Topp 10: Bäst lyxrestauranger i Stockholm 2023 | Bäst i test
En lyx restaurang i Stockholm med bord och stolar samt en kvinna i bakgrunden
Bäst i test
Simone S
Okt 14, 2022

Bästa Lyxrestauranger i Stockholm

Stockholm har många bra lyxrestauranger. Oavsett om du vill avnjuta klassisk husmanskost i modern tappning eller en middag med service i världsklass, så har Stockholm något för dig. Här har vi listat Stockholms bästa lyxrestaurangerna. På listan hittar du ett utbud av exempelvis asiatiska restauranger och vegetariska. 

 

Det kan vara svårt att välja vilken restaurang att äta på och det slutar oftast med att man kör på ett säkert kort, men det kan vara roligt att upptäcka nya pärlor i stan. Vi har listat restauranger som är belägna runt i Stockholm, du hittar dessa restauranger på Östermalm, Södermalm och i centrala Stockholm.

 

För dig som är nyfiken på fler av Stockholms restauranger, så har vi även gjort en lista på de 22 bästa restaurangerna i Stockholm.

Topp 10 bästa lyxrestauranger i Stockholm

Nedan är vår lista över Stockholms lyxigaste restauranger. Vi berättar allt du behöver veta om restaurangerna, så att du enkelt ska veta vad du har att vänta dig när du besöker restaurangerna. Dessutom ger vi lite tips på vad du kan beställa om du har svårt att bestämma dig. 

 

Om du hellre vill stanna inne och laga en middag med gott sällskap, så tipsar journalisten Linnéa Ruiz Mutikainen om lyxmiddagar du kan laga hemma.

 

Dukning på en av stockholms bästa lyxrestauranger

1. Frantzén

Först ut på listan har vi den enda restaurangen i Sverige med hela tre Michelin stjärnor. Middagsupplevelsen sker på flera våningsplan: den inleds och avslutas i den vardagsrumslika loungen högst upp i huset, medan själva middagen äts vid en bred bardisk med utsikt mot det öppna köket en våning ner. 

 

Restaurangen serverar en avsmakningsmeny på ungefär 15 serveringar och rätter med en hel del asiatiska inslag kombinerat med nordiska smaker. När middagen är slut kan du stanna kvar för en cocktail eller ett glas vin. Den fasta menyn kostar 4 200 kronor per gäst.

 

Frantzén är den bästa lyxrestaurangen i Stockholms city. Den är belägen på Klara Norra kyrkogata 26. Borden släpps för bokning den 1:a varje månad kl.10. Det finns bara en detalj, det är cirka 2000 personer som försöker få ett bord, så om du inte får ett bord på det första försöket bli inte besviken. 

2. Adam/Albin

Näst på tur har vi lyxkrogen Adam/Albin. Denna restaurang ägs av stjärnkockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman. 

 

Maten som ligger i fokus är det nordiska köket. På restaurangen serveras en avsmakningsmeny med innovativa och kreativa rätter. Stjärnkockarna lagar till och med klart maten direkt vid bordet för att förmedla en sorts "hemma" känsla. 

 

För att boka ett bord på restaurangen är det viktigt att tänka på att borden släpps en månad i förväg. Men det finns en väntelista du kan skriva upp dig på. Adam/Albin hittar du på Rådmansgatan 16 i Östermalm. 

 

För dig som vill hålla dig innanför budgeten, så tipsar journalisten Måns Ivarsson om restauranger där du kan äta gott och billigt i Stockholm.

 

Kött på en talrik med brocoli och andra grönsaker på en talrik

3. Lilla Ego

Stjärnkrögarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt ligger bakom lyxerestaurangen Lilla Ego. Bordsbokningen här släpps med 30 dagars framförhållning och för att säkra ett bord är det viktigt att man är ute i god tid. 

 

Restaurangen har ett fokus i nordisk mat, med en modern touch. Det finns även ett fint och stort urval av olika viner, öl samt fruktmust. Dessert finns även tillgängligt som meny inne på restaurangens vägg och den ändras när det behövs. 

 

En favoriträtt att beställa är deras piggvar som serveras tillsammans med kronärtskocka och krondill. Lilla ego är belägen mitt i Vasastaden och om du inte hinner att boka ett bord finns det en väntelista. 

 

Se även: Lär dig mer om naturvin.

4. Ekstedt

Mitt i ett hektiskt Östermalm hittar vi Ekstedt. Den här restaurangen ägs av kocken Niklas Ekstedt och har ett fokus i träkol och eld. 

 

Alla rätter på menyn tillagas på ett traditionellt och gammaldags vis och i köket finns en stenåldersmicro, ett rökeri och ett par eldstäder - och köket fortsätter att fördjupa sig i tekniker från förr med målet att återupptäcka förfluten kokkonst. 

 

Menyn följer årstiderna och förändras kontinuerligt. På menyn finns även ett brett utbud av viner. 

 

Om du i stället vill äta middag på en lyxrestaurang på Södermalm, rekommenderar vi Symbios. Denna restaurang ligger ett stenkast från Nytorget och serverar modern europeisk mat med råvaror efter säsong.

 

Eld och ved som används i Ekstedts

5. Gastrologik

I mitten av denna lista hittar vi Gastrologik. Den här restaurangen har valt att fokusera på svenska råvaror. Det svenska klimatet och de dramatiska skillnaderna i säsonger ger restaurangen en stor variation i utbud över året och ingen dag är den andra lik. På den här listan är Gastrologik den enda med två Michelin stjärnor. 

 

Menyn på restaurangen är lite speciell. Det är nämligen odlarna av råvarorna som används, som väljer menyn. Gastrologik ligger på Artillerigatan 14 och om ni har tänkt att besöka restaurangen så är det smart att göra det så snart som möjligt, eftersom restaurangen stänger den 17 december. 

 

Bokningar för bord öppnar alltid den första varje månad. 

6. Rutabaga

Rutabaga är den enda restaurangen på vår lista som enbart serverar vegetarisk mat. Restaurangen väljer att varje månad lyfta fram en specifik råvara, som hyllas genom en egen rätt på menyn. I oktober är det potatisen som är månadens råvara. 

 

På Rutabaga erbjuds du två fasta menyer, båda helt fria från kött och med kreativa rätter. En storfavorit är den stekta spetskålen som serveras tillsammans med smält ost, örter samt citronzest.

 

Restaurangen är belägen i ett av Stockholms finaste hotell, självaste Grand hotell. Bordsbokning sker via deras hemsida och de finns tillgängliga en kalendermånad i förväg. 

 

För dig som är vegetarian och vill få restaurangtips, så delar vinexperten Sarah Lindstrand Mboge med sig av Stockholms bästa vegitariska restauranger.

7. Mathias Dahlgren Matbaren

Denna moderna bistro ägs av samma ägare som Rutabaga, Mathias Dahlgren. Med utgångspunkt i säsongens bästa råvaror skapas det dagligen en levande meny av mellanstora rätter och väl utvalda drycker. Serveringen sker vid ett bord eller runt restaurangens stora bardisk.

 

En storfavorit på Matbarens meny är deras avokadotoast. Restaurangen hittar du i samma byggnad som Rutabaga och det är samma som gäller angående bokning av bord. Alltså finns borden tillgängliga för bokning en kalendermånad i förväg. 

 

Grand Hotel i Stockholm, hem för både matbaren och Rutabaga

8. Agrikultur

Här på Agrikultur är det grönsaker som är i fokus. Menyn består av grönsaker av högsta kvalitet och från svenska producenter och köttet fungerar som en extra krydda på tallriken. 

 

Menyn får du även när du är på plats i restaurangen, när du gör en bokning har du möjligheten att välja mellan att sitta vid ett bord i deras matsal, eller vid en bardisk intill köket. Agrikultur har även belönats med en grön stjärna för sitt arbete med ett hållbart kök och hållbar mat.

 

Agrikultur är belägen på Roslagsgatan 43 och i närheten ligger vackra Vanadislunden, där du och ditt sällskap kan ta en promenad efter middagen.

 

Läs vidare: Ett besök på en vingård i Portugal.

9. La Ragazza

En italiensk lyxrestaurang med en av Sveriges mest prisade vinkällare. Med ungefär 3000 etiketter erbjuder restaurangen alltid två olika vinmenyer som ackompanjerar och berikar menyn. 

 

Bord för kommande månad släpps den 15:e varje månad klockan 12.00. Restaurangen ägs av den kända krögaren Daniel Crespi och ingår i hans krogkvarter. 

 

La Ragazza serverar en fast meny där det finns allt från vegetariska rätter till rätter som har rådjurssadel som huvudingrediens. Den är belägen på Stora nygatan 20 i Gamla Stan.

 

Ravioli på en talrik på ett marmorbord

10. Berns asiatiska (aka Asiatique de Berns)

Berns Asiatiska var den första kinarestaurangen i 1940-talets Sverige och var då ett nytt och exotiskt inslag bland alla Stockholms restauranger. 

 

Här på Berns asiatiska kan du äta frukost, lunch och middag. På menyn hittar du allt från sushi till traditionella asiatiska rätter, med en modern touch. Vi föreslår att prova deras bao buns till förrätt, dessa går att få vegetariska eller med fläsk.

 

Förutom asiatisk mat erbjuder restaurangen en välkomponerad cocktailmeny där klassiska cocktails möter signaturdrycker. Det finns även en vinlista med ett stort utbud av viner från hela världen. 

 

Berns asiatiska hittar du på Berzelii park 9, i närheten av Kungsträdgården. Du bokar ett bord på deras hemsida, och det är värt att nämna att du kan äta din middag under en kristallkrona.

 

Det här var vår lista över de bästa lyxrestaurangerna i Stockholm. Tycker du vi har missat någon eller håller ni med oss? Skriv gärna en kommentar! Och dela gärna artikeln med en vän.

 

Gå på en provning: Lär dig mer om viner

 

Eller kanske prova: En unik matlagningskurs i Stockholm

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS