Bäst i test
Skribent Per
Jun 29, 2018

De bästa mousserande vinerna 2020

Uppdaterades 14/02/2020
 

Mousserande viner är som alltid populära under sommaren när solen värmer på, då sitter det fint med en uppfriskande dryck som svalkar. I år är det dessutom många sommelier och kändisar som är tokiga i mousserande viner så som Cava och Champagne. Vi hoppas att denna guide om mousserande viner ger dig lite mer kunskap inför årets speciella tillfällen, middagsbjudningar och kommande skålar. 

 

Vi har personligen valt ut de bästa mousserande vinerna för 2020 och samlat dem här nedan. Bland dessa viner hittar du även våra favorittips när det kommer till bästa Cava, Prosecco, Champagne och Crémant. Vi tipsar även om vilken mat som passar till vardera vin. 

 

Läs även: Hur man parar ihop champagne med mat

Topp 10 bästa mousserande vinerna 2020

På denna lista har vi samlat det godaste i vinväg när det kommer till de bästa mousserade vintipsen. Samtliga viner finns att köpa inom en rimlig prisklass på Systembolaget.

 

De klarar allihopa av att stå självständigt som en aperitif, eller så kan de serveras med fisk- och skaldjursrätter.

 

1. Langlois Crémant de Loire Brut  Nr 7404

Här har du en riktigt fint mousserande vin från Loiredalen i nordvästra Frankrike. Druvorna odlas på samma breddgrad som Champagne och vinet görs enligt den traditionella metoden, såsom Champagne. Vinet har även extra lång lagring på jästfällningen. Platsen och metoden må likna champagne, men priset är något helt annat. Resultatet? Ett både torrt och fruktigt vin med frisk doft och smak av gröna äpplen och päron tillsammans med citrus, honung och bröd. Lång eftersmak. Pris: 149:-.

 

Vinet passar till fet och het mat med mycket sälta och syra! En bra förrätt är Gambas al ajillo, addera koriander, ost och gratinera i ugnen så blir det till och med ännu godare. Till middag serveras en krämig västerbottenpaj med en härlig vårsallad! Missa inte kombinationen: Langlois Crémant med den krämiga vitmögelosten Brillat-Savarin. Oh så gott! 

 

2. André Clouet Grande Réserve Nr 7686

André Clouet är ett av Sveriges mest populära Champagner! Vinproducenten bakom vinet Jean-Francois Clouet driver vidare familjeföretag från år 1751. Det här är ett torrt, friskt, och smakrik champagne med fin mousse och inslag av vinteräpplen, nougat, nötter och pomerans tillsammans med rostat bröd. Pris: 299:-

 

Ett riktigt bra sällskapsvin som även passar väl till plockmat. Perfekt till tacokvällen med salsa, crème fraiche och guacamole! Det finns inget som passar bättre än ett glas Champagne till en så salig blandning av smaker!

 

3. Pol Roger Brut Nr 7549

Vad är hemligheten bakom familjeägda champagnehuset Pol Rogers framgång? Familjemedlemmen Hubert de Billy menar att det är genom två principer: kvaliteten på deras Champagne och familjens integritet. Vi älskar Pol Rogers viner för den härliga finessen hos bubblorna och dess elegans. Smaken är komplex med toner av grönt äpple, citrus, honung, brioche och rostade hasselnötter. Pris: 445;- 

 

Champagnen passar mycket fint till fågel och eleganta rätter såsom lätt stekt anka med endast lite salt och peppar. Servera med tryffelsmör, svamp och blomkålspuré.

 

4. Castelforte Prosecco Extra Dry Nr 7720

Vår utnämning till bästa Prosecco går till Castelforte Prosecco Extra Dry. Detta är en torr prosecco med hög fruktsyra. Gjort på druvan Glera har detta vin en ung smak av päron, honungsmelon och citrus. Pris: 99:-

 

Det här vinet passar fint till grillad fisk eller hummer. Prova till grillad hummer med tomatsmör, vichyssoise och bröd.

 

5. Anna de Codorníu Organic Brut Nr 7369

En fruktig Cava från Spanien som har en mycket fin fruktig smak där du hittar doft och smak av persika, päron, lime och kex. Anna de Cordníu Organic Brut är en medelfylligt Cava med hög fruktsyra som är gjort på 90% Chardonnay och 10% Parellada. Pris: 109:-

 

Vinet passar utmärkt till kaviar, ostron och pilgrimsmusslor. Även väldigt gott till moules frites!

Det bästa mousserande vinet 2018 upphällt i två glas

6. MIM Natura Brut Nature Reserva

Här hittar vi MIM Natura, en nyanserad Cava från Spanien med hög fruktsyra. I detta vin hittar du en frisk smak av päron, citron, honungsmelon och mineraler. Pris: 109:-

Serveras gärna som en aperitif, eller som fördrink med snittar.

 

7. Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva

Här hittar vi en fantastisk Cava från Spanien. Den har en fin blandning av druvor och smakar av gula äpplen, apelsin, rostat bröd och nötter. Det här är ett medelfylligt vin med hög fruktsyra. Pris: 139:-

 

En fin Cava som gärna serveras till grillad fisk eller tapas.

 

8. Beaumont des Crayères Grand Réserve Brut

Från Champagne i Frankrike hittar vi detta vin som är gjort på pinot meunier, chardonnay och pinot noir. Ett vitt vin med hög fruktsyra och en nyanserad smak av äpplen, rostat bröd, apelsin och nougat. Pris 219:-

 

Detta vin går förutom väl ihop med fisk- och skaldjur dessutom mycket väl ihop med ljust kött som exempelvis kyckling.

 

9. Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir

Det här en en Blanc de noir, med andra ord en Champagne gjort på 100% Pinot noir. Det ger ett smakrikare vin som är perfekt för middagen! Lombard kommer från Montagne de Reims från riktigt bra vingårdslägen, något som märks när man provar vinet. Här finner vi ett fruktigt och fräscht vin med brödiga toner. Smak av gula äpplen, nötter, choklad och citrus. Pris: 299:-

 

Till Lombard behöver vi en robustare maträtt såsom grillad lax, klyftpotatis och getostsallad. Vinet passar perfekt till grillad kyckling, hummer och fisk.

 

10. Champagne de Castelnau Brut Reserve

Fjärde platsen knep Champagne de Castelnau Brut Reserve med ursprung från Epernay. Detta är ett torrt vin med hög fruktsyra. Gjort huvudsakligen på Point Noir och Chardonnay. Denna Champagne är väldigt annorlunda då den lagras i hela sex år på sin jästfällning, vilket är väldigt ovanligt. Det resulterar i ett komplext och smakrikt vin med krämig textur, och tydlig smak av bröd. Kryddig doft med inslag av örter, såsom timjan. Torr och mycket frisk smak med mogen karaktär av kex, mandel och hasselnötter tillsammans med harmonisk stenfrukt såsom persika och torkad aprikos. Pris: 279 :-

 

Serveras bäst till fisk- och skaldjursrätter, men kan också som aperitif.

Champagne hälls upp i vinglas under en mysig afton

Trendigaste vinerna år 2020

Trendigast bland mousserade viner just nu är champagne och prosecco, detta syns även på trenden i media och bland kändisar. Isabella Löwengrip har exempelvis nyligen gått ut med att hon investerat i champagnen Guldgula.

 

Många sommelier är också helt inne i Cava i år, en av Sveriges ledande kvinnliga sommelier tipsar om sex mousserande viner som vidgar dina vyer.

 

Om du vill läsa mer om de trendigaste mousserande vinerna så har Rebecca Wiktor sammanfattat Systembolagets mest sålda mousserande viner.

Allt du behöver veta om mousserade vin

Mousserande viner är kolsyrade, antingen via tillsatt koldioxid eller via en andra naturlig jäsning i flaska eller på tank. De kändaste typerna av mousserande viner är Champgne, Cava och Prosecco. Men hur väl känner du till dessa viner? Och har du hört talas om Crémant eller Franciacorta?

 

Här får du en snabbguide med allt du behöver veta om de olika typerna av mousserande viner så att du kan imponera på dina gäster och kombinera mat och dryck på bästa sätt.

 

Champagne

Det kändaste mousserande vinet i världen kommer från Frankrike och heter Champagne, samma namn som området i nordöstra Frankrike som vinet kommer ifrån.

Det här vinet jäser en andra gång på flaska vilket leder till ett ökat tryck. Därmed krävs en väldigt tjock glasflaska så att inte flaskan exploderar.

 

Cava

Cava är det erkända mousserade vinet från Spanien som jäses, likt champagne, en andra gång på flaska. Inte många viner jäses enligt den traditionella metoden. Media uppmärksammar trenden, här berättar Expressen om Cavans växande popularitet i Sverige.

 

Prosecco

I Italien hittar vi Franciacorta som också jäses en andra gång på flaska men är tyvärr rätt okänt, dock inte på grund av sämre kvalitet. Franciacorta är en lyx få förunnat.

 

Italien är mer känt för det friska och fräscha mousserande vinet med ofta gröna toner, nämligen Prosecco. Vinet jäses en andra gång i rostfria stålfat enligt Charmat-Martinotti metoden. Vill du ha ännu fler vintips, så berättar Elle Mat & Vin om de mest populära Prosecco vinerna på Systembolaget.

 

Crémant

Frankrike har även ett mousserande vin av enklare kvalitet som heter Crémant. Vinet kan komma från en viss vinregionen i Frankrike. Detta kännetecknas utav det namn som vinet slutar på. Exempelvis vinet Crémant de Bourgogne kommer ifrån Bourgogne. Två andra bra områden att kika efter är Crémant d'Alsace och Crément de Limoux.

 

Missa inte: Historien om Champagne

Vill du lära dig mer om mousserande viner?

Om denna artikel har fått dig nyfiken på hur du kan kombinera mousserande viner med mat och tilltugg så spana in Taystas dryckesprovningar.

 

Där blir du guidad av en sommelier och du får kunskap i grundläggande provningsmetodik och de bästa tipsen för vilket mousserande vin du ska servera dina gäster.

 

Köp nu: Champagneprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS