Bäst i test
Simone S
sep 09, 2022

Bästa restauranger i Stockholm 2022

Vi listar de bästa restaurangerna i Stockholm för 2022 - det här vill du inte missa!

 

I Stockholms län finns det omkring 5 700 restauranger. Vi har besökt över 500 av de mest populära restaurangerna för att ta reda på vilka restauranger i Stockholm som i själva verket är de bästa. 
 

I den här artikeln fokuserar vi på de bästa restaurangerna i Stockholms innerstad. Här hittar du även en riktigt bra guide för de bästa restaurangerna i Stockholms skärgård.

 

Om du vill hitta en ny bar i Stockholm så har härliga Flora Wiström gjort en egen lista på de bästa barerna i Stockholm.

Restauranger med ett fokus på tapas och asiatiskt

Här listar vi de bästa restaurangerna som ligger i Vasastan. Hör hittar du en härlig blandning, allt från bästa tapas i Stockholm till mer spännande asiatiska rätter. 

Aqui Tapas & Bar

Aqui är stockholms bästa tapas restaurang

Aqui är Stockholms bästa tapasrestaurang. Den här restaurangen är perfekt för dig som är sugen på att äta tapas i autentisk spansk anda. Garanterat Stockholms bästa tapas! Restaurangen är belägen mitt i ett pulserande Vasastan. 
 

Här är det fokus på omsorg, råvaror och kvalitet. Restaurangen erbjuder klassiska tapas i en modern tappning, tillagade med kärlek. 
 

En av AQUIs mest populära rätter är deras Gambas al Ajillo - tigerräkor i vitlök och vittvin, och Pimiento del Piquillo Reyeno - mini-paprikor fyllda med en stark fårost. Det är även populärt att dricka husets vin tillsammans med maten. Om du är mer sugen på en god drink är deras Mango Daiquri en storfavorit. 
 

För att boka bord hos AQUI är det bäst att ringa 08-411 40 29, de tar bokningar mellan 12 och 20. 

Restaurang Farang

En restaurang för dig som gillar att dela på maten. Farang har en stor kärlek till det sydostasiatiska tankesättet Share Food. Det här innebär att du och ditt sällskap tillsammans ska dela på maten och göra måltiden till en social upplevelse.  
 

Restaurangens filosofi är god mat, stämningsfull atmosfär och en avkopplande helhetsupplevelse. Som gäst har du dessutom full insyn i det öppna köket och du får från första parkett se när kocken tillagar din mat. 
 

Här ör det populärt med restaurangernas diverse avsmakningsmenyerna. Till maten är det uppskattat att beställa in en drink. 
 

Restaurangen är belägen på Tulegatan 7 i Vasastan och du bokar bord genom deras hemsida. Du kan även skicka iväg ett mail om det så önskas. 
 

För dig som är sugen på mexikansk mat så har thatsup listat Stockholms bästa mexikanska restaurangerna.

Restaurant AG 

Den bästa köttrestaurangen AG

AG är den bästa köttrestaurangen i Stockholm. En restaurang för alla köttälskare. 

 

På AG serveras Sveriges bästa porterhouse, clubsteak och entrecote. Allt kött hängmörs i en stor kyl precis vid entrén. 

 

Restaurangen har en köttlista som ändras dagligen. På listan finns det nötkött i olika styckningsdetaljer, ursprung och raser. Personalen guidar dig för att hitta den perfekta köttbiten efter din smak.
 

Det finns självklart något för dig som inte är sugen på en köttbit. Då kan vi tipsa om deras kantarellrisotto. 

 

AG är belägen på Kronobergsgatan 37. Här är det enklast att boka bord via deras hemsida, men om ditt sällskap är mer än 8 är det bäst att skicka ett mail. 

 Lao Wai 

Den här restaurangen tillagar mat helt utan ägg eller mjölkprodukter. Den har av många blivit titulerad till Stockholms bästa veganska restaurang. 

 

Restaurangen har ett fokus på kinesisk mat och är inspirerade av de sichuanesiska och taiwanesiska köken. För att öka känslan av det genuina kinesiska köket rekommenderas det att du och ditt sällskap beställer in 2-3 rätter och delar på maten. 
 

En stor favorit är Gong Bao Su Ji som är gjord på sojakyckling. Det är även populärt att avsluta middagen med Lao Wais hemgjorda glass. 
 

Lao Wai är belägen på Luntmakargatan 74 och bokning görs genom telefon. 
 

Missa inte: Bästa receptet på en superkrämig tacopaj

 

Hosteria Tre Santi 

Den bästa italienska restaurangen är Hosteria Tre Santi

Stockholms bästa italienska restaurang är såklart Hosteria Tre Santi. Ända sedan starten 1990 har Hosteria Tre Santi på Blekingegatan 23 varit en stor favorit gällande det italienska köket.

 

Här serveras det mat i genuin italiensk anda med klassiska rätter såsom Frutti Di Mare, Saltimbocca och såklart finns tiramisu på dessertmenyn. Det finns även ett stort utbud av italienska viner. 

 

Om du vill uppleva Tre Santi kan du boka ett bord via deras hemsida. Vid större sällskap bör du ringa restaurangen. 

 

En maträtt från en av de bästa restaurangerna AG
En god kötträtt från restaurang AG - bästa köttrestaurangen. Håller du med?

Ett fascinerande koncept och asiatiskt

Nedan hittar du restauranger med kärlek till det asiatiska, samt en restaurang på  med väldigt ett spännande koncept. Följ med! 

Restaurang Hantverket

Hantverket är utsett som bästa restaurangen på Östermalm

Nu har den bästa restaurangen på Östermalm utsetts och det är Hantverket som är vinnaren. En restaurang där matglädjen och hantverket står i fokus. Trots närheten till pulsen vid Stureplan befinner sig ett lugn och en avslappnad känsla innanför dörrarna på Sturegatan 15. 

 

Menyn är enkel och består av rätter i mellanstorlek. Det finns möjlighet att beställa in Lilla husmansmenyn bestående av två eller tre rätter. En maträtt som du bör prova är deras hasselbackspotatis, eller deras hembakta tuttul - ett tunnbröd bakad på potatis.
 

Om det är något som ska firas bör du beställa "Spritbord" detta är en femrätters meny anpassad efter ett cocktailpaket. Här får maten anpassa sig efter spriten. 
 

För att boka bord här går du in på deras hemsida.
 

Se även: Det bästa röda vinet 2022.

Smak 

Smak är en restaurang med ett häftigt koncept. Här bygger du upp en helt egen avsmakningsmeny bestående av tre, fem eller sju smaker per person. 

 

Tre smaker motsvarar en huvudrätt, fem är som förrätt och huvudrätt, och sju smaker är som en trerättersmeny. Till maten kan du även beställa in ett vinpaket eller en av deras cocktails. 

 

Några smaker som finns att välja emellan är vitlök, chili, krasse och hasselnöt. På dessertmenyn kan du välja bland lakrits, pistage och havtorn.
 

En restaurang i Östermalm är belägen på Oxtorgsgatan 14 och du bokar ett bord på deras hemsida.

Arirang

Restaurangen ligger på Luntmakargatan 65 och är den första koreanska restaurangen i Sverige. Här har du möjligheten att uppleva autentisk koreansk mat. 

 

En riktigt klassiker att prova på är bulogi eller en bibimbap. Du kan även ta med dig familj eller vänner för en klassisk koreansk bbq som tillagas där ni sitter. 
 

Restaurangen har även ett eget deli där du kan köpa hem ingredienserna till din favorit rätt och laga maten på egen hand i ditt egna kök. 

 

Om du vill boka bord gör du det via mail eller så ringer du till restaurangen på  08-673 78 00. 

Stockholms Gästabud

Den här restaurangen är den bästa när det kommer till autentisk svensk husmanskost. Här serveras det rätter så som isterband och storfavoriten köttbullar. Laxen är också en populär rätt.
 

Restaurangen tar dock inte bokningar så det är bra att vara vid restaurangen i tid för att slippa stå i kö. För att hålla dig uppdaterad på restaurangens öppettider kan du kika på restaurangens Facebook. 

Thaiboat

Den bästa asiatiska restaurangen är Thaiboat

När det kommer till asiatiskt är Thaiboat den bästa i Stockholm. Vill du äta middag på en båt? Då borde du verkligen besöka thaiboat som är belägen på Kajplats 1 i Norra Hammarbyhamnen. 

 

Maten som serveras här är klassiska thailändska rätter, en rätt som du borde prova på är deras Pad Thai. Restaurangen erbjuder även goda drinkar. 

 

När du ska boka bord finns det tre steg du bör följa. 1. Välj om du vill boka bord inne i båten eller på deras uteservering. 2. Välj ett datum. 3. Välj den tid du vill äta. 

 

Restaurangen är uppdelad i olika områden, dessa är följande: Inne i båten, uteserveringen, igloos, hyddor, kajen, bryggan, beachen, aktersalong och fördäck.  

 

Igloos, bryggan och beachen har öppet från maj till och med september. Restaurangen är perfekt för dig som besöka Thailand nu när det börjar gå mot lite mörkare tider. 

Italienskt och bästa restaurangen på Södermalm

Tabbouli på Söder 

En restaurang med ett fokus på det libanesiska köket. Deras meny består av 40 tal smårätter och grillade rätter. Perfekt för dig som är sugen på tapas och libanesiskt. 

 

Här är det populärt att välja en av restaurangernas avsmakningsmenyer som består av en variation av olika smaker. Till maten finns en lista på viner med ursprung i Libanon som passar perfekt till maten. 

 

Tabbouli ligger på Tavastgatan 22 och du bokar bord på deras hemsida. Om du och ditt sällskap är mer än 8 väljer ni på plats en avsmakningsmeny. 

WoodStockholm

WoodStockholm har koras till bästa restaurangen på Södermalm

WoodStockholm har koras till bästa restaurangen på Södermalm. WoodStockholm är en kvarterskrog samt matbar på Mosebacke Torg 14. 

 

Restaurangen började som en pop-up restaurang i ett garage. 

 

Nu har restaurangen blivit en succé bland krogar runt om i Stockholm. Det som är speciellt med restaurangen är deras koncept. 

 

Varannan månad är det ett nytt tema och maten följer detta tema. Det kan vara allt från ett land till en känd kock. Under sommaren hade restaurangen ett litteraturtema.

 

För att besöka Woodstockholm kan du boka bord via deras hemsida.

Barbro

Barbro på Hornstulls strand 13 arbetar med råvaror som komponeras ihop till mellanrätter med smaker från Asien. Rätterna serveras till bords allteftersom under en sittning. Tanken är att man ska dela på maten. 

 

På menyn finns bland annat favoriterna ankleverstaco, spicy tuna och olika varianter på tartar och dumplings. Barbros misoglass är även en stor favorit bland gästerna. 

 

Det är inte enbart en restaurang utan även bar som serverar ett antal utsökta drinkar och ett stort urval av sake. 

 

Vill du äta på Barbro bokar du ett bord på deras hemsida. Om du och ditt sällskap är mer än 5 finns det en sällskapsmeny. 

O'PIZZICATO 

Den bästa pastarestaurangen är O'pizzicato

Gällande pasta har O'pizzicato blivit utsedd till den bästa pasta restaurangen i hela Stockholm. O'pizzicato är restaurangen för dig som vill avnjuta lite genuin italiensk mat. Här hittar du klassiska rätter såsom Osso Buco, Porchetta och Risotto. 

 

Restaurangen är även perfekt för alla vinälskare, då de har ett utbud utav mer än 100 olika rödviner från de flesta italienska regioner. 

 

Menyn består av en hel del goda pasta rätter, men vi rekommenderar att du provar O'pizzicatos oxfilépasta tillsammans med ett gott rött vin. För dig som hellre vill äta risotto är deras risotto di milanese utsökt.

 

Ytterligare en restaurang i Södermalm och den ligger på Swedenborgsgatan 23 precis vid Stockholms södra station. Du bokar bord via deras hemsida.

 

Fem små hus (AKA Cinq petites maisons) 

Den bästa restaurangen i Gamla Stan är Fem små hus

Den bästa restaurangen i Gamla stan är såklart Fem små hus. En svensk-fransk restaurang från 1600-talet. Fem Små Hus är inrymd i nio källarvalv som löper under fem olika hus längs Nygränd ner mot Skeppsbron. 
 

Restaurangen har en meny med klassiska rätter från Sverige. Vill du inte äta middag är du välkommen att enbart besöka deras bar eller uteservering.  
 

En klassisk rätt du bör prova är deras lammköttbullar eller den gravade älgen. Du bokar bord på deras hemsida eller via telefon. 

 

Se även: Det bästa pizzadeg receptet.

Närodlad mat och en libanesisk upplevelse

Här hittar vi den bästa vegetariska restaurangen samt den bästa libanesiska . 

Hermans 

Den bästa vegetariska restaurangen går till Hermans

Den bästa vegetariska restaurangen går till Hermans. Deras fokus är att erbjuda ett alternativ för att upptäcka vegetarisk mat. På Hermans vill man bevisa att vegetarisk mat kan både vara smakfull och varierad. 
 

Restaurangen har en växtbaserade buffé fylld med rätter från överallt i världen. Här har du möjligheten att hitta något som passar just dina smaklökar. Restaurangen erbjuder även en grillbuffé. 
 

Det är en härlig restaurang med vacker utsikt över saltsjön. Om du vill besöka Hermans är du välkommen till att boka bord på deras hemsida. 

The Långbro Pub

Den här restaurangen har ett stort utbud av närodlad mat. Långbro Pub ligger söder om söder i Älvsjö. 

 

Här rekommenderar vi att du beställer Långbro fyra klassiker. Vilket består av Kalixlöjrom 10g, Långbrosill, Skagen, Gravad Regnbågslax med spetskål och Ingrid-Marie äpplen och majonnäs med Västervikssenap. 
 

För att boka bord går du in på deras hemsida.

Oummi

Den bästa libanesiska restaurangen är Oummi

På Lilla Nygatan 11 hittar vi Oummi, den bästa libanesiska restaurangen i Stockholm. Restaurangen erbjuder traditionell libanesisk mat med inslag av modern fusion och en europeisk känsla. 

 

Här kan du njuta av spännande smaker från Orienten. Ett tips är att beställa en av deras avsmakningsmenyer. 

 

Missa inte heller Deras cocktails som är gjorda med spännande ingredienser. För att uppleva Oummi bokar du bord via deras hemsida. 

Tegelbacken

Stockholms citys bästa restaurang Tegelbacken

Stockholm citys bästa restaurang är Tegelbacken. Den här restaurangen är belägen mitt i centrala Stockholm, med utsikt över Vasabron och Riksdagshuset. Här serveras smakrik och nylagad mat i form av mellanrätter. 

 

Det är populärt att beställa in deras ostron tillsammans med ett gott vin. Det rekommenderas även att beställa chokladmoussen som ett avslut på en ljuvlig kväll. 

 

Restaurangen har även en bar för den som enbart vill ta ett glas, det finns även möjlighet att sitta i ett särskilt rum. 

 

Du bokar ett bord på deras hemsida. Det är även värt att nämna att restaurangen ägs av stjärnkocken Markus Aujalay.

Surfers Stockholm 

Här erbjuds en kulinarisk upplevelse med vällagad och smakrik mat i form av smårätter från det kryddstarka delarna i Kina. Inne i den här restaurangen är det sommar året om! 

 

Restaurangen är belägen på Norrlandsgatan 24 mitt i ett pulserande Östermalm. Här borde du prova deras Biang Biang nudlar som har lite sting i sig. Maten kan även avnjutas med en eller fler av Surfers goda drinkar. 

 

För att göra besöket ännu mer unik kan du som gäst även boka en te-ceremoni eller baiju och shaoxingprovning. 

 

Du bokar bord på deras hemsida, här kan du välja att äta en vanlig middag eller äta i Chambre séparée, vilket är ett avskilt rum och här serveras en avsmakningsmeny. Minimumantalet för att boka är 12 personer upp till 16 personer.

 

Tips för en romantisk kväll

Vi har även några tips på två lyxrestauranger som är perfekta för en kväll fylld med romantik.

Etoile 

På Norra Stationsgatan 51 ligger den franska och vackra Etoile. Den perfekta restaurangen för en romantisk kväll och Stockholms mest romantiska restaurang. 
 

Den här restaurangen lever upp till sitt namn med en Michelin stjärna. Menyn består av nyskapande avsmakningsmenyer med inspiration från Frankrike och Asien. Några klassiker är deras Bagel med passionsfrukt, morot och anklever. 

 

Restaurangen släpper bord en dag i taget, så du behöver reservera ett bord två månader i förväg. Och om det inte finns bord på det datum du vill boka så kan du registerna dig på deras väntelista så kontaktar de dig när ett bord är ledigt.  

Tak Östermalm och i Vasastan. 

Med en utsikt över Stockholms stad så är Tak på Brunkebergstorg 4 en perfekt restaurang för romantik. Här möts modern skandinavisk mat med det japanska köket. 

 

Hos TAK njuter du av smaker från rena råvaror som är utvalda med omsorg baserat på säsong, kvalitet och klimatpåverkan. En maträtt du borde prova är sushin. 

 

Restaurangen är två våningar och har även en stor takterrass, där du kan ta en drink eller två. 

 

Vill du ha en romantisk kväll så är det bara att boka bord på deras hemsida. 

 

Det här var vår lista på de bästa restaurangerna i hela Stockholm! Om du har en vän som har svårt att välja restaurang, dela gärna artikeln.
 

Köp nu: En fascinerande matlagningskurs i Stockholm
 

Eller kanske prova: En unik matprovning i Stockholm

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS