Upplevelser
Skribent Frida
Nov 03, 2011

Banyuls - Domaine Du Mas Blanc

Banyuls är den Franska appellationen med de unika, söta vinerna från ett mindre området i det östra hörnet av Frankrike när gränsen till Spanien. Dessa viner anses vara Frankrikes finaste och mest komplexa Vins doux naturels, och är tillverkade från cirka ett tusen hektar solheta terrasserade vingårdar som blickar ut över västra Medelhavet.
Domaine Du Mas Blanc är familjeägt sedan 1639 och har alltid stått ut för deras komplexitet. Idag styr Jean Michel Parcé ödet för vingården med hårda tyglar mot kvalitet. Han fortsätter det uppdrag som hans far, Dr Andrew Parcé, gav honom; att hitta nya vin kombinationer - Fleur de sel (blommor från salt) menar han är grund stenen. Domaine Du Mas Blanc är idag den enda producenten som upprätthållit ett rikt Solera system, som inleddes 1925 av Jeans farfar, Dr Gaston Parcé.


Domaine du Mas Blanc Banyuls
Hors D'Age Vieilli en Sostrera

Denna starkvins typ gjort på 100% Granache lagras på Solera metoden och kom till år 1925 av Dr Gaston Parcé. Solera systemet består av halva 650 liters fat som ligger ovanpå varandra i två våningar. Den första tappningen skedde 1946, 21 år senare.  En stark, kraftfull och komplex Banyuls med en myriad av dofter, torkade fikon, valnötter, kvitten, apelsinskal, russin, vanilj, för att nämna några av dem. Både doft och smak ger av en distinkt kanel ton.  Ett speciellt vin som skriker - unikt! Stor rund kropp med ett avslut som ligger kvar långt efter sista droppen har avtagit. Milt söt, berikning sker mycket senare i jäsningen för att hålla mindre restsocker, med en värmande alkohol och stilig syra som visar sitt rätta - saknar
en viss komplexitet i smaken för att uppnå denna prisnivå
men annars helt godkänd och framför allt riktigt gott.

Passar till slutet av måltiden, dessert, en choklad över 70% eller cigarr. Men mina tankar drar mig åt ett annat håll, kanske lite för tidigt men - ta det till julbordet. Blir en unik kombination som lockar fram den gastronomiska julupplevelsen. Då det inte är för sött kan det med lätthet drickas när magen är som fullast och kanel, valnöt - kan det dofta mer jul?

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS