Bäst i test
Simone S
nov 25, 2022

Franska vinlistan 2023 | Bästa franska vinet på systembolaget

Uppdaterad: 13/01/2023

 

Letar du efter ett franskt vin? Då har du hittat rätt, i denna artikel har vi tagit reda på det bästa franska vinet 2023 på systembolaget. Vår lista innehåller det bästa franska röda vinet och det bästa franska vita vinet. Vi har dessutom hittat det bästa franska rosévinet, samt ett av de bästa franska mousserande. 

 

Vi tar även upp lite fransk vinhistoria och berättar om de mest populära vinregionerna i Frankrike, så häng med om du vill veta mer om den franska vinkulturen.

 

Om du är nyfiken på hur champagne tillverkas, så berättar vinjournalisten Britt Karlsson hur det mousserande vinet tillverkas.

En tillbakablick på fransk vinhistoria

Frankrike är det största vinproducerade landet i världen och producerar cirka åtta miljoner flaskor vin varje år. Dessutom så har Frankrike producerat viner i över 2500 år. 

 

Det sägs att kelterna var först ut med vinproduktionen i Frankrike, men det finns tydligare spår efter grekerna. De kom från sin koloni Massalia (Marseille) på 600-talet f. Kr. och spred vinet västerut och uppför Rhônefloden. 

 

Därefter följde romarna vinodlingen längs Medelhavskusten, där de etablerade en av de största vinregionerna i världen - Languedoc-Roussillon som är belägen i södra Frankrike. Romarna hade även en stor påverkan i Bordeaux och Champagne och kunde inte låta bli att utforska vinodlingens möjligheter utmed de två största floderna i Frankrike, nämligen, Loire och Rhône. 

 

År 92 kom Kejsare Domitianus med ett vinförbud som skulle underlätta för spannmålsodlingen, men så lätt kunde vinet inte stoppas. Staden Limoux i södra delarna av Frankrike anser att de var först med det mousserande vinet genom klostret St-Hilaire. 

 

Missa inte: Vi berättar om vingårdar i Sverige

 

En klave vindruvor på en fransk vingård

 

Topp 10: Bästa franska viner

Nedan är listan på de bästa vinerna från Frankrike. Det finns ett utbud av vita, röda och självklart champagne från självaste Champagne. För dig som vill ha fler matrekommendationer till franska viner, så tipsar matskribenten Carl-Erik Kanne om hur man ska tänka när man kombinerar franskt vin med mat.

1. Mas Janeil Le Petit Pas, 2021, Nr 79687 | 115 kr

Först ut på listan över de tio bästa franska vinet 2023 är Mas Janeil Le Petit Pas. Inte nog med det, vinet är även det bästa franska röda vinet. Vinet har en mycket fruktig smak med inslag av fat, skogshallon, choklad. Det gömmer sig även smaker av mörka körsbär, färska örter samt lakrits i vinet. 

 

Mas Janeil Le Petit Pas är producerat på en vingård i Roussillon av vinmästaren François Lurton. Vinet är gjort på en blandning av druvorna grenache, syrah, carignan samt mourvèdre. 

 

Det här vinet är utmärkt till rätter av fläsk- och lammkött, samt till smakrika vegetariska rätter. Prova detta spännande röda vinet för 115 kr på systembolaget. 

2. Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes, Nr 2257 | 95 kr

En carignan med fruktig smak. Det här vinet är producerat på en vingård i vinregionen Languedoc. 

 

Vinet har inslag av fat, svarta vinbär, plommon, skogshallon, choklad, viol samt vanilj. Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes är givet att servera till mustigare rätter. Prova exempelvis det här receptet på entrecote som passar vinet utmärkt.

 

Du hittar vinet på systembolaget för 95 kronor. 

3. Château Pech-Latt 2021, Nr 2233 | 159 kr

Näst på tur hittar vi ett ekologiskt vin med inslag av björnbär, viol och plommon. Vinet är från vindistriktet Languedoc-Roussillon och består av druvorna Syrah, Mourvèdre och Carignan. 

 

Vinet har även inslag av lagerblad, rosmarin och blåbär, vilket gör det perfekt att servera till rätter av lamm- eller nötkött.  Det här vinet finns på systembolaget för 159 kronor. 

 

Franska viner från Bordeaux uppraddade på en hylla

4. Château Bonnet Blanc, 2021, Nr 4151 | 99 kr

Château Bonnet Blanc är ett vitt vin som är tillverkat av Jacques Lurton. Vinet har inslag av svartvinbärsblad, vita vinbär, krusbär, örter samt citron. 

 

Dessutom är vinet mycket friskt och passar toppen till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till getost. Vinet bör serveras vid 8-10°C och finns på systembolaget för prisvärda 99 kronor. 

5. Charles Heidsieck Brut Réserve, Nr 77522 | 499 kr

Vad är en lista över franska viner utan att nämna minst ett franskt mousserande vin från Champagne? Detta vin tillhör de absolut främsta och mest prisvärda av systembolagets samtliga champagner. 

 

Denna Brut Réserve är från det framgångssrika champagnehuset Charles Heidsieck och vinet är friskt, nyanserat och elegant med en fin doft av brioche, nougat, röda äpplen samt inslag av rostade nötter. 

 

Vinet bör serveras vid 8-10°C och passar enastående som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller ljust kött.

6. Château Bouscassé 2018, Nr 2204 | 169 kr 

Ytterligare ett gott rött vin är Château Bouscassé. Vinet är smakrikt och har inslag av svarta vinbär, kakao, plommon. Därutöver innehåller vinet hintar av kaffe, ceder samt svart te. 

 

Till detta vin går det utmärkt att servera en rätt av nöt- eller viltkött. Prova exempels till ryggbiff med gräddig sås och krämig potatisgratäng. 

 

Köp den på systembolaget för 169 kronor. 

7. M de Minuty Rosé, 2021, Nr 2590 | 149 kr

Ett mycket friskt och bärigt franskt rosévin med inslag av smultron, färska örter, röda vinbär, persika samt blodgrapefrukt. Det här vinet är perfekt för dig som älskar att göra egen antipasti. Det passar även till en fisksoppa som innehåller saffran. 

 

 M de Minuty Rosé finns att köpa på systembolaget för 149 kronor. 

 

En mustigare fisksoppa på ett bord

8. Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard, 2020, Nr 5588 | 104 kr

Ett av de bästa franska vita vinerna är producerat av chablismästaren Jean-Marc Brocard. Vinet har inslag av gula äpplen, mineral, smör och citronskal. 

 

Det vita vinet bör serveras vid vid 8-10°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till vegetariska rätter. Den går att köpas på systembolaget för 104 kronor. 

9. Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, 2020, Nr 2185 | 95 kr

Ett annat ljuvligt franskt vitt vin är Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie. Med sin friskhet och fruktighet och med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär samt lime passar vinet utmärkt till en räksallad. 

 

Vinet kan även serveras som aperitif och finns på systembolaget för 95 kronor. 

10. Château La Grave à Pomerol Trigant de Boisset, 2016, Nr 73445 | 749 kr

Vi avslutar den här listan stort. Detta vin har en balanserad och utvecklad smak. 

 

Detta franska röda vinet har inslag av korinter, svarta vinbär, tobak. Dessutom finns det toner av plommon, kaffe, hasselnötter samt mörk choklad i vinet. 

 

Château La Grave à Pomerol Trigant de Boisset bör sereras vid 18 °C och är utmärkt till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött. Du kan köpa vinet på systembolaget för 749 kronor. 

 

Läs även: Vi listar de bästa Chardonnay vinerna

Det bästa franska vita vinet

Årets bästa franska vita vin har nu koras. Det är Château Bonnet Blanc som tar hem segern. Vinets friskhet och syra bidrar till en utsökt smak som går att kombinera med allt från fisk till en fräsch sallad. Det här vinet utstrålar även mycket av den franska vinkulturen. 

Det bästa franska röda vinet

När det kommer till det bästa röda vinet från Frankrike är det Mas Janeil Le Petit Pas, 2021 som vinner. Med sin fruktiga smak och rimliga pris är det enkelt att utse detta vin som vinnare över det bästa franska röda vinet. Vinet är perfekt att kombinera med en smakrik vegetarisk rätt, eller en rätt gjord på fläskkött. Du kan exempelvis servera vinet med en fransk fläskfilégryta. 

Frankrikes vinregioner

I Frankrike finns det 11 stora vinregioner. Vi kommer ta upp de vinregionerna som producerar mest vin. Om du är nyfiken på Frankrikes vingårdar så ger Mikael Mölstad tips på vingårdar värda att besöka i Frankrike.

Bordeaux

Boredeaux är den vinregion i Frankrike som producerar allra mest vin. Här produceras det ungefär 650 miljoner flaskor varje år. 

 

Bordeaux är beläget i sydvästra Frankrike. Här i Bordeaux produceras en hel del diverse vinsorter, bland annat röda viner, vita viner och en liten del mousserade viner. Vindistriktet är mest känt för sina röda viner gjorda på den blåa druvan Merlot och vita viner tillverkade på signaturdruvan sauvignon blanc. 

 

I Bordeaux hittar du dessutom druvor såsom Cabernet sauvignon och Cabernet franc.

 

En fransk vingård med folk som arbetar

Bourgogne

Det här vindistriktet ligger i östra Frankrike och är hem till Pinot noir. I Bourgogne tillverkas det både röda och vita viner. De röda vinerna är gjorda på signaturdruvan och de vita är tillverkade av chardonnay. 

 

Här är klimatet likt det nordiska, med kalla vintrar och varma somrar. Den lilla staden Chablis ligger även här, som är känt för sina friska vita viner. 

Loiredalen 

I norra Frankrike rinner landets längsta flod Loire. Floden sträcker sig från bergen i Frankrikes centrala del, västerut mot Atlanten där den har sitt utlopp. Längs flodens långa färd passeras en hel mängd av vingårdar vars vinstilar varierar från torrt vitt, mousserande, vita viner, rosé till röda viner. 

 

De viktigaste druvorna här är den populära chenin blanc och självklart den älskvärda druvan sauvignon blanc. 

 

Köp nu: Champagneprovning i gott sällskap

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS