Bäst i test
Carl B
sep 03, 2021

Bästa Chianti på Systembolaget 2022

Uppdaterad 19/01/2022

 

Vad är Chianti? Och hur smakar egentligen Chianti? Chiantiviner är kvalitetsviner från Italien. Idag säljs de världen över, och många förknippar det med ett rött, relativt lätt och tillgängligt vin. 

 

Så har det inte alltid varit. Det har snarare varit ett väldigt väl omtalat vitt vin som man syftade på när man nämnde Chianti. Det gjordes då kring kullarna i Radda, Gaiole och Castellina. Alla mitt i det numera centrala Chiantidistriktet kallat Chianti Classico.

 

Området har nämligen vuxit sig mycket större. Det ligger inte bara i centrala Chianti-byarna mellan Florens och Sienna. Dessutom är det här området numera känt som ett välrenommerat rödvinsdistrikt. Det är också det moderna Toscana och kanske framförallt Chianti vi dyker ner i närmare i denna artikel.

 

Letar du efter lite roliga chianti-viner i beställningssortimentet på Systembolaget? Då hittar du här en härlig vinlista på spännande viner från Chianti av sommelier Elke Jung.

Vilken druva är Chianti?

Vinet, som uttalas kjann-ti, är framförallt gjort på druvan Sangiovese och man brukar också blanda in Cabernet Sauvignon, den traditionella Canaiolo som odlades i området redan på 1800-talet ihop med Sangiovese-druvan, samt Merlot och Pinot noir. 

 

I Chiantiviner kan det också finnas en del vita druvor. En Chianti classico druva är dock inte ljusskalig, i viner från områden utanför Chianti Classico är ljusskaliga druvor förbjudna. De vita druvor som används är Trebbiano-druvan och Malvasia-druvan.

TOPP 5: Bästa Chianti på Systembolaget 2022

1. Istine Chianti Classico 2019, Italien | 159 kr | Nr 2309

Detta kryddiga vin har nyanserad smak med fatkaraktär. I smaken finns inslag av mörka körsbär, plommon, salvia, kanel, blodapelsin och kakao. I doften återfinns även bland annat tobak och hallon. Detta vin serveras vid cirka 18 grader och passar perfekt till en pasta med tomatsås som ragù eller en spaghetti bolognese.

2. Marchesi Mazzei Castello Fonterutoli Chianti Classico 2017, Italien | 329 kr | Nr 32130

Detta vin har också en nyanserad, spännande smak. Det har inslag av av mörka körsbär, skogshallon, salvia, nötter, kakao och kanel med viss rostad fatkaraktär. Vinet serveras med fördel vid cirka 18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött. Här är ett jättegott recept på lammstek perfekt till ett glas utav detta Chianti.

3. Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2016, Italien | 139 kr | Nr 22328 

En kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär hittar vi i det här vinet. Smakbilden utgörs av torkade körsbär, kanel, mörk choklad, kardemumma, nötter och pomerans. Det serveras vid 16-18 grader och passar att drickas ihop med den klassiska maträtten ribollita från Chianti. 

4. Chianti Castelsina 2020, Italien | 89 kr | Nr 71662

Chianti Castelsina har en fruktig smak med inslag av mörka körsbär, salvia, hallon, kanel och choklad. En viss kryddighet och fatkaraktär återfinns även i detta vin. Servera vinet vid 16 grader till antipasti som ostarna Taleggio och pecorino, bruschetta, oliver, soltorkade tomater samt prosciutto och melon.

5. Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti 2016, Italien | 165 kr | Nr 8119

Denna Chianti har en nyanserad, söt och lite knäckig smak. Det finns inslag av fat, torkade aprikoser, sultanrussin, apelsinskal, hasselnötter, vanilj och kanel. I doften återfinns även marsipan. Ruffino Vinsanto Serelle serveras vid 10-12 grader och passar perfekt att drickas ihop med blåmögelost och mörk choklad. Det passar även desserter som innehåller nötter som panforte eller en kastanjetårta i italiensk stil.

Extra vintips!

Gillar du Chianti? Då vill du inte missa det här vinet - Rubesco Lungarotti är gjord på Chianti-druvan Sangiovese och även Colorino. Själva vinet kommer dock från Umbrien, ca 2 timmar med bil nedanför Chianti. Vinet är lite robustare och smakrikare än Chianti och passar perfekt till pizza! Och för det relativt låga priset 109 kronor så får du väldigt mycket vin för pengarna. Riktigt prisvärt med andra ord.

 

Vinet Brancaia Tre är ett jättegott vin som påminner om Chianti. Vinet är gjort på Chianti-druvan Sangiovese och kommer från Toscana, men då utanför vinområdet Chianti. Ytterligare två prisvärda Chianti-viner är Piccini Chianti för 89 kronor och Castelgufo Chianti Riserva för 99 kronor.

 

Läs också: Vi listar de bästa crémantvinerna

Blå Sangiovese druvor i flera klasar.

Toscanska vinkartan

En förutsättning för att Toscanas vindistrikt och Chiantiområdet vuxit sig bredare med åren är de fantastiska böljande landskapen. Här når solen ner på varenda vinranka och ger en bra eroderad jordmån för vegetationen. Lägg därtill ett varmt klimat med ljumma nätter och en vinter som ger lite årstidsdifferens och tid för återhämtning. Här kan du läsa mer om vindistriktet Toscana.


Ut mot bukten till Liguriska havet börjar redan där vinodlingarna med områden som Bolgheri, Vino Nobile de Montepulciano och även ön Elba med sina sluttningar. I dessa områden får vi naturligt mer vindar och svalare nätter. Det ger druvan mer tid att mogna då det är ett mildare samt jämnare klimat. Därför förekommer ofta inte stora årgångsvariationer som inåt i landet. 

 

De ibland kalla vindarna och det svalare klimatet kan ändå utmana många år.  Man har dock lyckats mycket väl de senaste decennierna att tillämpa vinodlingar med "internationella druvor" som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Det är härifrån och på detta vis de kända Supertoscanarna tillverkas (från till exempel Sassicaia och Ornellaia).
 

Längre in från bukten, nordost om de stora vinområdena längs kusten, finner vi det stora Chianti-distriktet. Det är ett område som främst delas in i Chianti och centrala Chianti Classico. Båda områden har numera högsta kvalitetsstatus, DOCG, men Chianti Classico anses för de flesta vara snäppet finare. Här hittar du en tydlig lista på alla Chiantis underregioner och Classico distriktets indelning.

Kända vinfavoriter från Toscana

Här är det idag framförallt röda viner som alltid produceras av merparten Sangiovese. Mer om deras krav på framställningen nedan. Området med sin stora utbredning längs östra Toscana har flera kända byar och kullar. Där framställs sagolika viner med elegans och lättillgänglighet. De har massor av smak och en väl avvägd balans mellan tannin, syra och fruktsötma. 

 

Mest kända vinerna är Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano och Chianti Rufina. Vinarealen i Toscana överstiger väl över 60 000 hektar. Chiantidistrikten är överlägset den största biten, med cirka hälften av de definierade vinområdena. Chianti Classico har ungefär 7000 till förfogande.

 

Med ett snabbt summerande kan jag hävda att Toscana har mer än bara lättare lunchviner på Sangiovese-druvan. Med sin utbredning och differentierande landskap kan det även bjuda på riktigt djupa fylliga viner.

Vad är Chianti och Chianti Classico

Du har säkert sett den svarta tuppen på många italienska vinflaskor. En symbol som är ett trademark för just Chianti-viner av bättre kvalitet som fått tillstånd att bära detta emblem. Det tillkom som kvalitetsmärke för Chanti Classico-viner redan 1924 och kommer med vissa krav på vinmakaren och vinet. 

 

Ett vin som uttryckligen är från Chianti Classico måste vara gjort på minst 80 procent Sangiovese-druva. 20 procent får vara en blandning av andra druvor, både inhemska eller internationella. Det är till exempel vanligt förekommande med Canaiolo, Colorino eller Merlot. 

 

Även de omkringliggande Chianti-distrikten utanför Classico-området behöver uppfylla detta druvkrav. Däremot har de lite snällare skördeuttagskrav. De kan skörda 9 000 liter/hektar för din produktion, medan Chianti Classico endast kan ta 7 500 liter. Detta ger mer koncentration och snävare kvalitetsbedömning. Du kan också ibland snubbla över uttryck som Riserva och Superiore. De har ytterligare krav på bland annat skördeuttaget men också lagringen på fat och flaskmognad. 

Hur uttalar man Chianti på italienska? 

Det är väldigt enkelt att uttala Chianti på italienska. Man säger bara "Kian-ti" på svenska. Svårare än så är det inte.  

Ett glas rött vin med utsikt över en vingård med en sjö längst bort.

Hur smakar Chianti? 

Det finns idag alltså bara kvalitetsviner som får bära namnet Chianti. Alla är röda med huvudsakligen Sangiovese. Skillnaden är dock stor. Den sträcker sig från viner med lång lagringspotential, med robust kropp, mycket tannin och djup mörkfruktig karaktär, till de enklare friska rödvinerna med fräsch syra, ung bärighet och mjuk finish. Likaså prislappen kan gå från strax under 100-lappen till fyrsiffriga belopp. Oavsett vilka du väljer kommer säkerligen inget gå fel med nästan vilken italienskt inspirerad middag som helst.

Vad passar Chianti till?

Chianti är det klassiska alternativet till antipasti men också till lam, kyckling och högrev. Mustiga grytor och pasta med tomatbas som köttig ragù eller spaghetti bolognese. 

 

En klassiker till Chianti (i Chianti) är maträtten ribollita som är gjort på överblivet bondbröd med grönsaker och cannellinibönor. De har ofta även i lite skinka eller prosciutto. Viktigt, om man gillar det autentiskt, är att brödet kokar med soppan på slutet och att man hyvlar över mycket ost. 

Chianti och antipasti 

Antipasto eller Antipasti till Chianti? Ytterst sällan ser vi dessa ord slängas med på förrättsmenyn eller barmenyn runt om i landet och är ett väldigt välkommet inslag för de flesta. Att kunna gå in på en krog, komma hem till någon eller stanna till på stan för något enklare att äta innan middagen är ett koncept italienarna är världsledande på. 

 

De har alltid antipasti till hands. Ja, antipasti har de, för det är helt enkelt antipasto i plural. Ett koncept som kan härledas tillbaka till medeltida Italien minst. Antipasto är en aptitretare eller "före maten" mer direkt översatt. Hela stämningen kring aftonen sätts med hjälp av dessa serveringar, då vi får en naturlig "icebreaker", stillar hungern, och blir på bra humör med gästerna. Den kan också varieras i oändlighet och tilltala hela sällskapet med rätt variation.

 

En bricka med blandad antipasti bör innehålla ett par olika ostar och någon typ av chark och lite mättande bröd och minst två smakrika röror eller såser. Den är vanligtvis relativt spartanskt serverad på små assietter med en gaffel eller bara med servett och möjligen små tandpetare. Inget är mer fel än rätt beroende på tillställning och miljö förstås.

 

Missa inte: Här är vinerna att dricka på kräftskivan

Ett par antipasti-tips längs vägen

En enkel och väldig god plockbuffé av antipasti är tapenade (olivröra), parmaskina/prosciutto och melonbitar, mozzarella med färsk basilika och cocktailtomater, rostat vitt bröd och soltorkade tomater. Som en lyxigare servering kan små anrättningar av carpaccio dressad med olivolja och rostade pinjenötter serveras tillsammans med färdig bruschetta (rostade brödskivor toppade med hackad tomat, färska örter, vitlök och olivolja).

 

Naturligtvis kommer dessa antipasti att passa med lätt kylda Chiantiviner. De matchar den italienska örtigheten med sin bärighet. Dessutom fördjupar de den mustiga smaken av det lagrade ostarna och köttet med sin mognadston från ekfatet. Oavsett om du väljer en finare Brunello eller lättare vin från norra Chianti kan du ha i åtanke att du njuter av vinet precis som italienarna och du vet att detta är ändå bara början på den ljuvliga middagen och aftonen …

 

Vet du någon som gillar italienska viner? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS