Bästa viner från Argentina på Systembolaget 2023
En korkskruv från ett av de bästa argentinska vinerna
Bäst i test
Emma P
Dec 23, 2022

Bästa argentinska vinerna 2023

Uppdaterad: 13/01/2023

 

Letar du efter goda viner från Argentina? Vi rankar de 10 godaste vinerna från Argentina, häng med!

 

Den Argentinska vinproduktionen har haft en otrolig utveckling. Landet är i dagsläget världens femte största vinproducent. 

 

Vinproduktionen i Argentina går tillbaka till 1551, vilket gör det till ett av de äldsta vinproducerande länderna i världen. Vingårdar introducerades till Argentina av spanska missionärer och italienska invandrare. För att säkerställa tillgången till nattvardsvin började man odla vin i klostren, som på så många andra platser i världen.

 

I den här artikeln listar vi de bästa vinerna från Argentina som går att hitta på Systembolaget. Vi kommer även berätta mer om Argentinas vinregioner samt de olika druvorna som finns i Argentina. 

 

Letar du efter mat som passar till argentinska viner? Vinexperten Jeanette Gardner tipsar om mat som passar till argentinskt vin.

 

Argentinskt vin fylls på i två vinglas

Argentinas vinhistoria

Argentinas vinhistoria sträcker sig hela vägen tillbaka till mitten av 1500-talet när de allra första vinstockarna anlände till Argentina. Det var spanska bosättare som tog med sig vinstockarna till Argentina, en del kom direkt från Spanien, medan andra kom över Anderna via Peru och Chile. 

 

Den första vingården på Argentinsk mark gjordes 1527 och kort därefter grundades staden Mendoza. Jesuitmissionärer spelade en stor roll när det gällde att få igång en fungerande vinproduktion. 

 

Den viktigaste druvan på den tiden var druvan criolla. Efter självständigheten från Spanien 1816 kom det många immigranter från Italien, Spanien och Frankrike till Argentina. Detta innebar att det inte bara kom vinstockar till landet, utan immigranterna tog även med sig sina kunskaper, vilket i sin tur har lagt grunden till den mångfald av vindruvor och vinstilar som går att hitta i dagens Argentina.

Topp 10 viner från Argentina:

Nedan listar vi de absolut bästa vinerna från Argentina på Systembolaget. Listan är full av röda viner, vita viner och eftersom det är vin från Argentina och malbec vin. 

 

Är du nyfiken på autenstisk mat, så har matskribenten Henrik Mattson tips på några tradionella argentiska maträtter.

1. Quara Single Vineyard Malbec, 2018, Argentina | Nr 6551 | 159 kr

Först ut på vår lista är ett mycket fruktigt vin. Det här vinet har inslag av plommon, svarta vinbär, lakrits, björnbär, peppar samt kaffe. Vinet har även fatkaraktär och bör serveras 18°C. 

 

Till det här vinet passa en rätt av mörkt kött. Vinet är producerat av vinproducenten Felix Lavaques och alla druvor plockas på hans egna vingård Cabra Corral. Vinet får vila på fat i 12 månader efter pressning och jäsning. Det här bidrar till ett komplext, kraftigt och smakrikt vin med bra längd och kraft. 

 

Du hittar vinet för 159 kronor på Systembolaget. 

2. Navarro Correas Reserve Malbec, 2019, Argentina | Nr 2170 | 59 kr

Det här prisvärda vinet har inslag av plommon, mörk choklad samt viol. Det gömmer sig även toner av blåbär, mynta och vanilj i vinet. 

 

Navarro Correas Reserve Malbec bör serveras vid 16-18°C och passar utsökt till rätter av lamm- eller nötkött. Vinet är även den bästa komponenten till risotto eller pastarätter. 

 

Du finner detta vin på Systembolaget för ynka 59 kronor. 

3. Alpamanta Breva Syrah Rosé, 2021, Argentina | Nr 90476 | 229 kr

Med inslag av röda äpplen, hallon och persika är det här ljuvliga vinet perfekt för vegetariska rätter. Vinet har även dofter av mandelmassa, hibiskusblommor, nypon samt blodapelsin. Ett perfekt vin till dig som inte vill att sommaren ska ta slut. 

 

Det bör serveras vid 8-10°C och går att hitta på Systembolaget för 229 kronor. 

4. Grandiosa Gran Especial Malbec, 2021, Argentina | Nr 75825 | 95 kr

Det här vinet har en mycket fruktig smak med inslag av mörka körsbär, peppar, färska örter, blåbär, viol samt lakrits. Vinet bör serveras vid 16-18°C och passar till rätter av nötkött eller till smakrika vegetariska rätter. 

 

Detta vin passar även till bra till chips om man vill avnjuta ett glas till fredagsmyset. Du får tag i vinet på Systembolaget för 95 kronor.

5. Ecologica Familias Reserve Shiraz Malbec, 2021, Argentina | Nr 6512 | 79 kr

Här har vi ett ekologiskt vin med en bärig och kryddig smak. Vinet har inslag av fat, björnbär, vanilj, jordgubbar och lakrits. 

 

Vinskaparen bakom vinet är Rudolfo Griguol och han är en av Argentinas mest respekterade vinmakare. Detta vin ska serveras vid 16-18°C och passar utmärkt till rätter av fläsk- eller lammkött. 

 

Ecologica Familias Reserve Shiraz Malbec finns på Systembolaget för 79 kronor.

 

En vinglas med vinet Ecologica Familias Reserve Shiraz Malbec från Argentina

6. Crios Rosé of Malbec, 2021 | Nr 2657 | 99 kr

Ett rosévin med en fruktig och ungdomlig smak. I vinet finns inslag av persika, hallon, vattenmelon, blodapelsin samt örter.

 

Detta vinet är perfekt att servera till en fräsch sallad eller till en rätt gjord av fisk eller ljust kött. Vinet serveras vid 8-10°C. 

 

Crios Rose of Malbec finns att hitta på Systembolaget för 99 kronor. 

7. Flechas de los Andes Gran Malbec, 2018 | Nr 95820 | 189 kr

Det här vinet har en mycket fruktigt smak med en rostad fatkaraktär. Flechas de los Andes Gran Malbec har inslag av svarta vinbär, plommon och mörk choklad. 

 

Vinet har även smakar av ceder, svartpeppar, kaffe örter samt vanilj. Flechas de Los Andes grundades som ett samarbete mellan baron Benjamin de Rotschild och Laurent Dassault, som tillsammans letade efter en vingård i Mendoza. 

 

Det ska serveras vid 16-18°C till grillade rätter av mörkt kött. Vinet går att köpa på Systembolaget för 189 kronor.

8. Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec, 2021 | Nr 2622 | 109 kr

Näst på tur är ett vitt ekologiskt vin som har en ungdomlig och fruktig smak. Vinet har inslag av fräscha äpplen färska örter, vita vinbär, honungsmelon samt citron.

 

Detta vin bör serveras vid 8-10°C och kan drickas som aperitif eller till rätter av fisk. Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec finns på Systembolaget för 109 kronor. 

9. Zuccardi Serie A Torrontés, 2021 | Nr 2706 | 99 kr

Det här vinet är gjort på torrontés druvan. Det har en druvig smak med inslag av päron, fläder, melon och lime. 

 

Vinet ska serveras vid 8°C och är ett utsökt dryckestillbehör till rätter av fisk och skaldjur. Det är även perfekt till vegetariska rätter. 

 

Du hittar vinet på Systembolaget för det prisvärda 99 kronor.

10. Catena Cabernet Sauvignon, 2019 | Nr 72439 | 139 kr

Sist men inte minst har vi ett rött vin från Mendoza. Detta vin har inslag av svarta vinbär, färska örter, plommon. 

 

Det finns även toner av kaffe, fikon, hallon och mörk choklad. Catena Cabernet Sauvignon serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött. 

 

Läs också: Det bästa röda vinet 2023.

Argentinas vindistrikt

Argentina är uppdelat i elva vinregioner som ligger längs med bergskedjan Anderna. Vi har valt att berätta om några av de största vindistrikten, men om du vill läsa vidare så har Systembolaget en hel artikel angående vindistrikten i Argentina.

 

En vacker vingård i Mendoza med ett vineri i mitten bland vinrankorna och berg i bakgrunden

Mendoza 

I sydvästra Argentina hittar vi landets största vinregion, Mendoza. Den här regionen producerar över 80% av vinerna som produceras i Argentina. 

 

Denna region ligger i östra delarna av bergskedjan Anderna. Det är den höga höjden på Mendozas vingårdar som gör dem unika. På en genomsnittlig höjd av 600 till 1 100 meter över havet är vingårdarna i regionen de högsta i världen. Vilket bidrar till en magisk utsikt över havet och dessutom bidrar den höga höjden till regionens vinodling. 

 

Mendoza ses vanligtvis som hjärtat för hela Argentinas vinindustri, då en stor majoritet av de största vingårdarna är belägna i regionens huvudstad med samma namn. Regionen är uppdelad i två vinproducerande områden, Maipú och Luján vilket inkluderar Argentinas första appellation i Luján de Cuy som grundades 1993.  

 

Här i Mendoza odlas druvor såsom chardonnay, criolla grande, samt Argentinas största druva malbec.

La Rioja

Detta är Argentinas äldsta vindistrikt. Regionen har främst blivit populär för sina vita viner gjorda på den gröna druvan torrentés riojano. Denna region bör ej förväxlas med La Rioja i Spanien, som är mer kända för sina rioja viner. 

 

Vingårdarna ligger relativt högt ut med Andes-bergen. Här har det producerats vin sedan 1500-talet och är fortfarande en av de mest kända vinregionerna i Argentina. 

 

Här odlas det gröna druvor samt så håller det på att etablera sig blå druvor. 

San Juan

San Juan är den näst störst när det gäller vinproduktion i Argentina. De främsta druvsorterna som odlas i San Juan är den blå druvan malbec och syrah. Andra röda druvor som finns i området är bonarda, cabernet sauvignon samt tannat. 

 

Eftersom San Juan är en stor region så är den indelad i tre delregioner som kallas; Tulum Valley, Zonda Valley och Pedernal Valley. Hela regionen är ett område med höga temperaturer, lite nederbörd och kalla nätter. 

 

Missa inte: Vår lista på de bästa Riojavinerna 2023.

Druvorna från Argentina

Argentina är hemmet för en hel del olika druvor. Här nedan tar vi upp de två största.

Malbec

En blå druva som har sitt ursprung i Frankrike. Malbec är antagligen den största druvan från Argentina och i hela Sydamerika. Druvan har blivit lite av kontinentens signaturdruva.

 

Druvan är störst i Mendoza regionen där druvorna blir små och utvecklar ett tjockt skal, tack vare en lång och sval växtsäsong. Det finns även andra länder som odlar malbec, exempelvis Sydafrika och Australien. 

 

Druvan beskrivs oftast som mustig och är väldigt mångsidig med allt från blommiga toner till mer kryddiga och fruktiga. Malbec kombineras gärna med choklad. 

 

En klave malbec druvor från argentina

Torrontés

Torrontés är en vit druva och en av de mest odlade druvorna i Argentina. Den trivs när det är torrt och blåsigt och blir som bäst i de norra, svalare delarna av landet där den får komma upp på en hög höjd. 

 

Druvan kan se olika ut beroende på sort på druvan. Torrontés Sanjuanoni ger stora druvor i större klasar, medans torrontés mendocino ger mörkgula druvor i mindre klasar. Det finns även en variant av druvan som kallas torrontés tiojano. 

 

Viner som produceras på torrontés framställs som torra, lätta och friska. Det varierar från fruktiga toner av citron och persika till blommiga toner. 

 

Argentina fortsätter att växa och blir mer populärt i vinvärlden för varje år som går. Det är ett varmt klimat med många diverse vindistrikt och ljuvliga druvor. Hoppas att du har fått mer kunskap i Argentinska viner och lite tips på viner att prova på nästa gång du är på Systembolaget.

 

Dela gärna artikeln med en vän som tycker om Argentinska viner lite extra!

 

Köp nu: Gå på en spännande vinprovning.

 

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS