Bäst i test
Linnea K
nov 11, 2022

Bästa italienska vinet 2022

Det finns många goda och fina italienska viner, men vilka är dom bästa år 2022, och till vilket tillfälle passar vilket vin? Vilket vin ska man välja om man vill testa på något lite mer lyxigt och vilket vin passar till en god pizza eller pastarätt? Vilka röda viner finns det och vilka vita?

 

I denna artikel kommer vi försöka hjälpa er med dessa frågor genom att skapa en form av guide där vi utnämner det bästa italienska vinerna beroende på situation eller vilket typ av italienskt vin man söker sig till. 

 

Finns det mer intresse av att se vilka vinerna som passar till vilken mat så har Systembolaget en artikel om italiensk viner och andra drycker till italiensk mat.

2000 f.kr - Italien började tillverka vin 

Italiens vintillverkning har en lång historia, som tar sig tillbaka säkert mer än 2000 år f.kr. När Italien inte ens var den Italien vi känner till idag och innan ens Romarriket ordentligt hade trätt fram. Dom första som förstod sig på smaker och som började odlade vin sägs vara Etruskerna.

Och så började italienarna med ekfatslagring

300 f.kr började romarna lagra vin på ekfat. Det var även dom som kom på att använda glasflaskor som förvaringskärl. Redan för 5000 år sedan så i Mespotamien så användes trätankar gjorda på palmträd, men när romerna började lagra så kom de på ganska snabbt att ek var ett bra alternativ både för att ge vinet en mjukare smak men också för att få vinet att hålla längre. Det var även romarna som kom på att använda glasflaskor som förvaringskärl. 

Moderna viner började produceras 

Mellan 1970-1980 sägs den moderna vinindustrin med den specialiserade vinodlingen ha startat. Under runt denna tid började man även dela in alla de olika vinerna i olika klasser. DOC (Denominazione di Origine Controllata) och DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

 

Det sorteras efter bland annat druvklass och geografiskt område. DOCG kategorin ansågs vara den kategorin med viner i en överklass. 

Idag finns det 2000 olika druvsorter som används för att odla vin och ett antal olika vinregioner. Exempelvis Toscana, Veneto och Piemonte. 

 

Läs även: En resa till vingårdar på Sicilien.

 

En italiensk vinflaska på ett bord tillsammans med ett glas vin

Topp 10: Bästa italienska vinerna 2022

Här rankar vi årets bästa italienska viner. Du hittar röda, vita, bubblande och roséviner. Vi har även gjort en lista över de bästa röda vinerna 2022, så kika på den om du är nyfiken. 

1. Rubesco Lungarotti, 2019 Nr 2942 | 115 kr

Rubesco Lungarotti från Umbrien är först på listan. Ett vin för dom som vill ha en lite fruktigare karaktär på sitt röda vin. Vinet har smaker av mörka körsbär, skogshallon, kakao, plommon, vanilj, peppar med mera. Även detta vin kan du hitta billigare. Det ligger lite över 100kr på systembolaget. Prova vinet tillsammans med en oxfilépasta nästa gång du är sugen på ett rött vin.

2. Monti Garbi Ripasso, 2019 Nr 5328 | 139 kr

Ett annat gott rött vin är Monti Garbi Ripasso. Detta vin har en kryddig smak, bland annat en smak och kryddnejlika och kanel, även inslag av körsbär, vanilj och nötter. Detta vin är utsökt att servera tillsammans med en rätt av lamm eller nötkött. Detta vin har en lägre prisklass och går att hitta på systembolaget för 139kr. 

3. Livio Sassetti Brunello di Montalcino Pertimali, 2015

Livio Sassetti vinet är mestadels känt på grund av dess långa historia, då den kommer från vindodlingsdistriktet Toscana. Där vinodling har utförts sedan 800-talet f.Kr. Det röda vinet har smaker av röda blommor, jordgubb och körsbär. Vinet är gjord på druvan Sangiovese och går lite mot den dyrare prisklassen, kan gå på ca 649kr. På grund av sina smaker är det här vinet gott att servera till rätter av nötkött eller vilt.

 

Ett glas av det bästa italienska vinet och en skål med pasta på ett bord

4.  Crudo Catarratto Zibibbo Organic, 2021 Nr 4993 | 79 kr

Är du ute efter ett mer moget vitt vin så kan Crudo Catarratto från Sicilien vara något för dig. Vinet har en fruktig och blommig smak. Toner av fläder, ananas, päron och citrus. Gott att ha till både fisk och asiatisk mat. Dessutom är Crudo Catarratto Zibibbo Organic ett bra val när du vill dricka vin till sushi. Detta vin går att hitta för under hundralappen, endast 79kr på systembolaget. 

5. Benanti Etna Bianco, 2019 Nr 92701 | 199 kr 

Benanti Etna Bianco är ett gott vitt vin från Sicilien. Vinet har en väldigt rik konsistens, då den både är salt syrlig och har en fruktig smak av citrus. Vinet är 100% tillverkat carricante druvan, vilket är en druva som är väldigt svår att få tag på utanför Sicilien. Vinet sägs uttrycka Siciliens kultur. Vinet hittar du för runt 200kr och det passar bland annat till skaldjurspasta. Prova detta recept på en skaldjurspasta med musslor och vitt vin.

 

Läs också: Det bästa receptet på hemgjord pasta deg.

6. Terre Nere Etna Bianco, 2019 | 200 kr

Detta rosévin är 100% gjort på den blåa druvan Nerello mascalese från Sicilien. Rosévinet har en fruktig smak av körsbär, jordgubb och vattenmelon. Även toner av mandelmassa, apelsinskal, blommor och lite ingefära. Passar bra som picknickvin. Vinet är även ett bra alternativ att servera tillsammans med en fräsch sallad eller en annan vegetarisk rätt. Kostar runt 200kr. 

 

Ett glas rött vin fram en vingård i Italien

7. Conte Collalto, Ottaviano Sui Lieviti Brut Nature, 2019

Detta långa namn är namnet på en prosecco som har fått mycket beröm för sin ungdomliga smak av päron och äpple. Gjord på druvorna Glera (85%), Verdiso (10%) och Bianchetta Trevigiana (5%). Passande till dig som letar efter bubbel mePd fruktig smak. Det perfekta vinet till en risotto, här är ett recept på en räkrisotto som du kan prova på. Proseccon går på ca 200 kr. 

8. Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige NV

Vill man ha ett italienskt bubbel som inte är lika sött som Prosecco så kan detta bubbel vara något för dig. Detta vin är inte lika sött som prosecco utan har istället en smak mer lik champagne. Vinet är mestadels gjort på den gröna druvan chardonnay. 

 

Vinet smakar till en början päron, honung och citrus men har en eftersmak av bland annat jasmin, grönmynta och mandel. Bubblet är gott att äta med torkad frukt eller till en ostbricka. Vinet är i den dyrare prisklassen och kan kosta upp till 700kr. 

9. Borgogno Barbera d'Alba Superiore, 2020 Nr 74201 | 199 kr  

Borgogno är ett rött vin från Piemonte, d'Alba. Vinet har en fruktig smak av körsbär, skogshallon, lakrits och örter. Vinet kostar precis under 200kr på systembolaget och passar bra till Pizza. Om du hellre är sugen på en pasta, så passar det lika bra att servera vinet till en krämig tryffelpasta. Vinet är gjort på druvorna Cannubi och Liste. 

10. Pasqua Valpolicella Ripasso Superiore, 2019 Nr 5353 | 125 kr  

Sista vinet vi har på listan är Pasqua Valpolicella Ripasso Superiore, som har sitt ursprung i Venetien, som ligger i närheten av Verona. Vinet är till största del gjord på druvorna corvina (60%), rondinella (20%), corvinone (10%)  och negrara (10%). Pasqua Valpolicella Ripasso Superiore är ett rött vin som har en kryddig smak. Vinet har toner av fat, mörka körsbär, peppar, russin samt vanilj.

 

Vinet går på 125 kr på systembolaget och passar till lamm och nötkött. Utöver det så är vinet ett mycket bra vin att servera till en klassisk napolitansk pizza.

Årets bästa italienska vita vin 

Vi har korat vinnaren av det bästa italienska vita vinet. Det är Benanti Etna Bianco, 2019 som tar hem vinsten. Detta då vinet har en bra kombination av citrus och syra och för att den utstrålar så mycket av Siciliens kultur, som är ett av Italiens kändaste vinregioner. 

 

Dessutom har vinet ett rimligt pris och passar bra till italienska pastarätter. För dig som är nyfiken på vad Sicilien har för vinregioner, så berättar vinskribenten Anders Levander om Siciliens viner samt vinregioner.

Årets bästa italienska röda vin

Vi har korat årets bästa röda vin från Italien och vinnaren är Rubesco Langarotti, 2019. Med sin fruktiga goda smak och rimliga pris så kan vi inte annat än att utse Rubesco Langarotti till det bästa italienska röda vinet för 2022. Dessutom, precis som Benanti Etna Bianco passar vinet bra till pastarätter, som är typiskt italienskt. Detta är även det bästa italienska vinet på systembolaget.

 

MIssa inte: Det bästa receptet på en äkta italiensk pizza deg.

 

Vitt och rött vin längs med en vägg

 

Det här var vår lista över de bästa italienska vinerna 2022. Håller du med eller saknar du ett vin på listan? Var inte rädd att höra av dig om det är så. Och dela den här artikeln med en en vän som älskar vin!
 

Köp nu: En fascinerande vinprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS