Bäst i test
Johanna B
maj 26, 2023

Bästa merlot viner på Systembolaget

Gillar du merlotviner? Då är denna artikel något för dig! I denna artikel tar vi med dig till Bordeaux och till en av världens mest älskade druva, merlot. Vi har tagit fram dem bästa merlotviner på Systembolaget, häng med!

 

Merlot är en av världens mest odlade druvor och har varit en favorit hos vinodlare i många år. Detta är på grund av druvans lättodlighet och eftersom den lätt kan blandas med andra druvor. Druvan är dessutom den näst mest planterade druvan efter cabernet sauvignon.

 

Den blå druvan har oftast toner av plommon, blåbär och björnbär. Merlotviner är kända för att vara fylliga, mjuka och fruktiga och är en allsidig druva som passar till allt från rött kött till milda ostar.

 

Om du är nyfiken på goda recept att servera till merlot, så har kocken Madeleine plockat fram några recept perfekta till merlotviner.

 

En flaska merlotvin på ett bord ute i en trädgård

En tillbakablick på druvans historia

Merlot har en lång historia som går tillbaka flera århundraden. Ursprungligen kommer druvan från Bordeaux i Frankrike. Där har den odlats sedan antiken. 

 

Namnet på druvan härstammar från franska ordet "merle" vilket betyder koltrast och det sägs att det syftar till druvans mörka färg. Under 1700-talet blev merlot en viktig druva i Bordeaux och användes ofta i kombination med cabernet sauvignon och cabernet franc. På så sätt skapades dem så kallade bordeauxblend viner.

 

Under 1900-talet tog spridningen av merlot fart och den spred sig över hela världen. Nu kunde man hitta merlot i dem allra största vinproducerande länderna, såsom USA, Italien och Argentina. Merlot blev snabbt en storfavorit bland vinälskare på grund av sin tillämplighet och smakprofil. 

 

Bordeaux drabbades av ett hemskt regnväder under 1970-talet, vilket förstörde flera skördar av merlot. På grund av detta och druvans känslighet till ovädret förbjöds nyplanteringar av merlot mellan 1970 och 1975. 

 

Läs också: Bästa vinet till pizza

Vinområdet Bordeaux

Bordeaux är en vinregion belägen i sydvästra Frankrike. Vinregionen är mest känd för sina röda viner, såsom cabernet sauvignon, merlot och malbec. Men har också ett stort utbud av gröna druvor såsom, sauvignon blanc och petit verdot. 

 

Bordeaux är uppdelat i underregioner, några av dem största är Médoc, Saint-Émilion, Pomerol och Sauternes. Var och en har sin egen karaktär och vinproduktion. 

 

Om du önskar att lära dig mer om bordeaux, så har vi en artikel allt om Bordeaux och dem fem bästa vinerna från vinregionen.

 

Klasar vindruvor på en vingård i Bordeaux

Topp 10: bästa merlot på Systembolaget

Nedan hittar du vår spännande topplista med goda merlotviner. Topplistan kommer med lite information om vinerna samt vad de passar till. 

Casillero del Diablo Merlot, 2021, Chile | Nr 4567 | 82 kr

Först ut på listan över de bästa merlot på Systembolaget är ett fruktigt vin från Chile. Vinet har inslag av svarta vinbär, plommon, blåbär samt örter. Ett perfekt vin att servera till fredagstacosen eller till en god vegetarisk paj. 

 

Vinet ska serveras vid 16 °C och finns att köpa på Systembolaget för prisvärda 82 kronor. 

 

Det bästa merlotvinet på Systembolaget upphällt i ett glas och flaskan

Le Volte dell'Ornellaia, 2021, Italien | Nr 32472 | 189 kr

Det här är ett vin gjort på en blandning av merlot, cabernet sauvignon och sangiovese. Vinet har lagrats på ekfat i 10 månader, vilket ger vinet dess balanserade smak. 

 

I vinet finns det hintar av svarta vinbär, ceder, plommon samt kakao. Det finns även inslag av choklad och mörka körsbär i vinet, vilket gör det ett perfekt vin till en mustig spagetti bolognese och är även ett gott vin att servera till en dessert gjord på choklad. 

 

Vinet hittar du på Systembolaget för 189 kronor.

Zenato Garda Merlot, 2018, Italien | Nr 32224 | 149 kr

Här har vi ett kryddigt vin utmärkt till en lammstek. Vinet har inslag av bland annat korinter, torkade körsbär samt nougat. 

 

Vinet har en fruktig smak men även en liten strävhet. Zenato passar även till en hemgjord pizza. 

 

Vinproducenten är ett familjeägt företag som drivs av familjen Zenato i Italien. Vinhuset grundades av Sergio och Carla Zenato som blev förälskade av Gardsjön och valde därför att etablera sig där under 1960-talet. 

 

Du hittar vinet på Systembolaget för 149 kronor.

Château Tanesse 2019, Frankrike | Nr 3157 | 134 kr

Detta vin är ett bordeauxblend vin, gjort på merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Vinet har inslag av svarta vinbär, plommon och kakao. 

 

I doften återfinns det hintar av choklad, men även inslag av ceder och lakrits. Detta vin har sitt ursprung i Cadillac som ligger i vinregionen Bordeaux. 

 

Vinet passar utmärkt till en fläskfilé gryta som är smaksatt med djion. Här är ett gott recept som passar detta vin utsökt. 

Château Charmail, 2018, Frankrike | Nr 2843 | 269 kr

En nyaserad, fruktig smak med fatkaraktär hittar vi i det här vinet. Smakbilden utgörs av svarta vinbär, plommon, kaffe, kakao och korinter. 

 

Det serveras vid 18 grader och passar att drickas ihop med en klassisk ryggbiff och pommes. Vinet finner du på Systembolaget för 269 kronor. 

Brocca, 2018, Italien | Nr 78282 | 129 kr

Näst på tur är ett vin från Toscana som har en kryddig och utvecklad smak. Vinet har inslag av torkade körsbär, ceder, kanel och vanilj.

 

Detta vin bör serveras 16-18°C är utmärkt att servera till rätter av lamm- och nöttkött. Prova exempelvis detta vin tillsammans till grillat kött nästa gång du ska grilla i sommarvärmen. Brocca finns på Systembolaget för 109 kronor. 

 

Ett glas av ett gott merlotvin

Domaine Lalande Réserve Merlot, 2021, Frankrike | Nr 22299 | 79 kr

Ett vin från en av Frankrikes största vinområden Languedoc-Roussillon. Här finns det inslag av choklad, svarta vinbär och plommon. 

 

Det här vinet är ett perfekt val till en torsk Bourguignon som serveras med en rödvinssås och potatis. Vi rekommenderar detta recept från coop.

 

Vinet kommer från vinhuset Domaine Lalandes som ägs av familjen Montariol och Pierre Degroote. Pierre är född i grannlandet Belgien men flyttade till Frankrike för att påbörja sin karriär i vinproducering. Familjen Montariol har ägt vingårdar sedan mitten av 1800-talet.

 

Se även: Upptäck Alsace och vingården Domaine Kuentz-Bas

Grand Sud Rosé Merlot, 2020, Frankrike | Nr 50362 | 69 kr

Vi har sjävklart med ett rosévin för den som inte är ett stort fan av röda viner. Detta vin har en bärig smak med inslag av söta smultron, blodgrapefrukt och jordgubbar. Ett perfekt vin till en grillkväll på sommaren. 

 

Vinet kan även serveras som sällskapsdryck och är ett ypperligt bra val till vegetariska rätter, såsom en fräsch sallad. 

 

Grand Sud Rosé Merlot ska serveras 8-10°C och kostar 69 kronor på Systembolaget.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux, Frankrike | Nr 54041 | 99 kr

På listan har vi även tagit fram ett gott mousserande vin gjort på merlot och semillon. Detta vin har hintar av gula plommon, honung samt äpplen och en fruktigt och frisk smak. 

 

Det här vinet är utmärkt att servera som en aperitif men även till maträtter av fisk eller skaldjur. Prova gärna vinet till en laxbit med ett syrligt tillbehör.

 

Vinet finns på Systembolaget för 99 kronor, vilket är ett riktigt kap för ett mousserande vin.

 

Ett glas med merlot och en arm

Hereford Reserva Merlot, 2018, Argentina | Nr 2951 | 89 kr

Sist men inte minst har vi ett fruktigt vin med inslag av björnbär, svarta vinbär och lakrits. Detta vin är en god komponent till en rätt gjort på lamm eller nötkött. Varför inte till en högrevsburgare med bacon och cheddar?

 

Vinet har sitt ursprung i Argentinas största vinområde, Mendoza. Här det har lagras på tank tillsammans med stavar av fransk och amerikansk ek i cirka 12 månader. Vilket bidrar med smaken av ek i vinet. 

 

Vinet hittar du på Systembolaget för 89 kronor.

Bästa merlot viner

Nu har vi gått igenom vår lista över dem bästa merlotvinerna. Med på listan finns många populära viner men även några guldkorn. 

 

Nästa gång det ska bjudas på kött eller fisk, så kan ni leta efter ett merlotvin, då det är en väldigt allsidig druva som går att kombinera med mycket gott.

 

Köp nu: Bjud med partner eller vän på en vinprovning!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS