Bäst i test
Dryckesmästare Carl
Jul 31, 2020

Bäst champagne på Systembolaget

I denna artikel går vi igenom citat om champagne, dess historia, arv och tillverkningsprocess och rekommenderar den bästa champagnen för olika tillfällen och utser bästa champagnen på Systembolaget. Listan innehåller en bred blandning av olika champagner bestående av de mest berömda champagnehusen, mindre producenter, dyra och billiga. 

 

Med andra ord innehåller vår Bäst i Test lista denna gång något för alla tillfällen, och kanske några bra tips inför kommande tillställningar. God läsning!     

 

Söker du endast efter budgetchampagner? Då har du här en bra lista på "billiga" champagner.

Topp 10: Bästa champagner 2020

Vad ska man då satsa på 2020 i champagneväg? Svaret på denna fråga beror helt på vad man är ute efter. Vill man kanske ha bästa champagnen att lagra, eller kanske en riktigt prisvärd champagne?  

 

Vad som är den godaste champagnen beror delvis på personligt tycke och smak, men också sammanhang. Därför listar vi här de bästa champagnerna 2020 för olika tillfällen, med tips på när, var och hur de passar optimalt. Alla champagner finns på Systembolaget med reservation för att vissa rariteter kan sälja slut. Listan uppdateras under hela året och ändras allt eftersom Systembolagets sortiment ändras.  

 

Charles Heidsieck Brut Réserve.  Nr 77522, 469 kr

Helt klart bästa champagnen till skaldjur! Med sin friska och nyanserade smak där de typiska rostat bröd-smakena ackompanjeras av aromer av gult äpple, mandarin, nougat är denna champagne en rykande het kandidat för att vara bäst till skaldjur.

 

Inte nog med det, vinet är en riktigt prisvärd champagne som samlat på sig befogat höga betyg från experter. En pärla. 

 

André Clouet Grande Réserve. Nr 7686, 299 kr

Ytterliga en prisvärd flaska. Kanske den bästa champagnen under 300 kr på Systembolaget i år. André Clouet Brut är medelfyllig men samtidigt mycket frisk med hög fruktighet. 

 

Balansen mellan röda äpplen, rostat vitt bröd, en nötighet och mineralet rundat av apelsintoner ger en bra champagne av god kvalité för pengarna.

 

Moët & Chandon Brut Impérial. Nr 7518, 439 kr

Producenten Moët & Chandon levererar en frisk champagne med inslag av rostat bröd, gula äpplen och djupare toner av blodapelsin och mineraler. Denna Moët-champagne lämpar sig väl till alla sorters firande med småplock och smakbitar. 

 

Lättdrucken men samtidigt festlig och spännande. 

 

Pol Roger Brut Réserve. Nr 7549, 455 kr 

Likt en sommarmorgon – torr och frisk. Karaktärer som gör Pol Roger ypperlig till champagnefrukost. Fylligheten liksom brödigheten är diskret, vilket även gäller för tonerna av gröna äpplen, citrus, choklad, nötter och mineraler. 

 

Mer inspiration till champagnefrukosten? Här ger Hanna Malmström en väldigt bra kollektion på mattips till en champagnefrukost.

 

Dom Pérignon 2008. Nr 7428, 1699 kr

2008 var ett exceptionellt bra år i Champagne, vilket Dom Pérignon 2008 är ett bevis på. Året började faktiskt rätt illa med en kall vår och instabil sommar. Alla förutspådde en liten och relativt dålig skörd. 

 

Men så kom den efterlängtade solen i september, vilket fick kvalitén att nå toppnivåer. Skörden blev för vissa producenter rekordlåg, men kvalitén låg på den andra sidan av skalan. Detta gör att Dom Pérignon 2008 kan klassas som bästa champagnen på Systembolaget. 

 

08:an har en komplexitet av mycket friska smaker och inslag av de klassiska tonerna av gula äpplen, rostat bröd, mineraler och nötter. Detta kompletteras, väl avvägt, av vit choklad och mandarin. 

 

Väl värt att nämna är att senast det var ett sådant bra år var Dom Pérignon 1996, så missa inte chansen att investera i en riktig bra champagne – det kan dröja 24 år till nästa toppår.

 

Taittinger Comtes de Champagne. Nr 77842, 1550 kr

Champagnen som inte sällan serveras på festernas fest, Nobelmiddagen, stavas Taittinger. Comtes de Champagne är tillverkad på enbart druvan chardonnay, en så kallad ”blanc de blancs”. 

 

Friskheten med karaktäristisk citrus och smakfullheten från vit stenfrukt, mineraler och rostade nötter skapar en härlig elegans. En god champagne att dricka nu, men också den bästa champagnen att lagra.

 

Veuve Clicquot Brut Gula Änkan. Nr 7421, 245 kr

En klassisk champagne som lämpar sig väl till festliga, lättsamma tillfällen – vilket gör den till bästa champagnen till studenten. Smörig med mycket brödighet, en fruktig sötma med inslag av gula äpplen och gula plommon. Diskret mineralitet.

 

Louis Roederer Cristal 2008. Nr 90234, 2150 kr

För den som vill lägga ut lite extra för riktigt fint bubbel i glaset är denna Cristal att rekommendera. En något dyr champagne som är svår att få tag på. Dock är den helt klart värt mödan och priset när man väl korkar upp och fyller sitt bästa champagneglas. 

 

2008 var som ovan nämnt, ett utomordentligt bra år i Champagne. Undrar någon vad en fin champagne är så stavas svaret Cristal. Vilket glas ska man då servera denna gyllene dryck i? Här tipsar Elle mat & vin om de bästa champagneglasen.

 

Bollinger Special Cuvée Brut (James Bonds Champagne). Nr 7418, 499 kr

Alla som sett en Bond-film vet att en hemlig agent aldrig tackar nej till ett glas Bollinger. Självklart behöver man inte varva en dubbelnolla för att falla för Bollingers charm.

 

Lika torr som 007:s humor, ordentlig friskhet och nyanserade smaker av gula äpplen, rostbröd, citrus och nougat. Bästa champagnen till nyår med en lyxig skaldjursplatå.

 

Pierre Peters Blanc de Blancs Grand Cru. Nr 7350, 379 kr

Avslutningsvis, ännu en riktigt prisvärd champagne med torr, frisk och medelhög fyllig finish. Denna Grand Cru har inslag av gröna äpplen, kex, citrus såsom grapefrukt, mineraler och vit choklad. Ge vinet utrymme genom att servera det med rena skaldjurssmaker. 

 

Här kommer ett bonustips för den som vill spara några flaskor i källaren. Årgångschampagner från Krug, Pol Roger och Veuve Clicquot är även extra bra champagner att lagra. 

 

Läsa även: Tips på de bästa mousserande vinerna

 

Dom Pérignon 2008 som hälls upp i två champagneglas på en stubbe i naturen

Hyllningar till champagne

Några av det mest kända citatet på ämnet vin idag handlar om champagne och dess förmåga att fresta oss och vårt begär efter den.  Klassiska vinmakaren och vinhusgrundaren Pol Roger sa "En timme utan champagne, är en förlorad timme". Jag undrar hur många nyktra idéer han hade i sitt liv?

 

Lily Bollinger, hustru till Bollingers VD och själv högsta hönset för vinhuset under tre decennier, yttrade en gång:  "Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag att det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig. Annars rör jag det inte - om jag inte är törstig förstås"

 

Även här kan man ju undra om denna dryck verkligen är så outtröttlig som det verkar. 
 

Eller varför inte se till Napoleon Bonapartes champagnedyrkan som han uttryckte "Jag dricker champagne för att fira segerns sötma och för att söka tröst i nederlagets stund.” En minst sagt allsidig dryck med andra ord.

 

Det går att lovorda champagne i all oändlighet och superlativen brukar allt som oftast hagla, då som nu, över denna nobla och anrika dryck.  Anledningarna kan vara olika och framförallt anses det nästan vara ofint och klandervärt att tala om drycken som obalanserad, mjäkig, lite tafatt eller liknande. Hur kommer det sig att vi inte får ogilla champagne, varför är den just så dyr och vem har bestämt att vi ska göra vin med bubblor i just i norra Frankrike?

Champagne, en varumärkeshistoria

Vi får börja med att resa långt tillbaka i tiden för att reda ut vad egentligen det är för dryck jag talar om. Kanske rätas några frågetecken ut på den vägen. För visst har det odlats och odlas än idag annat än bara mousserande drycker i Champagne. 

 

Redan på 400-talet producerades vin i området som vissa lämningar kan bevisa. Platsen var optimal, kanske inte främst ur klimatsynpunkt men för dess strategiska position för handelsresenärer. Perfekt från Atlantkusten in till europiska inlandet och östromerska riket. 

 

Jag kan även tänka mig hur bra det kan ha passat att slå läger i orterna Epernay eller Reims på väg från nuvarande Spanien upp till Calais och resan till brittiska öarna. 

 

Det var dock först när abboten Dom Pérignon kom in i bilden på 1600-talet, som den dryck vi idag associerar till champagne fick fäste. Innan var vinerna oftast stilla eller ibland lätt pärlande. 

 

Dom Pérignon är den som hävdas vara först med att, i Champagne, göra vitt vin av blå druvor. Han var också den som kom på att förstärka flaskorna med tjockare botten och även rundad sådan. 

 

Detta gjorde att lagringspotentialen ökade och att det naturliga trycket av spontanjäsningen (och kolsyrebildningen) inte var en risk för arbetare som handelsmännen som fraktade flaskorna. 

 

Nu kunde flaskorna obehindrat färdas till engelsmännens dekadenta fester och till kungligheter runtom i Europa. 

 

Med Pérignons lärdomar och expertis kunde producenterna nu lära sig balansera dryckerna med rätt druvor och göra cuvéer som gav bra förutsättningar för en bra mousse och angenäm jäsning på flaskan. 

 

Och på 1800-talet var tillverkningen av mousserande och omtalade drycken champagne ett faktum. Varumärket champagne hade fått fäste och redan då blivit kopplat till prestige, högsta pris, och extravagans. 

 

Missa inte: Läs vidare om champagnens historia

 

Champagne Bollinger-flaska står på en båt med vatten och klippor i bakgrunden

Betydelsen av champagne idag

Ordet champagne härstammar från latinska campus och syftar till de odlingsmarker som låg i trakterna nordost om Paris. En optimal plats för att kunna handla på och numera även erkänt för sina fantastiska odlingsförhållanden. 

 

Även dagens placering av champagne gör det väldigt konkurrenskraftig sett till andra mousserande drycker ute i världen. England har förvisso kommit mer och mer med nya mousserande produkter nu när globala uppvärmningen gynnat vinindustrin där.

 

Men det är långt efter Champagne i kvalitet, och dessutom ligger ju Champagne bara några timmar bort med tåget från London. Ser vi till Spanien så är det även där inte mer än en dagsutflykt bort till Champagne, men stoltheten över sin cava är svår att övervinna. 

 

För att inte tala om hur smidigt du kan ta dig till och från centrala champagne från Tyskland och Italien. Med andra ord ett lättillgängligt och välplacerat distrikt som inkräktar på andra stora vinländers spelutrymme.

 

På dessa sätt har Champagne lyckats etablera sig ett renommé och en konkurrenskraft som gjort ordet, området, dryckerna mytomspunna, hyllade och extremt omtalade. 

 

Ser vi bortom detta och kollar mer objektivt till produkten i sig finns även här punkter att trycka på som gjort det franska mousserande vinet till något alldeles speciellt.

Från druva till dryck

En flaska champagne skulle inte ha ett mångdubbelt högre snittpris än en genomsnittlig vinflaska generellt om det inte vore för dess unika vinifiering och innehåll. För att få till en god champagne krävs minutiös vårdnad av vinrankorna och odlingarna.

 

Detta för att förhållandena är rent utsagt taskiga. Det är snudd på för kallt och inte alltför sällan även för mycket regn på sommaren. När en tillräckligt stor skörd väl fåtts fram, krävs noggrann selektering av de bästa klasarna. Därefter kan det äntligen börja produceras vin.

 

Dessa druvor måste sedan genomgå en lång process av varsam pressning och en långsam jäsning under kontrollerade former. Där skulle det ju kunna räcka kan man tycka, men icke! Nu är det dags att få igång en ny jäsning till i sin butelj. 

 

Något som ska, enligt lag, ta minst 15 månader för en champagne. Slutligen, för att göra processtegen ännu längre och komplexa krävs nu en "avsmakning" och bestämmelse för hur man ska blanda den slutliga cuvéen, vilken sötma vinet ska ha och dess smakprofil. 

 

Det vill säga att drycken genomgår en högst invecklad och minutiöst kontrollerad transformation från ranka till att hamna i vårt vinglas.

 

Läs mer: Vi testar och djupdyker i Taittinger

Drick champagne! 

Det är värt att avnjuta en champagne och du har all anledning till att korka upp en flaska. Att lägga några kronor extra är det minsta bekymret, sett till den historia som den genomlidit.

 

Den process som den mousserande druvjuicen genomgått över tid för att få kunna tillfredsställa vårt begär bör hedras. Så gör som de kända författarna citerade ovan, var inte rädd för att njuta av din champagne. 

 

Oavsett om det är på bal eller till vardags, när du är kär eller när du inte är det, när du vunnit eller förlorat, när det vankas oxfilé eller blodpudding. Jag lovar, det sitter aldrig fel!

 

 

Känner du någon som älskar champagne? 😋 Dela gärna artikeln med dem. 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS