Bäst i test
Anton S
maj 06, 2022

Bäst bourbon på Systembolaget 2023

Bourbon! Denna amerikanska whiskey som stått lite i skymundan i Sverige i jämförelse med sin skotska kusin. 

 

All amerikansk (USA) whiskey är inte bourbon men all bourbon är amerikansk whiskey. Vad menas med detta? För att en bourbon ska få heta just bourbon måste den vara producerad i USA. 

 

Vissa tänker att det måste vara just delstaten Kentucky men så är faktiskt inte fallet. Bourbon görs idag i alla USA:s delstater men ca 95 % av den kommer från just Kentucky, vilket bidrar till förvirringen.

 

I denna artikel ska tillverkningen klargöras, drycken ska utforskas, tips ska ges ut i hur den kan drickas och även vilka som är värda att beställa!

 

Bourbon går även att använda i matlagning. Vi kommer inte djupdyka inom ämnet men är du sugen på att laga mat med bourbon har Allt om whisky:s mästerkock Anders Tegnér samlat tips på några goda maträtter att laga med bourbon.

Bourbon lagras på ny amerikansk vitek

Hur görs bourbon?

Det finns många andra lagar gällande bourbon men de viktigaste att känna till är att minst 51 % av spannmålet som ingår måste vara majs. Andra spannmål förekommer nästan alltid och det är i huvudsak korn, vete och råg. Den andra viktiga saken att känna till är att det endast är lagligt att lagra spriten på ny amerikansk vitek. Denne är oftast även hårt rostad på insidan.

 

Spannmålen mäskas för att göra en sötvört. Vörten får sedan jäsa och skapa alkohol. Väl färdigjäst har vörten blivit en slags öl som sedan destilleras till råspriten som sedan hälls ned på fat.

 

Rådestillatet i bourbon får aldrig destilleras högre än 80% alkohol. Skulle den exempelvis dras upp till 96 hade den mer eller mindre smakat som vodka. Den får heller inte läggas på fat på en alkoholhalt högre än 62,5%. Allt detta innebär att trots användningen av kolonnbrännare (oftast) blir råspriten smakrik och original "ölen" som används går att urskilja i den slutgiltiga spriten.

 

Dessa regler är bland de striktaste gällande whisk(e)y i världen och det innebär att smaken blir mycket säregen och typisk. Ny amerikansk vitek är mycket potent och ger mycket smak. Klimatet där bourbon lagras är oftast torrt och relativt varmt, vilket ger extra smak till spriten. Faten är sällan större än 200 liter, vilket ger mycket trä-mot-sprit-yta.

Olika smakprofiler

Det finns såklart skillnader i olika bourbon! Vissa använder förutom majs väldigt mycket vete till sin "öl". Vete ger en söt och lenare ton. Vissa använder råg, vilket tvärtom ger en nästan pepprig ton och vissa korn, vilket bidrar till fyllighet och toner av kex. De olika andelar spannmål som ingår i "ölen" kallas för mash bill och vissa tillverkare stoltserar högljutt om hur deras är.

 

Bourbon lagras också olika länge och skillnaden med alla de ovannämnda lagar kring lagringen gör att 1 år kan göra enorma skillnader i slutproduktens smakprofil. För att kallas straight bourbon måste den ha lagrats i minst 2 år. Är den dessutom under 4 år gammal måste detta framgå på flaskans etikett. 

 

Varför det oftast står whiskey och inte whisky utan ett e har att göra med att Irland gjorde så för att särskilja sig i marknaden mot Skottland. Många amerikaner som höll/håller på med whiskey har sina rötter från Irland. Det gör även annan typ av whisky i USA. Det som är trendigt nu är bland annat råg-whiskey och whisky i skotsk stil.

 

Läs även: Den bästa japanska whiskyn på Systembolaget

Bourbons historia

Jo, USA tog sig an whiskeytillverkning tidigt i landets ungdom och den har troligtvis sitt ursprung i just Bourbon som är ett län eller county som det heter i USA. Detta län ligger i delstaten Kentucky och drycken fick sitt namn på 1850-talet, även om spriten började tillverkas redan i slutet av 1700-talet.

 

Sedan kom även förbudstiden eller "Prohibition" till USA då all försäljning och tillverkning av alkohol var förbjudet. Denna varade mellan 1920 och 1933. Det var katastrofalt för bourbon-tillverkningen då ca 3000 destillerier i USA fick klappa igen dörrarna. Smuggling av whiskey från Kanada var stor och efter förbudstiden hade bourbon mycket att ta igen.

 

Ryktet som bourbon hade efter Prohibition var inte dåligt men whisky från Skottland hade istället blivit storsäljare. Bourbon började behandlas som bulksprit och kanadensisk whiskey tog istället över många andelar i landet. Under 80-talet var det dessutom trendigt att dricka vodka och gin, vilket också bidrog till bourbons fall.

 

En vändning har däremot skett och 2010 var första året bourbon sålde bättre än kanadensisk whiskey sedan innan Prohibition. Det har även nått ut en del till resten av världen, även Sverige. En snabb sökning på Systembolagets hemsida visar att det nu finns 43 bourbons att tillgå. Inte så pjåkigt men inget i jämförelse med skotsk maltwhisky som har hela 806 stycken!

 

Se även: Bourbon vs skotsk maltwhisky

Ett glas Bourbon Sour cocktail reda att avnjutas

Hur ska den drickas?

Hur folk vill dricka sin bourbon kan variera vilt och det talar en hel del om hur mångfaldig denna sprit är. Det finns en hel värld med drinkar bourbon är lämplig till men några höjdpunkter är Manhattan, Old Fashioned, Bourbon Sour och en helt vanlig Highball.

 

Mitt förslag på hur bourbon kan avnjutas är att helt enkelt smaka av den rumstempererad i ett kupat glas till att börja med. Aromer som en person hittar i sprit är alltid mycket olika och inte alls satta i något slags facit. Det har helt enkelt med vana och en persons egna "uppslagsverk" av aromer som loggats någonstans i huvudet att göra.

 

Efter att den smakats av den, som den är, kan du droppa i kallt vatten för ett nytt försök. Nu kan vissa oljelösliga aromer komma upp till ytan och vissa aromer kan bli tydligare. Nu kommer personen som smakat av att ha en bra bild över hur spriten upplevs och hur den kan kombineras i drinkform. Vissa gillar även att ha en rejäl isbit i sin bourbon som också ändrar karaktären.

 

Ett annat användningsområde för bourbon är också i matlagning. Att använda lite till en BBQ glaze eller marinad kan göra underverk och en rejäl skvätt i en gräddsås är varmt rekommenderat!

 

Missa inte: Så här lagar du en grym Old Fashioned

En flaska bourbon med ett glas vid sidan av

Listan för den nyfikne

Nedan kommer en lista på bourbon väl värda att testa! Vi är inte riktigt lika bortskämda i Sverige med bourbon som med skotsk whisky så vissa av dessa finns dessvärre endast i beställningssortiment.

 

Och nej, Jack Daniel's är inte med på listan, detta är på grund av att den tekniskt sett inte är en bourbon även om tillverkningsprocessen och smaken är mycket lik.

1.  Jim Beam Bourbon | Nr 503 | 269 kr

Vi börjar med en klassiker! Det går nästan att påstå att detta är en slags referens till de senare i denna lista. Med sina tydliga fatinslag och frukttoner går denne bourbon långt i sin användbarhet.

2.  Four Roses Small Batch | Nr 2455 | 359 kr

Denna bourbon har fler nyanser än Jim Beam. Den har en tydlig fatkaraktär men något mer nedtonad, ljusare frukter såsom aprikos får istället skina. Lätta toner av honung går även att urskilja.

3.  Bulleit Bourbon | Nr 570 | 379 kr

En fyllig Bourbon med tydligt fatinflytande. De typiska inslagen smörkola och vanilj får här sällskap av citrusskal och lite nötter.

4. Buffalo Trace | Nr 595 | 389 kr

En nyanserad bourbon som enligt mig drar något åt druvdestillat såsom cognac och armagnac. Faten får även här skina men frukter kommer fram tydligt!

5. Maker's Mark | Nr 558 | 399 kr

En till klassiker som också ter sig något som en referens inom kategorin. Likt Jim Beam har den alla inslag en bourbon brukar ha men är fylligare och har fler av de toner som brukar finnas.

6. Woodford Reserve | Nr 10104 | 419 kr

Återigen en nyanserad bourbon där många aromer går att hitta. Denne brukar även upplevas som lenare och flera aromer såsom nötter och fudge tyder på att en hel del råg och korn är involverad.

7. Evan Williams Extra Aged | Nr 560 | 319 kr

En välbalanserad Bourbon där många roliga aromer träder fram ur glaset. Både råg och korn används i receptet och en lång lagring innebär en tydlig fatkaraktär får samsas med torkad frukt och kryddor.

8. Wild Turkey 81 proof Bourbon | Nr 85842 | 359 kr

Min personliga favorit bourbon Wild Turkey 101 finns just nu inte att beställa så denne svagare variant får ta plats här. Mycket frukt finns här, även en tydlig fatkaraktär och kryddighet. Nyanserad och fyllig.

9. Four Roses Single Barrel | Nr 85091 | 474 kr

En mycket fyllig Bourbon! Här snackar vi stora mängder fat och tunga, mörka, torkade frukter. Tankarna leder direkt in på mörk sirap och höst!

10. Michter's US*1 Kentucky Straight Bourbon | Nr 587 | 579 kr

Till sist kommer vi möjligtvis fram till den bourbon som är smakrikast på listan. Om Maker's Mark och Four Roses Single Barrel hade fått ett barn skulle denna bourbon vara resultatet.

 

Kom ihåg att du dricker bourbon precis som du vill! Hoppas du hittar det sätt som du tycker är trevligast!

 

Köp nu: Följ med på en spännande whiskyprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS