30 min
9 ingredienser
Enkel
Älskar du kladdkaka? Är det kanske din favorit dessert? Då är det här receptet för dig. Vi har testat flera olika varianter och tagit fram det absolut godaste receptet. Följ med!
Kakan är gjord på kakao, vetemjöl, smör, ägg samt socker och är en riktig svensk klassiker. Den är lika god att avnjuta med en kopp kaffe som med ett glas vin.
I den här artikeln kommer vi att dela med oss av vårt bästa recept på kladdkaka. Vi tipsar även om några spännande variationer på denna söta efterrätt– varför inte baka en kladdkaka på citron eller vit choklad?
Läs också: Vin till desserter
Hur och var ifrån kladdkakan uppstod vet vi inte säkert, men den dök upp första gången i Sverige under 1970-talet.
Matskribenten Margareta Wickman ska ha ätit den kladdiga kakan på ett kafé i Paris och blivit så förtjust att hon frågat efter receptet. Därefter publicerade hon det i tidningen Veckojournalen i Sverige och kakan blev snabbt en favorit i de svenska hushållen.
Andra hävdar att kakan kom till i Örebro av en kvinna som heter Gudrun Isaksson. Hon försökte följa ett recept på en amerikansk brownie, men glömde att ha i bakpulver så det blev en kladdkaka i stället.
I USA har kakan också blivit en stor favorit och serveras på kaféer och restauranger. Där kallas kakan för "Mudcake"
Missa inte: Det bästa receptet på morotskaka
Här kommer några tips på andra varianter på den klassiska kladdkakan som är enkla att baka och värda att testa! För att få en vuxnare smak kan man tillsätta lite Baileys eller cointreau i smeten.
En fräsch och syrlig variant av den klassiska kladdkakan. Den här sorten av kladdkaka görs utan kakao och i stället med citron.
Citronen ger kakan en härlig citrussmak. Syrligheten i citronen går hand i hand med kakans sötma, vilket bidrar till en härlig smakkombination. Prova den här varianten med grädde och lite blåbär.
Till jul kan man passa på att baka en saffranskladdkaka. En perfekt kaka att servera på adventsfikat eller på julafton.
För att baka en saffranskladdkaka tillsätter man en förpackning saffran, alternativt kan man använda en saffranspaste. Till denna typ av kladdkaka är det gott att servera en krämig hallongrädde.
Vill du prova på att baka en saffranskladdkaka? Här är ett recept på en saffranskladdkaka som serveras med hallon eller lingon.
Vårt recept på kladdkaka fungerar lika bra i stor som liten form. Ska du bjuda på kalas är kladdkakemuffins ett ypperligt alternativ! Fördela kladdkakesmeten i muffinsformar eller i en muffinsplåt
Muffinsen är oerhört goda att servera med vaniljglass eller sorbet och toppas gärna med lite hallon. Dessutom går det jättebra att frysa in kladdkakemuffins och ta fram så många som går åt i stunden!
Det här receptet är perfekt för den som verkligen gillar sötsaker! I stället för kakao används vit choklad i smeten vilket ger kakan en väldigt söt smak.
Till den här söta kladdkakan kan man servera syrliga bär för att balansera ut sötman, exempelvis hallon eller björnbär. Bärens syrlighet hindrar kakans sötma från att ta över helt i smaken.
Här är ett utsökt recept på en vit chokladkladdkaka som är värt att testa hemma.
Det är enkelt att göra en glutenfri kladdkaka genom att byta ut vetemjölet till ett glutenfritt alternativ. Kakan får lite olika karaktär beroende på vilket mjöl man bakar med.
Istället för vetemjöl kan man använda sig av exempelvis mandelmjöl, hasselnötsmjöl eller kokosmjöl i kladdkakan
Mandel- och hasselnötsmjöl ger kakan en nötig smak, medan kokosmjölet bidrar med en sötma från kokosen.
Om du väljer att använda kokosmjöl är det även gott att toppa kladdkakan med kokosflingor. På så vis har du fått en god kokoskladdkaka.
Är du ute efter en vegansk kladdkaka? Då har ICA ett utsökt recept där mjölkfritt margarin och vegansk choklad används.
Kladdkakan har blivit en riktigt klassiker, så självklart finns det en dag för att fira kakan. Den 7 november år 2008 instiftades kladdkakans dag.
Dagen firas genom att äta en bit kladdkaka på ett kafé, eller baka en egen kaka. Kladdkakans dag firas dagen efter Gustav Adolfsdagen, då firar man genom att äta en Gustav Adolfsbakelse.
För att baka den perfekta kladdkakan kommer här fyra tips för att undvika de fyra vanligaste missarna.
Ett av de vanligaste misstagen man gör med kladdkaka är att man låter den vara inne i ugnen för länge. Om du bakar kakan för länge blir den torr istället för kladdig och då blir det helt enkelt en vanlig chokladkaka. Den får hellre vara lite för kladdig än lite för torr.
En grundregel är att börja med 15-20 minuter, och håll koll på kakan under tiden. Den ska stiga i sin form men fortfarande vara lös i mitten.
Det är viktigt att hela kakan får en bakad yta så den är gräddad rakt igenom.
Ett annat fel som är vanligt när man bakar en kladdkaka är att man vispar smeten. Alla ingredienser bör försiktigt röras ihop till en jämn smet.
Om du vispar in luft i äggen så kan kakan bli mer av en sockerkaka än en kladdkaka. Rör ihop smeten med hjälp av en ballongvisp eller en slickepott.
Det är viktigt att hålla koll på din egen ugn och dess effektivitet. Det här innebär att tiden i ugnen som anges i recept endast är en riktlinje.
Din ugn kan antingen vara snabbare eller långsammare och därför är det en bra idé att kolla till kladdkakan var tionde minut.
Servera kakan kall för att den ska vara riktigt seg och kladdig. Det är även en bra idé att låta kakan stå över natten för att få den perfekta konsistensen.
Om du vill dekorera kakan är det också bra att vänta till den svalnat ordentlig. Då blir den enklare att spritsa och dekorera.
Här nedan är vårt bästa recept på kladdkaka. Den är kladdig och utsökt tillsammans med kaffe och en klick grädde.
Vi valde även att strö över lite krossade hasselnötter på kakan, men det är frivilligt och den blir lika god utan hasselnötter.
För cirka 12 bitar behöver du:
100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
Grädde som tillbehör
3-4 hasselnötter
Steg 1: Sätt ugnen på 200°C.
Steg 2: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, eller spänn fast ett bakplåtspapper på botten.
Steg 3: Smält smöret i kastrull, låt svalna något. Rör ihop ägg och socker bara tills det gått ihop(använd inte en elvisp)
Steg 4: Blanda kakao, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en bunke och rör ner i äggblandningnen.
Steg 5: Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt ihop till en jämn smet (rör med slickepott INTE med elvisp) och häll sedan över smeten i formen.
Steg 6; Grädda i ugnen i ca 15 min. Ta ut och kolla så den är lagom kladdig.
Steg 7: Låt den stå och svalna ordentligt innan servering. Strö över krossade hasselnötter för ett litet crunch!
NYHETSBREV
Kommentarer (+0)