Bästa barolovin på Systembolaget 2023 | Allt om Barolo i Piemonte
Vacker vingård i Piemonte, Italien
Bäst i test
Carl B
Mar 11, 2022

Bästa barolovin 2023 på Systembolaget

Uppdaterad: 05/09/2023

 

Gillar du barolovin? Då är det här artikeln för dig! Följ med till Piemonte i Italien och mer specifikt vinregionen Barolo - där hittar vi de goda barolovinerna som alla pratar om men också spännande tryffel och vinfestivaler samt riktigt god mat. 

 

Det är väl bekant att Italien är ett av världens mäktigaste vinländer och har så varit genom seklerna. I alla fall om vi ser till dess betydande roll på utvecklingen, enorma kvantiteter, variationsrikedom och exceptionella vinproducenter.

 

Dock tog det ganska lång tid för regionen Piemonte att etablera sig som vindistrikt. Numera är regionen världskänd för dess röda fruktiga viner. Följ med och upptäck hur det gick till och vad som kännetecknar de olika vinområden. Vi ger dig även tips på bästa barolo som Systembolaget har i sitt sortiment, samt tips på vingårdar att besöka under din nästa vinresa till Piemonte. Följ med! 

 

Letar du efter de bästa mattipsen till barolovin? Då har SvD:s Maria Collsiöö samlat ihop en kortguide med även en spännande lista på passande maträtter till barolovin.

 

En skylt visar vägen till vindistriktet Barolo i Alba i Piemonte

Historien bakom Barolos framgång

I tidigt skede var den största vinhandeln i Italien placerad kring sydligare västkusten och framförallt Pompeji och Amalfi. Efter Pompejis undergång 79 e.Kr. hände mycket. Det öppnade upp ögonen för handeln att se sig om till andra orter och således började även tycket för olika sorters regionala vinvariationer komma till. 

 

Efter en tid av mer kristet dominerat Italien och måttliga, ja rent ut sagt väldigt återhållsamma vinbruk, började vinet åter knyta an stor roll i Italien. Nu längre in på medeltiden var dock norra Italien en handelsmetropol istället. Viner från Frankrike flödade in och handlades med. 

 

Kanske var det denna epok, som fick just norra Italiens viner att vinna mark. De har nämligen en helt annan framtoning än de sydligare, med mer strama tanniner, mer krydda och mindre syltig mörkfruktighet. Något som liknar mer den burgundiska och Bordeaux-stilen. 

 

På 1800-talet räddades nämligen Piemonte som vindistrikt, delvis av att vinerierna fick stöd av och togs fram i stor mån med hjälp av franska oenologer och således med franska stora vinhus som förebilder. 

 

Ett halvsekel senare och vinhus stoltserar med feta texter på etiketten som säger barolo, barbaresco, langhe nebbiolo m.m. Piemontes viner har blivit en succé.

 

Se även: Tryffel - det svarta guldet

Några av Piemontes erkända vinområden

Italienska kvalitetsviner finns det gott om och vi kan tycka att de flesta idag som vi köper har beteckningen DOCG (som är den högsta kvalitetsstämpeln) eller DOC (näst högsta). 

 

Kanske har det att göra med italiens goda vinrelation med svenska marknaden. Eller kanske med vår goda smak för vin och dragkraft till just de mer erkända kvalitetsdistrikten. Till dessa hör såklart Barolo, men även Alba, Barbaresco, Asti, Gattinara, Gavi m.fl. 

 

Detta betyder att alla viner som görs här, och inom reglementet för respektive distrikt (t.ex. vilka druvor som tillåts och tillverkningsmetod), kommer ha yttersta kvalitet och vara väldigt ursprungstypiska. 

Bubblande Asti

Om vi blickar till Asti så tänker de flesta säkert bara på det söta spritsiga bubblet som varit med i så många år. Inte helt fel i och för sig, då Asti är särpräglat en dominant på produktion av mousserande viner, s.k spumante. Dessa spumantes kräver ett visst tryck på minst 3 bar, som ger ett tydlig skummande och mycket bubblor. Även alkoholen måste vara minst 7%.

 

Utöver det mousserande vinet finns även ett fantastiskt aromatiskt, sött vitt vin kallat Moscato d'Asti. Även det lite pärlande, men inte alls som ett "vanligt mousserande", och med ljuvlig arom av melon, persika, aprikos, fläder och lindblom smakar den balanserat sött och syrligt. 

 

Bortom det vita finns självfallet en del röda viner likaså från trakterna kring Asti (i Monferrato framförallt), där barberan har fått sin renässans. 

 

Barbera d'Asti är likt en lillebror eller lillasyster till nebbiolon och har länge setts som ett lite spretigt vin som inte riktigt hittat rätt. Men med tiden har förhållandena bättrats för dess odlingar, experter börjat finlira med den, och förstått sig på hur man mildrar syran och framhäver dess unika egenskaper. Idag är den en viktig del i Astis vinproduktion och export.

Barbaresco - Barolos lillebror

På tal om syskon kanske vi är många som hört att Barolo och Barbaresco även har ett sådant förhållande där Barolo stoltserar som en storebror till Barbaresco. Två mäktiga vinområden som idag producerar världens bästa nebbiolo-viner. 

 

Just Barbaresco har tyvärr legat alldeles för länge i skymundan för Barolo, men inte på grund av någon sämre kvalitet. Snarare för att området inte haft turen med sig att få många adliga personer, politiker och kungligheter bland odlingarna, som hos Barolo-distriktet. 

 

Barbarescos odlingsförhållanden ter sig något mer homogent än i Barolo och jordmånen är rätt så mineralrik med koppar och zink. Det ger en bra struktur till vinet utan att vara så extrem, och låter istället den fruktiga aromen och syran få ta mer plats i bouqueten.

 

Vindurvan vi jobbar med här är naturligtvis nebbiolo till 100%. Så räkna inte med några mesiga tanniner och slätstrukna viner. Typiskt för Barbarescos viner är en tydlig ung bärighet, bra syra, medelhög tannin och rätt så lätt kropp. Riktigt vuxna och angenäma smaker som mynnar ut i en trevlig ton av mer kryddighet, viol och ört. 

 

Nu ska vi fördjupa oss ordentligt på det som vi kom hit för att läsa, om just Barolo och vad som kan förväntas från dessa viner.

 

Läs även: Piemonte och de kungliga vinerna

 

En vinproducent håller en klase med Nebbiolo druvor i handen

Barolo: området och vinet

Storebrodern Barolo, som även det stora dragplåstret i vinets marknadsföring för Piemonte, har genom decennierna lyckats hålla en hög position tack vare bra statlig och privat uppbackning av både ekonomiskt kapital och privata intressenter med massor av expertis och erfarenhet. 

 

Man har även lyssnat starkt på marknaden och utökat variationen, genom att särprägla sina vingårdslägen. Man har börjat göra mer nischade baroloviner och ge kunderna ett brett utbud av viner, som ändå bara görs från ett mycket begränsat vindistrikt och på 100% Nebbiolo. 

 

Den klassiska äldre typen av barolo blandades annars av druvor från en mängd olika vingårdslägen för att hitta en bra balans och ett bra runt vin. Numera är det nästintill regel att man ska ha ett så snävt vingårdsläge som möjligt för varje butelj och kanske t.o.m. en speciell lagringsmetodik för densamma. 

 

Några av de mest kända vinområdena i Barolo är Serralunga d'Alba, Monforte d'Alba och La Morra. Som sig hör på namnet befinner Serralunga och Monforte sig på ungefär samma plats. De är båda vindistrikt som gränsar till den södra gränsen av Barolo. 

 

Paradoxalt nog när det är så att staden Alba ligger norr om Barolo (och Barbaresco kommer sedan direkt norr om det i sin tur). Växtriket är väldigt rikt här och förutom vinrankor odlar man mycket varierande jordbruksprodukter. Det gynnar mångfalden och en långsiktig hållbarhet. Plus att det faktiskt i förlängningen ger aromer till vinerna också. 

Baroloviner - fruktiga och lagringsdugliga

I både Serralunga och Monforte möts vi av viner som är väldigt fruktiga och lagringsdugliga. Det har främst med jorden att göra, det är ju den som är den stora faktorn till de olika distriktens särprägling, eftersom alla viner görs på 100% nebbiolo i Barolo. 

 

Här huserar en kalkstensrik och mager jordmån med en högre proportion kalksten jämfört med Barolo rent generellt. Vinerna är något av sinnebilden av Barolo för gemene man. 

 

De karaktärsdrag som vi gärna associerar med vinet tenderar till att beskriva just en Serralunga d’Alba mer än exempelvis de mer parfymerade och aningen lättare vinerna från La Morra. Såklart har de stora aktörerna även en påverkan, då vi gärna formas av vad som exponeras i stort på marknaden. 

Det fulländade Barolovinet

Från Serralunga och Monforte kan vi få väldigt mörkfruktiga viner med en tydlig ton av körsbär och solmogna hallon och andra skogsbär. Druvorna mognar långsamt och får en hög sockerhalt, vilket bidrar till hög alkohol och även lite mer fyllighet.

 

Tillsammans med en bra och len fatton av kakao och vanilj kan man se dessa viner som den fulländade barolon på sätt och vis men det kan också tänkas vara lite charmlöst när de är så välbalanserade. De något lättare och mer eleganta vinerna finner vi norrut, i exempelvis La Morra, som stor för merparten av barolo-produktionen idag. 

 

Här får vi mötas av en tyngre jordmån och vinrankor som därmed inte får bygga upp samma fruktighet utan blir lite "grönare" i tonen. Gillar du ditt vin något mer strävt, med en härlig bouquet av örter, rosor och parfym, är La Morra ett område att blicka mot. 

 

Naturligtvis finns det grundstruktur som barolo har med sin fräscha bärighet och inslag av nypon, men här med en något högre syra och mer torkade smaker, som mynnar ut i ett kryddigt avslut som påminner av te, örter och pomerans. 

 

Missa inte: Upptäck Siciliens vingårdar

 

Vinodlingar i vackra Alba i Piemonte

Topp 5: bästa barolovin på Systembolaget 2023

Här hittar du vår spännande topplista med goda baroloviner. Topplistan kommer med lite information om vinerna samt vad de passar till. Helt enkelt bra viner med passande mat. 

Fontanafredda Serralunga d'Alba 2017 | Nr 2305 | 279 kr

Fontanafredda är en av de riktigt stora och drivande i Barolo och fokuserar främst på den sydligare stilen med mycket fruktighet och djupare karaktär. Från deras gårdar i Serralunga bjuds vi här på ett typiskt barolo som hittat rätt på alla punkter. 

 

För den som gillar en robust tannin blandat med mycket mörk frukt (lite likt Bordeaux) kan mycket väl lägga några extra kronor på en ursprungsbetecknad barolo från detta vinhus. Mörka körsbär, nötighet och bitter choklad, som ändå släpper igenom viss fräschör av färska örter och pigg bärsyra. 

 

Fontanafredda barolo dricks med fördel till höstig mat, som svampragu, tryffelpasta och köttgrytor av bättre slag. Köp ett gäng och spara i 5-10 år. Du kan tacka mig sen!

P.Lex Langhe Nebbiolo 2017 | Nr 74890 / 139 kr

Okej, jag tipsar även här om ett vin som inte är en barolo, men ack så sköna smaknyanser den bringar, till en relativt billig peng. Ett vin från området Langhe gjort på 100% nebbiolo, som vid en blindprovning mycket väl kan lura en barolokännare.

 

Vinet är tillgängligt redan nu och behöver ej lagras. Det är nyanserat med massor av trevliga körsbär och en fräsch ton av nyponrosor och pomerans. Fatlagringen har gett en fin rondör med avslut som påminner om nougat och choklad. Kommer passa utmärkt till julens varma. Eller kanske till resterna av julskinkan, som serveras med en krämig pasta och svamp.

Ricossa Barolo | Nr 76367 | 200 kr

En trotjänare som har fått sin välförtjänta plats på Systembolagets fasta sortiment. Att en barolo kan säljas för så lite som 200 kr fick mig först att rynka på pannan. Efter att ha provat förstår jag hur långt man kommit i distriktet och hur pass bra en något enkel barolo står sig mot övriga världen. 

 

Lagrad 2 år på fat varav hälften nya, har gett en häftigt fatad barolo där annars de unga röda bären tar överhanden. Smaker av svensk sommar, från norr till söder, med jordgubbar, tranbär, lingon och vinbär får möta mörk choklad och cederträ. Det kryddiga avslutet känns länge men ändå behagligt. Sparsam syra. 

 

Ett vin som kan passa som ett "husvin" och går till det mesta i köttväg, så länge kryddigheten inte är för stark.

Josetta Saffirio Barolo del Comune di Monforte d'Alba | Nr 91111 | 315 kr

Det här är en klassiker som oftast dyker upp på hyllorna lagom till jul. Etiketten har de att tacka för det som pryds av en liten tomte i skogen. Som nämnt är Monforte lite likt Serralunga, så förvänta dig inget lätt vin här. Det finns mängder med djup, utan att bli ett helfylligt och kladdigt vin. 

 

Stora smaker som blandas och kommer i vågor. Först en rik jordgubbs- och hallonton, som på tungan mynnar ut i en blandning av julkryddor som nejlika och kanel, vilket avslutas i ett torrt och finstämmigt avslut med klassiska buskigheten av rosor, nypon och fat. Det här vinet är så komplext att det gärna trivs med enklare plock i form av feta charkuterier och salta ostar. 

G.D. Vajra Barolo Albe 2018 | Nr 2398 | 279 kr

För den vågade som vill känna på den där barolocharmen och som drar sig till lite lättare viner men med höga smaker är G.D. Vajra verkligen något att testa. Ett relativt lätt rödvin med en nästan pärlande vinsyra som möter tungan. Tanninerna är väldigt genomarbetade och ger bara en dimension till vinet som lyfter smakerna, utan att vara påstridigt. 

 

Ett solvarmt vin men ändå med hög friskhet och de röda bären spelar första stämma. Med i kören finns öven en viss apelsinzest och påtagliga parfymerade inslag som ger ett behagligt avslut med den lenhet fatlagringen givit. Ett vin gjort för den vågade, och för den långsiktige. Kan men fördel lagras ett decennium.

Extra vintips 

Om du letar efter ett prisvärt och lite billigare vin så har du även Fontanafredda Piemonte, pris 289 sek för 3 liter och nr 54893. Vinet är gjort på druvorna nebbiolo och barbera och kommer också från Piemone, precis som barolovinet. Det här vinet är friskt och fräscht med god fyllighet och strävhet. Smak av blåbär, hallon och örter. Drick vinet till pasta, pizza och risotto. 

 

En klase nebbiolo-druvor på en vingård i Barolo

Heta tips för din kommande Barolo-resa

För att få en bra uppfattning av området innan du reser hit kan det vara bra att läsa på lite. Ett bra boktips är Barolo av Sören Frank (dansk men han har plockat ut de bästa). En annan bra bok är Bibenda Wine The Guide to the Finest Italian Wines.

 

När det gäller besök till vingårdar har de större oftast öppet och adresser finns på nätet. De mindre vet man aldrig men det är bara att knacka på och se om det är någon hemma. De små är oftast trevligast och det finns skyltar efter småvägarna. Egen bil är ett måste om man inte åker en guidad tur vilket man kan boka i Alba.

 

Byn Barbaresco är fin och det finns några bra producenter längs bygatan. Samma sak gäller för byn Barolo och ett besök i Enoteca, som ligger några trappor ner till vänster mitt i byn, har en mycket stor samling av viner från alla producenter i området. La Morra är en annan pärla.

 

Producenten Marziano Abbona i Dogliano är en mycket trevlig vingård som gör en utmärkt Dolcetto men även nebbiolo. 

 

I byn Neive finns det en mysig vingård värd ett besök - Fattoria San Giuliano. Här kan du njuta av den vackra omgivningen under en trevlig vinprovning.

 

Lite högre upp i Piemonte finns en annan vingård som du definitivt inte borde missa - Agriturismo Le Querce del Vareglio i den lilla staden Canale d'Alba. 

 

Det finns ett antal appar att ladda ner men läs på innan på nätet. Om man tar sig runt med bil och ska till en specifik vingård är en bra GPS eller mycket detaljerade kartor ett måste. Vill man bara åka runt funkar det med mobilens GPS men tänk på att det kan kosta skjortan att ha den på hela tiden.

Festivaler och restauranger att besöka

Två härliga festivaler som är värda att tajma in vinresan till är Festa del Vino di Alba och Tryffelfestivalen. Den förstnämnda är en stor vinfestival mitt i staden Alba och fungerar som en vinmässa, med mängder av producenter som serverar sitt vin och generöst med tilltugg. Festivalen hålls årligen i slutet av september (om Covid håller sig undan och tillåter). 

 

Tryffelfestivalen är ett annat måste om man är där i oktober. Tryffeln är som bekant en nationalklenod i Piemonte och här bättre än någonsin kan du få upp ögonen och förälskas i tryffels arom, användningsområden och variationsrikedom. 

 

Letar du efter tips på restauranger värda att besöka i Barolo-området så har vi två storfavoriter att rekommendera i byn Neive: Affittacamere La Contea di Neive och La Luna nel Pozzo. Vill du besöka dessa på en fredag eller en lördag gäller det att boka bord i förväg. Det gör du enklast via mail på deras respektive sidor - det gick även att boka på engelska. 

 

Vill du få tips på bra lunchställen i Barolo? Boccondivino är en mycket trevlig slow food restaurang. Den är dock ganska populär och även här rekommenderar vi att ringa och boka bord i förväg.

Topp 15 bästa vingårdar i Barolo

Ska du åka på en vinresa till Barolo? Då är den här listan perfekt för dig. Här har du de bästa vingårdarna, adressen till dem och deras telefonnummer. Ha det så roligt!

 

- Elio Altare: Frazione Annunziata 51, 12064 La Morra. Tel: +39 0173 50835

 

- Schianvenza: via Mazzini 4, 12050 Serralunga d'Alba. Tel +390173613115

 

- Gabutti – Franco Boasso: Borgata Gabutti 3/A, 12050 Serralunga d’Alba. Tel. +390173613165

 

- Luigi Pira: Via XX Settembre 9, 12050 Serralunga D'Alba. Tel. +39 0173 613 106

 

- Pio Cesare: Via Cesare Balbo 6, 12051 Alba. Tel: +39 0173 440386

 

- Giacomo Conterno: Località Ornati 2, 12065 Monforte d'Alba. Tel. +39 0173 78221

 

- Domenico Clerico. Località Manzoni,22/A, 12065 Monforte d'Alba. Tel: +39 0173 78171

 

- Broccardo: Località Manzoni 22, 12065 Monforte d’Alba. Tel: +39 0173 78180

 

- Poderi Aldo Conterno: Località Bussia 48, 12065 Monforte d’Alba. Tel: +39 0173 78150

 

- Bartolo Mascarello: Via Roma 15, 12060 Barolo. Tel. +39 0173 56125

 

- Giuseppe Mascarello & Figlio: Località Borgonuovo 108, Monchiero Cuneo :+39 0173 792126 

 

- Gaja: Via Torino 36, Barbaresco Provincia di Cuneo‎. Tel: +39 0173 635158

 

- La Spinetta: Via Annunziata 17, 14054 Castagnole delle Lanze (At). Tel: +39 0141 877396 

 

- Bruno Giacosa: Via XX Settembre 52 , 12057 Neive. Tel. +39 0173 67027

 

- Barolo Giacosa Fratelli: Via XX Settembre 64, 12052 Neive CN. Tel. +39 0173 67013

 

Köp nu: Följ med på en spännande vinresa till Piemonte

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS