Bäst i test
Anton S
apr 08, 2022

Bästa tjeckiska ölen 2022

Tjeckisk öl har länge varit populärt i Sverige. Varför just tjeckisk pilsner blivit så stor när så gott som alla världens länder producerar ljus lager ska denna artikel utforska. 

 

Inte bara det, det kommer även en lista på tjeckisk öl på Systembolaget från de mest populära tjeckiska ölmärken som måste testas! Dessutom får du tips på passande maträtter till tjeckisk pilsner.

 

Är du nyfiken på att veta mer om tjeckisk pilsner och varför den är lite söt i smaken så har Systembolaget samlat intressanta fakta om tjeckisk öl.

Vad är pilsner?

Om vi startar med grunderna så är pilsner en ölstil inom ljus lager. Lager betyder alltid att ölet är underjäst. Underjäsning kallas det helt enkelt för att jästen snabbt sjunker till botten av jäskärlet till skillnad från överjäst öl som istället skapar ett slags lock på toppen av jäskärlet.

 

Underjäsning sker typiskt sett på låga temperaturer (6-15ºC) och under en lång tid. Det är inte ovanligt att en lager tar en månad eller mer att jäsa och utveckla rätt smak medans en överjäst öl kan bli färdig så snabbt som på en vecka.

 

Det som särskiljer underjäst öl är att de ger mycket liten smak från själva jästen och jäsningen. Jäsningen får heller inte stressas eller ske på för hög temperatur då bismaker då kommer att utvecklas. Bismaker sticker ut i slutprodukten ordentligt då denna form av jäsning skapar utrymme för att subtila smaker från övriga råvaror och vattnet i sig ska få skina.

 

Pilsner anses som världens första ljusa lager och bryggaren var Josef Groll men detta var först år 1842. Med andra ord är den i ölvärlden fortfarande ett spädbarn. Ett spädbarn som fick namnet just från den plats den skapades - Pilzen eller Plzeň i dagens Tjeckien. Idag görs denna öl fortfarande på samma plats och heter Pilsner Urquell. Pilsner Urquell sägs vara den enda äkta pilsnern bland många tjecker.

 

Anledningen till att lager är en så pass ny öltyp är främst för att den behöver jäsa så pass kallt. Under jäsning skapar jäst förutom alkohol, koldioxid och smakämnen även en hel del värme. Värme behöver tyglas på något sätt för att inte skapa otrevliga bismaker. Denna tygling blev i och med den industriella revolutionen plötsligt möjlig på stor skala och därav kunde stora bryggerier börja sälja lager.

 

Läs också: Lär dig mer om suröl - den kompletta ölguiden.

 

Karlsbron i vackra Prag på natten

Topp 10: Bästa tjeckiska ölen 2022

Nedan kommer listan på årets bästa tjeckisk öler på Systembolaget. De är lätt att hitta på Systembolagen runt om i Sverige. Dessa är alla välbryggda, och representerar sina respektive stilar väl.

1.  Pilsner Urquell | Nr 1566

En självklar introduktion till tjeckisk öl. Grunden till modern tjeckisk öl med stiltypisk ljus brödighet, honung och smörkolatonen. En öl som bryggerier världen över försöker återskapa.

2.  Krusovice Imperial | Nr 1528

En något fylligare och beskare pilsner i jämförelse med Urquell. Denne har även en liten ton av något mörkare malt vilket ger en knäckebrödig ton.

3.  Zlatopramen Premium | Nr 1582

Ännu ett steg upp i fyllighet och även en i sötma. I denna går det även urskilja en viss fruktig ton som sällan inte uppskattas.

4. Gambrinus | Nr 11489

Ovanligt hög beska och alkoholhalt (5,2%) trots sitt tjeckiska ursprung. Något mer brödig än många andra öler från Tjeckien men något för den som är van vid Sveriges större märken.

Ett glas Staropramen står på uteserveringen vid floden

5. Staropramen | Nr 1679

Oerhört populär i just Sverige. Se den som en slags blandning mellan Krusovice och Gambrinus. Inget som slår fel.

 

Det finns dessutom Staropramen alkoholfri version på Systembolaget (Nr 1930).

6. Zlatopramen Half n' Half | Nr 1604

En polotmavý och den första ölen på denna lista som har rostade toner. Fräschören från sina ljusa kamrater finns där men även robusta aromer av torkad frukt och mörk sirap.

7. Baron Trenck | Nr 11455

En mycket stark lager på 6%. Denne görs av Starobrno och smakar mycket likt deras vanliga och lättare starköl men mer i och med den högre kroppen och alkoholprocenten. Ovanlig för Tjeckien.

8. Budvar Budejovicky Original Czech Lager | Nr 1353

En mycket lätt, fräsch och uppfriskande ljus lager som har en lång legal dispyt över namnet Budweizer med den amerikanska jätten. Ölen passar perfekt till rätter av fisk och ljust kött, precis som Holba Serak (Nr 1313).

9. Budvar Budejovicky Dark Lager | Nr 1232

Samma bryggeris svarta variant på sin lager. Trots sin mörka färg är den fräsch men har såklart mörka toner i sin aromprofil. Torkad frukt och choklad hittar många. Denna öl passar bra till rätter av lamm- och nötkött.

10. Bernard Amber Lager | Nr 1394

En mellanmörk lager med sirapstoner. Den relativt höga sötman gör den en perfekt kamrat till fylliga grytor.

 

Detta kan ge ett trevligt underlag till en blindprovning hemma! Gå ihop några vänner, skriv siffror på undersidan av både glas och burkar/flaskor och se om just din favorit verkligen är det. Ett hett tips från mig!

 

Flera glas med tjeckisk pilsner står på bordet

Hemligheten bakom Staropramens succé

Många av er har kanske observerat siffror på flaskor och burkar från Tjeckien, exempelvis 10 och 12 (åtminstone tidigare år och i synnerhet på Gambrinus). Dessa siffror berättar hur många Plato ölet hade innan jäsning. Plato är ett mått på stamvörtstyrka och är ett annat ord för hur mycket socker sötvörten innehåller. Ju högre den är, desto högre alkohol kan bildas under jäsning.

 

För er som såg "Den stora ölresan" som gick på SVT för ett par år sedan kommer kanske ihåg inslaget om hur Staropramen kom att förknippas med premium öl. I programmet avslöjades att marknadsförare låg bakom det stora genombrottet för dess popularitet.

 

Med snygga glas, tappkranar och något högre pris än andra öler på inköparnas krogar kunde en premiumkänsla kring Staropramen förmedlas. Detta fungerade uppenbarligen och har troligtvis bidragit till den tjeckiska ölens popularitet i Sverige. Här kan du köpa Staropramen glas för att maxa smakupplevelsen.

 

En till bidragande faktor skulle kunna vara billiga flygresor till Prag. Dessa spekulationer ska däremot inte måla någon form av negativitet kring ölerna enligt mig!

Andra tjeckiska ölsorter

Tjeckien är främst känd för sin pilsner men de producerar också andra ölstilar precis som de flesta länder idag. Några stilar som är mer typiska för just Tjeckien förutom pilsnerstilen är dock mörk lager och polotmavý som är en halvmörk lageröl. För er som rest till Prag kan ni säkerligen även ha stött på halv och halv vilket helt enkelt är en mörk lager och en pilsner som blandats i samma glas.

 

För att göra en mörkare öl används förutom pilsnermalt som är mycket ljus i färgen även bärnstens-, brun och svart malt. Dessa maltsorter har rostats under olika temperaturer och tid för att få fram nya aromer som skiljer sig från en ljus sådan. Dessa går att kombinera i recepten för att få olika färg och smak på slutprodukten.

 

Reser ni till Prag kommer ni också såklart stöta på trendigare öler såsom IPA och en och annan syrlig öl då Tjeckien såklart har mindre bryggerier som utforskar annat än traditioner. Passa såklart på att besöka Karlsbron om den inte är smockfull med turister!

 

Missa inte: Guinness, Systembolagets mest sålda öl

 

Hur häller man upp tjeckisk öl?

Den tjeckiska ölen ska hällas upp på ett visst sätt och serveras i stora sejdlar som kan förutom rymma mycket även hålla en rejäl skumkrona. Det här med att hälla upp öl på vissa sätt är diskuterat men kort sagt betyder skum som spricker att det släpper ut arom, framförallt humlearom. En balans finns såklart mellan skumkrona och att tappa kolsyra i drycken.

 

Enligt Pilsner Urquell själva går det att hälla upp deras öl på tre olika sätt:

 

1: Det första är att från kranen bygga skumkrona i början på upphällningen för att sedan öka hastigheten. Resultatet blir en rejäl skumkrona och en len kolsyra, vilken innebär att ölen kan drickas i en relativt hög hastighet utan att skapa otrevliga "magsvällningar".

 

2: Det andra sättet att hälla på är att öppna helt på kranen, fyll från nedersta delen på glaset och undvik att det skummar. Denna öl kommer också ge ifrån sig en stor och ståtlig skumkrona men kolsyran är mycket mer hållbar, denna öl kommer kännas fräsch genom en hel måltid.

 

3: Det tredje är för konnässören; enbart skum! Så kallad Mlíko (mjölk) upphällning som enbart ger öldrickaren den rena smaken av ölet utan att det sticker från kolsyra.

Passande mat till tjeckisk pilsner

Tjeckisk öl är överlag väldigt lättsmält och uppfriskande så här kommer tips på vad som kan ätas till de olika stilarna.

 

Som bilden ovan visar passar pretzlar alldeles utmärkt till hela spannet av de typiska ölerna från Tjeckien. Den brödiga kringlan med små saltkristaller smälter enkelt ihop med ölet och de förstärker varandra. Det må inte vara helt enkelt att stöta på dessa kringlor i Sverige längre men det finns också klassikern salta pinnar som just till dessa öler smakar utmärkt.

 

Pretzlar må vara det som känns mest genuint men det fungerar alldeles utmärkt med salta jordnötter, salt och vinäger chips och såklart publikfavoriten sour cream & onion chips.

 

Vill du istället prova använda öl i matlagning så har Mauro har samlat sina bästa tips och trix för att laga mat med öl.

 

Väl till de mörkare ölerna polotmavý och mörk lager går det att skräddarsy tilltuggen något extra. En smaksatt och salt färskost på knäckebröd är en utsökt kombination, även ett mörkt rågbröd med extrasaltat smör.

 

Maträtter som passar till tjeckiska öler är mycket kompatibla med svensk husmanskost då det påminner en hel del om den tjeckiska. "Lätt att para rätt" är nästan ledorden här. Till husman som har stekyta såsom köttbullar, Wallenbergare och Biff Rydberg passar polotmavý och mörk lager förträffligt. Och varför inte kalops eller renskav?

 

Och till de lite mer lättsmälta rätterna raggmunkar och falukorv med stuvade makaroner är en ljus pilsner perfekt! Korvstroganoff med en något mer syrlig sås är också en toppkombination! Till tunnbrödsrulle och den moderna klassikern tacos passar även en ljus Pilsner alldeles utmärkt som ett komplement för att sätta en lätt fräschör till maten.

 

Läs även: Laga världens godaste tacopaj med gräddfil och tacosås

 

Trevlig ölstund!

 

Köp nu: Gå på en spännande ölprovning i din stad

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS