Upplevelser
Skribent Frida
Dec 29, 2014

Bästa champagnen till nyår 2014

Snartmousserande viner 2014 är det dags för den gyllene nyårsdagen och mousserande vin behövs för att skåla in det nya året. Oftast blir vi oense kring vilken som är den godaste mousserande vinet. Spansk Cava, Italiensk Prosecco, Tysk Sekt, Fransk Crémant eller ett bubbel från den nya världen där framförallt  Nya Zeeland och Sydafrika har visat stor potential. Champagne förknippar de allra flesta med äkta mousserande vin och innehar en kvalitetsstämpel, dock är sanningen att det finns ypperligare exemplar från andra delar än just vinregionen Champagne i norra Frankrike. En bidragande faktor är just det starka varumärket Champagne innehar samt att systembolaget har historiskt sett lågt prioriterade utbudet av kvalitativa mousserande viner. Det finns idag inga mousserande viner som överstiger 200 kronor i systembolagets ordinera sortiment som inte har namnet Champagne på etiketten. Här nedan följer en lista på goda och kvalitativa mousserande viner. Ypperliga val till nyårs bubbel!

 

1.La Vida al Camp Cava (nr 7776, 109 kronor)Bästa champagnen till nyår 2014
Traditionsenlig Cava gjort på de inhemska Spanska druvorna: Macabeu, Xarel-lo och Parellada. Vinet är friskt och fruktig med toner av höst äpplen och päron, kex, grapefrukt tillsammans med de kännetecknande tonerna från den spanska druvan Xare-lo av gummi och jord.

2. P.Lex Prosecco DOC Brut (nr 77889, 99 kronor)
Italienskt vin gjort på den klassiska Prosecco druvan Glera. Fruktigt, fräscht och rent vin med en viss fyllighet. Toner av gula äpplen och päron, persika och citrus tillsammans med en liten brödig ton.

3. Stefan Winter Riesling Brut 2012 (nr 7906, 99 kronor)
Tyskt mousserande vin gjort på den inhemska druvan Riesling. Friskt och ungdomligt vin med toner av gröna äpplen och päron, persika, grapefrukt tillsammans med en viss bördighet och vita blommor.

4. Cloudy Bays Peloru Blanc de Blancs ( nr 7894, 129 kronor)
Ett härligt Nya Zeeländsk mousserande vin gjort på den franska druvan Chardonnay. Fräsch syraBästa mousserande viner till nyår 2014 kombinerat med en viss fyllighet. Toner av apelsiner, röda äpplen och citrus tillsammans med nötter, nougat och rostat bröd.

5. Graham Beck Blanc de Blancs Brut (nr 6505, 129 kronor)
Sydafrikanskt vin gjort på druvan Chardonnay. Härliga syra tillsammans med en viss fyllighet, välbalanserat och smakrikt. Toner av gröna äpplen, grapefrukt och citrusskal tillsammans med rostade nötter, bröd och en viss ton av väldoftande skogssvampar.

6. Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut  (nr 7685, 105 kronor)
Ett smakrikt Franskt vin gjort på druvorna Pinot Noir och Chardonnay. Bra balans mellan syra och fyllighet med mustiga bubblor. Fruktiga toner av röda äpplen och citrus tillsammans med nougat,rökig mineral och bröd.

7. Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 125 kronor)
Vinet är gjort på de inhemska franska druvorna: Chenin Blanc, Chardonnay och Cabernet FrancRent, fräscht med en tydlig syra. Toner av gröna äpplen, citrus och örter tillsammans med nötter, honung och mineraler.

8. André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Champagne (nr 7686, 269 kronor)Bästa mousserande viner till nyår 2014 (3)
André Clouet är en familjeägd egendom placerad på de bästa medel slutningarna i grand cru lägena i Montagne de Remis. Vingården är endast på 8 hektar och vinet är gjort på druvan Pinot Noir. Torrt, mycket friskt, utvecklat, smakrikt vin med toner av rostat bröd, choklad, vinteräpplen, grapefrukt, gula plommon tillsammans med inslag av en blommig doft och nötighet.

9. Bollinger Special Cuvée Brut Champagne (nr 7418, 439 kronor)
Den familjeägda vinproducenten Bollinger startades på 1800-talet och är baserad kring Marne och har vuxit till idag 178 hektar Grand cru lägen. Jäser i gamla ekfat, vanligtvis runt 6-8år gamla, då de ej vill få för mycket smak eller tanniner från faten. Vinet blir elegant med en viss bastant smak från eken. Torr, utvecklad, frisk och smakrik med toner av vinteräpplen, rostat bröd, grapefrukt, nougat, gula plommon och krita.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS