Vin till boeuf bourguignon
Vin & mat
Andrea H
Aug 25, 2023

Vin till Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är en fransk klassiker som lagas världen över. Men vad för vin passar egentligen bäst till den mustiga grytan? I den här artikeln ger vi tips på riktigt goda viner att dricka till den omtyckta maträtten.

 

Vi kommer också kolla på maträttens ursprung samt presentera lite olika varianter på välkända grytan.

 

Som namnet antyder härstammar boeuf bourguignon från Bourgogne i Frankrike. Traditionellt lagas grytan på högrev som kokas ihop tillsammans med bland annat rött vin, potatis och morötter.

 

Det är en perfekt rätt att servera på en familjemiddag och den är enkel att laga då grytan för det mesta sköter sig själv på spisen!

 

Här är ett riktigt bra recept på en klassisk boeuf bourguignon som serveras med potatismos.

 

En klassisk gryta med kött, morötter och potatis

Hur matchar man vin och boeuf bourguignon?

Röda viner och nötkött är i regel ett väldigt säkert kort. Rött kött passar bra ihop med viner som är rika på tanniner, vilket gör vinet strävt och ger en god struktur samt fräschör i smaken.

 

Exempel på blåa druvor med dessa egenskaper är syrah, barbera eller pinot noir.

 

Föredrar man vitt vin rekommenderar vi ett fylligt vin med hög syra. Vita viner gjorda på chardonnay eller riesling har ofta en fylligare karaktär.

 

Missa inte: De bästa pinot noir vinerna

Fem viner till boeuf bourguignon

Vanligt är att grytan serveras med ett rött vin, och vi har valt att i den här artikeln fokusera på blå druvor. Vi har valt ut fyra stycken röda viner som passar utmärkt till rätten.

 

För den som vill prova vitt vin har vi också ett riktigt bra tips på ett fylligt chardonnay att servera till grytan.

1. Bollo Sangiovese, 2020, Italien | Nr 74128 | 99 kr

Först ut på listan har vi ett rött vin från nordöstra Italien. Vinet är gjort på sangiovese vilket passar utmärkt till grytan. Vinet kommer från Emilia-Romagna och tillverkas av Celita Ravaioli. Hon producerar sina viner med stor respekt för druvornas ursprung och naturen.

 

Det här vinet har en kryddig smak med inslag av körsbär, kryddnejlika och blåbär. Vinets fyllighet och grytans mustiga smak går mycket bra ihop.

 

Det går även att servera vinet till en vegetarisk boeuf bourguignon, eftersom vinet passar utmärkt till vegetariska rätter.

 

Vinet hittar du på systembolaget för 99 kronor.

2. Monti Garbi Ripasso, 2019, Italien | Nr 5328 | 149 kr

Näst på tur är ett vin som passar lika bra i själva grytan som det gör att servera till. Med en kryddig smak och inslag av nötter, kryddnejlika och körsbär är vinet en riktigt bra komponent till den mustiga grytan.

 

Vinet är gjort på corvina och rondinella: två italienska druvor som är utmärkt till denna franska gryta. Det här vinet kommer ifrån producenten Tenuta Sant' Antonio.

 

Egendomen ägs och drivs av de fyra bröderna Armando, Massimo, Paolo och Tiziano Castagnedi

som har producerat viner i Venetien i över 20 år.

 

Vinet finns på systembolaget för 149 kronor.

3. Plateau des Chênes 2022, Frankrike | Nr 92517 | 169 kr

Första franska vinet på vår lista till den franska maträtten. Vinet har inslag av björnbär, viol och plommon.

 

Vinet är gjort på druvorna syrah och grenache med inslag av björnbär, viol och plommon. Med sin kryddiga smak passar vinet utsökt till en boeuf bourguignon.

 

Det här vinet är från Rhonedalen och är väldigt gott till mustiga och umamirika maträtter. Det är dessutom perfekt att använda i tillagningen av grytan.

 

Vinet finns på systembolaget för 169 kronor.

4. Louis Jadot Santenay, 2017, Frankrike | Nr 77493 | 289 kr

Vad vore en lista på vin till boeuf bourguignon utan ett vin från Bourgogne? Eftersom grytan själv har sina rötter i området kan det vara roligt att dricka ett vin från samma region.

 

Det här vinet har en kryddig smak med härliga inslag av mogna jordgubbar, körsbär samt nougat. Vinet är tillverkat på pinot noir och inslagen av röda bär i druvan balanserar utmärkt de mustiga och kraftiga smakerna från grytan.

 

Vinet finns på systembolaget för 289 kronor.

5. Maison Bonjour Chardonnay Reserve de la Cave, 2022, Frankrike | Nr 79671 | 99 kr

Till sist har vi valt ut ett vitt vin som går alldeles utmärkt att servera till en mustig gryta som boeuf bourguignon. Detta är ett friskt och fruktigt chardonnayvin med inslag av päron, gröna äpplen och citrus.

 

Chardonnay är en bra druva att kombinera med kryddig och smakfull mat. Grytans djupa smaker går väl ihop med vinets fina fräschör.

 

Det här vinet hittar du på systembolaget för 99 kronor.

 

En köttsoppa från Frankrike

Grytans historia

Som nämns ovan har rätten sina rötter i den franska regionen Bourgogne som ligger sydost om Paris och är en av Frankrikes mest omtalade regioner.

 

Området är känt för sitt vackra landskap, goda mat samt deras utsökta viner. Här odlas populära druvor som bland annat pinot noir, chardonnay och chablis.

 

I Bourgogne betar även den omtyckta Charolais-boskapet: en nötkreatursras som är känd för sin goda och distinkta smak. Charolais togs till Sverige under 1960-talet och är idag en av våra vanligaste köttyper. Det är detta kött som ursprungligen användes för att tillaga boeuf bourguignon.

 

Maträtten går att spåra ända tillbaka till den medeltida landsbygden och var en vanlig rätt bland de franska bönderna, då råvarorna fanns i deras område.

 

Sugen på fler mustiga grytor? Här är det bästa receptet på tikka masala

Olika varianter av boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon tillagas traditionellt på nötkött, rotfrukter och ett kryddigt och fruktigt rödvin i såsen. Men det finns många andra goda varianter på grytan.

 

Exempelvis kan man byta ut nötköttet till kyckling eller lamm och låta det koka ihop med rotfrukter och grönsaker.

 

Givetvis kan man också göra rätten med ett vegetariskt substitut.

Coq au vin

En annan klassisk fransk maträtt är Coq au vin, som helt enkelt betyder "tupp i vin". Som namnet antyder är det en gryta gjort på kyckling/tupp som bräseras i en rödvinssås tillsammans med svamp, bacon och eventuellt vitlök.

 

Likt boeuf bourguignon härstammar coq au vin från Bourgogne och var troligtvis också ursprungligen en maträtt som bönderna lagade på den franska landsbygden.

 

Idag är coq au vin en smakfull och tjusig delikatess som serveras på fina restauranger och till speciella tillfällen.

 

Om du är ute efter ett riktigt gott coq au vinrecept har vi tagit fram ett utsökt recept.

 

En röra av Coq au vin med kyckling

Lamm bourguignon

Lammkött har en distinkt smak som ger den klassiska maträtten en helt ny tvist. Lamm blir riktigt bra i grytor och det fungerar utmärkt att använda både lammstek eller -bog här.

 

Tillsätt gärna lite apelsin i din lamm bourguignon för att höja sötman i grytan. Använd ett fylligt rött vin till såsen för att balansera ut smakerna.

 

Servera grytan med kokt potatis eller potatismos med rotselleri.

 

Om du vill lära dig mer om vin i sås, så kan du läsa en hel artikel om rödvin i såser här.

Vegetarisk bourguignon

En lite modernare tappning är att göra grytan helt vegetarisk. Istället för kött grundar man grytan med exempelvis quorn, svamp, vegobitar eller bara grönsaker.

 

Gör man en svamp bourguignon får grytan en mustig umamiton som går utmärkt ihop med ett kryddigt och strävt rödvin.

 

Linser är också ett gott alternativ i en vegetarisk bourguignon. Koka dem tillsammans med svamp och frukter i grytan.

 

Vill man göra en vegansk bourguignon kan man göra grytan med oumph och rökt tofu för att få en djupare smak på rätten.

Vin till boeuf bourguignon

När du ska välja vin till din boeuf bourguignon så leta efter fylliga, kryddiga viner med styrka i smaken och som är tanninrika.

 

Traditionellt både lagar man och serverar grytan med ett rött vin, men det går lika bra att dricka ett fylligt vitt vin till maten.

 

Druvor som pinot noir, syrah, sangioese, chardonnay eller riesling är alla kraftfulla och sträva i smaken, vilket passar utmärkt till den här mustiga maträtten.

 

Dela gärna artikeln med någon som älskar boeuf bourguignon och vin!

 

Köp nu: Bjud med vänner på en intressant vinprovning

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS