Vin & mat
Skribent Linnéa
Jun 19, 2020

Cabernet Sauvignon - Världens mest odlade druva

Cab, eller Cabernet Sauvignon, är en av världens mest kända och mest odlade vindruvorna. Druvan har funnits ända sedan 1600-talet och odlas idag över hela världen. Nyfiken på att få reda på mer? I den här artikeln kan du läsa allt som är värt att veta om druvkändisen Cabernet Sauvignon. 

 

Är du ute efter lite snabbfakta om Cab? Här listar sommelier Sara Fridh 7 saker som alla borde veta om Cabernet Sauvignon.

Druvhistoria

Det har länge funnits många teorier kring var denna välkända druva kommer ifrån. En av dem var att man trodde namnet "Sauvignon" kom från franskans "sauvage" som betyder "vild". Detta var sedan anledningen till att man trodde att druvan var en naturlig, vild Cabernet.

 

En annan teori var att Cabernet Sauvignon skulle vara samma druva som "Biturica". En druva som användes under romartiden för att göra vin. 

 

Det var först i slutet på 90-talet som DNA-forskare fick fram det rätta svaret. Cabernet Sauvignon är en korsning mellan den blå druvan Cabernet Franc och den gröna druvan Sauvignon Blanc. Man fick även fram att det är en relativt ung druvsort som förmodligen kommit fram av en slump. Detta kan vara anledningen till varför druvans aromer påminner om både Cabernet Franc och Sauvignon Blanc.

 

Den äldsta registrerade referensen av druvan hittas hos Château Mouton i Bordeaux. På 1700-talet ryckte vinslottets ägare upp sina gröna druvsorter. Han planterade istället en blå druvsort med namnet Vidure som idag kallas Cabernet Sauvignon.

 

I Bordeaux kan druvan idag hittas i de flesta röda viner men sällan helt själv. Druvan blandas tillsammans med andra druvor i en så kallad Bordeaux-blend. Denna populära blandning har spridit sig till andra länder och kan nu hittas över hela världen.

Karaktär och smak

Cabernet Sauvignons druvor är små, väldigt mörka i färgen och har ett tjockt skal. Druvan har även väldigt mycket kärnor i förhållande till fruktkött. Detta är anledningen till att druvan, med sitt tjocka skal, ger fylliga, tanninrika viner som passar bra för ekfatslagring. 

 

Cabernet Sauvignon knoppar sent och är därför ofta skyddad mot vårfrost. Druvans tjocka skal skyddar den också under regniga perioder samt mot sjukdomar och insektsangrepp. Druvan mognar sent och det är orsaken till att den behöver ett varmare klimat för att nå sin fulla potential. I ett svalt klimat kan vinerna istället bli lite gröna i tonen. 

 

Som tidigare nämnts, odlas idag Cabernet Sauvignon över hela världen. Detta innebär att druvan växer i flera olika klimat, vilket i sin tur gör att dess karaktär och smak påverkas beroende på var den kommer ifrån. 

I svalare klimat utvecklar druvan toner av svartvinbär, grön paprika, eukalyptus, cederträ och nyvässad blyertspenna. Medan den i varmare klimat får toner av svartvinbärssylt, mörka körsbär och svarta oliver.

 

Vill du veta vad man kan äta till? På Landleys kök hittar du recept som passar perfekt till Cabernet-viner.

Händer som håller en klase med blå druvor.

Cabernet Sauvignon i världen

Cabernet Sauvignon kan som sagt hittas i olika vindistrikt världen över. Men vinerna från varje distrikt skiljer sig en del från varandra och det kan vara svårt att välja. Därför kommer här en beskrivning av de mest kända Cabernet Sauvignon-områdena tillsammans med några vintips. 

Bordeaux, Frankrike

Bordeaux sägs vara där det hela startade för Cabernet Sauvignon. Här hittar vi några av de mer eleganta och mer lagringsanpassade versionerna av Cabernet Sauvignon. 

Men värt att tillägga är att man sällan hittar 100% Cabernet-viner i Bordeaux. De flesta vinerna är blandningar innehållande Cabernet Sauvignon. 

 

Eftersom denna druva kräver mycket värme för att mogna planterades även andra druvsorter som mognar tidigare. På det viset var man säker på att få ut en skörd även under svalare år. Genom detta får vi alltså blandningen som fått namnet "Bordeaux-blend". Denna blend är den mest kopierade i hela världen. I Bordeaux kan den innehålla druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och ibland även Petit Verdot och Malbec. 

 

I Bordeaux trivs Cabernet Sauvignon bäst i en grusigare jord. Så om du är ute efter ett vin med mycket Cabernet i blandningen hittar du säkrast ett i Médoc, Graves, Côtes de Bourg eller Côtes de Blaye.

Château Mayne Lalande 2015

Från Listrac-Médoc Bordeaux kommer det här komplexa och klassiska Bordeaux-vinet. Château Mayne Lalande är en blend av Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot och Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon står för 60% av blandningen. 

 

Vinodlingen sker under biodynamiska principer och vinet har fått vila 14 månader på små, franska ekfat. Vinet är fylligt med en fin balans i syra och strävhet och med en lång eftersmak. Här hittar vi aromer som svarta vinbär, tobak, ceder, plommon, kaffe och kakao. Det här vinet har redan 5 år på nacken så det är färdigt att avnjutas. Men det har även potential att lagras upp till 15 år till. 

 

Detta är ett vin som passar perfekt till en lammstek Provençale där tobaks- och cedertonerna i vinet kan lyfta örterna i lammet. 

 

Läs mer: Fler druvor från Bordeaux och hur de blandar viner

Toscana, Italien

Toscana är mest känt för druvan Sangiovese. Men på vissa platser i området har producenterna planterat några franska druvsorter som lämpar sig bra för jorden och klimatet där. 

 

Det hela började med att några vinbönder var trötta på restriktionerna i appellationen och ville prova något nytt. Detta var anledningen till att de började experimentera med andra druvor, utanför appellationen, för att skapa ett vin med högre kvalitet. 

 

På det viset föddes det vin som idag kallas för "Super Toscanare" på svenska. En av de första producenterna att göra ett sådant vin var Antinori som i början av 70-talet tillverkade "Tignanello". Detta vin är en blandning av druvorna Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc och ligger idag på runt 800 kr flaskan. 

Dock finns det såklart andra Super Toscanare i lägre prisklass som fortfarande håller riktigt hög kvalitet. Till exempel Le Volte dell'Ornellaia som vi provat här nedan. 

Le Volte dell’Ornellaia 2018

Det här vinet är en så kallad "Super Toscanare" och är alltså en blandning av flera druvor.  I blandningen ingår 50% Merlot, 30% Sangiovese och 20% Cabernet Sauvignon. 

 

Vinet har efter separat jäsning fått ligga både på ekfat och cementtank under 10 månader.  Det är ett stramt men ändå fruktigt vin med fin fyllighet, strävhet och syra. Vi hittar de, för Cabernet Sauvignon, karaktäristiska svarta vinbären men även mörka körsbär, kakao, tobak och örter. Vinet går att dricka nu men vinner även på lite lagring eftersom det är ganska ungt. 

 

Den strama karaktären i vinet tillsammans med de mörka bären gör att det passar alldeles utmärkt till vilt. Varför inte prova det till Älgstek med svampsås eller till Hjortfilé med rödvinssås och timjan?

 

Läs även: Chianti och vinerna från Toscana

Napa Valley och Washington, USA

Kalifornien kan ses som Cabernet Sauvignons andra hem eftersom den blivit grundstenen för Kaliforniens vinproduktion. Förutom den vita druvan, Chardonnay, kan man lugnt säga att Cabernet Sauvignon är Kaliforniens viktigaste druva. I det varma klimatet mognar druvan lätt och man hittar ofta riktigt bra viner gjorda på 100% Cabernet Sauvignon. 

 

Förutom i Kalifornien kan man även hitta en del Cabernet Sauvignon i Washington State. Washington är ett lite mindre känt vindistrikt men har mycket intressant att erbjuda. Till skillnad från vad man kan tro är klimatet i Washington varmt och torrt. Det lämpar sig alltså perfekt för Cabernet Sauvignon. Här kan man hitta en del Bordeaux-blends men även en del 100% Cabernet Sauvignon.

Black Stallion Cabernet Sauvignon 2017

Black Stallion från Napa Valley, Kalifornien, är ett vin gjort på 100% Cabernet Sauvignon. Namnet, Black Stallion, är inspirerat av häst-ranchen där vingården ligger. Black Stallion var en av de mest kända hästarna på ranchen och det blev därför ett självklart namn för vingården. Kul att veta är också att Francis Ford Coppolas film "Apocalypse now" spelades in på vingården. 

 

Men tillbaka till vinet! Det har lagrats 18 månader på franska och amerikanska ekfat. Vinet är därför riktigt fylligt med mycket frukt, bra strävhet och balanserad syra. Här hittar vi klassiska Cabernet-aromer som svarta vinbär, plommon, örter, kaffe och vanilj.  Det här är en fruktdriven Cabernet Sauvignon som går bra att dricka nu. Men den kan även lagras i ca fem år till. Eftersom vinet är så fylligt passar det bäst till rött kött. Till exempel helstekt rostbiff med rosmarin och ugnsstekta rotfrukter. 

Substance Cabernet Sauvignon 2017

Det här vinet kommer från Washington State och Charles Smith Wines. Charles Smith är en före detta rockbands manager som sadlade om och blev vinmakare. Den rockiga stilen och attityden kan man se både i vineriet och på etiketterna. 

 

Det här vinet är långt ifrån en traditionell Bordeaux på flera sätt än ett. Det är varken klarat eller filtrerat, men har legat på franska ekfat. Både smak och doft är explosiva, med aromer som svartvinbär, plommon, mörk choklad, tobak och mynta. Det är ett riktigt fylligt vin med mycket mogen frukt. Just eftersom det är så fylligt men ändå fruktigt är det ett vin som kan passa till mycket. Varför inte prova det till en grillad entrecote med bearnaisesås?

Ett glas som fylls på med rödvin och i bakgrunden ser vi ungsrostat kött med örter.

Chile

Cabernet Sauvignon är en av de viktigaste druvorna i Chile. Här ger den fylliga, fruktiga kvalitetsviner till ett riktigt bra pris. Vinerna är ofta så kallade Bordeaux-blends, det vill säga Cabernet Sauvignon blandad med andra druvor. Just i Chile blandas druvan ofta med Merlot, Carmenère och Syrah. 

 

Druvan kan hittas på odlingar över hela landet. Till exempel finns några av de bästa Cabernet-vinerna hittar vi i regionerna Aconcagua, Maipo, Cachapoal och Colchagua.

Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2018

I Maipo-dalen hittar vi det här ekologiska, röda vinet. Vinet kan sägas ha italienskt påbrå eftersom vinhuset ägs av den italienska vinproducenten Antinori i Toscana. Det här vinet är gjort på 100% Cabernet Sauvignon och har lagrats 12 månader på franska ekfat. 

 

Det är ett mycket fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, plommon, örter, ceder och mörk choklad. Vinet har en fyllig kropp med balanserad strävhet och fruktsyra. Hussonet är absolut redo att avnjutas idag men klarar även av några års lagring. Den fylliga men samtidigt fruktiga strukturen i vinet gör det perfekt till sommarens grillfester!

Andra länder

Förutom de fyra ovan nämnda vinregioner kan man även hitta Cabernet Sauvignon i Kanada. Den är också den mest planterade druvan i världens nu snabbast växande vinproducerande land, Kina. Druvan representerar dessutom en stor del av planteringarna i Ryssland, Ukraina och speciellt i Moldavien. 

 

I Sydamerika används druvan, förutom i Chile, även i Argentina, Brasilen, Uruguay, Peru, Bolivia och Mexiko. I Australien är det i distriktet Coonawarra och Margret River som man gör viner på en blend av Cabernet-Shiraz. En annan blend som också blivit väldigt populär världen över. 

 

Kort sagt kan vi säga att Cabernet Sauvignon en riktigt populär druva över hela världen. Vilken region är din favorit?

 

Har du ingen favorit än? Boka en provning med Taysta och se om du kan hitta den. 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS