Upplevelser
Linnéa I
okt 29, 2021

L'Auberge de l'Ill i Alsace

För de som gillar gourmetresor, med god mat och gott vin är Alsace i Frankrike att rekommendera. Regionen har flest Michelinstjärnor i hela Frankrike efter Paris-regionen. Alsace har i år hela 52 restauranger med Michelinstjärnor. Definitivt värt ett besök för alla matälskare! Vi har besökt en av de mest kända och anrika Michelin-restaurangerna i Alsace, L’Auberge de l’Ill. Restaurangen som kallats ett riktigt monument för gastronomi i Alsace! I den här artikeln kan du läsa mer om besöket.

 

Är du sugen på att gå på en Michelin-restaurang i Sverige så har Andrea Danielsson samlat en bra guide till alla svenska stjärnkrogar 2021

Pumparavioli med vindruvor och dill
Kvällens vegetariska förrätt, Pumparavioli med vindruvor

En familjehistoria

I den lilla byn Illhaeusern hittar vi en av Alsaces mest prestigefyllda och anrika restauranger, L’Auberge de l’Ill. Historien började för hela 150 år sedan när familjen Haeberlin parallellt med sin bondgård öppnade ett värdshus vid floden Ills strand. Värdshuset, L’Arbre Vert, var mycket enkelt och blygsamt om man jämför med dagens restaurang. L'Arbre Vert inspirerades av lokala produkter och deras mest kända rätt var "Matelote au Riesling", en fiskgryta med Rieslingvin. 

 

Det var kvinnorna som stod för arbetet i köket och männen tog hand om bondgården. Tills den dag då bröderna Paul och Jean-Pierre fick ärva verksamheten. Paul gjorde som 14-åring sin praktik på Hotel de la Pépinière i den närliggande staden Ribauvillé. Där fick han lära sig kockyrket av Edouard Weber som tidigare varit kock till den ryska tsaren i St Petersburg och till den grekiska kungen. 

 

Paul fortsatte sedan sin praktik på några av Paris bästa restauranger. Jean-Pierre var mindre intresserad av köket och matlagning och lämnade därför den biten åt sin bror. Han var mer intresserad av konst och studerade på en konstskola i Strasbourg.
 

Sedan kom andra världskriget och de båda bröderna var tvungna att överge sina arbeten för att gå med i armén. År 1945 bombades staden Illhaeusern och värdshuset L’Arbre Vert blev totalförstört. Men detta stoppade inte familjen Haeberlin. De byggde upp en ny restaurang och döpte den till L’Auberge de l’Ill. 

 

Läs även: Så här lagar du Coq au vin

L'Auberge de l'Ill, en storsuccé

År 1952 fick restaurangen sin första Michelin-stjärna, under Pauls och Jean-Pierres ledning. Därefter fortsatte succén och år 1957 fick de sin andra stjärna. 10 år senare gick den stora drömmen i uppfyllelse och de fick en tredje stjärna. 

 

Idag är det Pauls son Marc som står i köket och driver restaurangen tillsammans med sin syster Danielle. Under Marc och Danielles ledning har verksamheten växt ännu mer. År 1992 öppnade de även ett 5-stjärnigt hotell och spa, L'Hôtel des Berges. 

 

Människor från världens alla hörn kommer till Alsace för att besöka denna pärla. För idag är restaurangen vida känd och även många kändisar har hänförts av familjen Haeberlins fantastiska matlagning. Vem vet, kanske hamnar man vid det bord som Orson Wells eller Englands drottning Elizabeth II en gång satt? 

 

Marc Haeberlin berättar för oss att även hans majestät Carl XVI Gustaf brukar hälsa på när han besöker Frankrike. Det märks i alla fall att restaurangen är populär så vill man boka bord får man vara ute i god tid. 

 

Idag arbetar flera medlemmar av familjen Haeberlin på restaurangen och hotellet. Marc i köket och systern Danielle i matsalen. Marcs dotter Laetitia är chef över receptionen och Marcs fru leder föreningen EPICES. Danielles man är chef över hotellet, deras son är marknadsföringschef och deras dotter kommunikationschef. Det är verkligen ett familjeföretag! 

 

Men man måste även nämna att chefsommelieren på Auberge de l'Ill är en av Frankrikes mest kända sommelierer, Serge Dubs. Dubs började jobba redan som 19-åring på restaurangen och har sedan dess fått många fina bemärkelser. Han har bland annat blivit utsedd till världens bästa sommelier. Så det kan vara värt att smaka de viner han valt ut till rätterna. 

 

Se även: Vi besöker vingården Kuentz-Bas i Alsace

Stjärnkocken Marc Haeberlin
Stjärnkocken Marc Haeberlin i restaurangens entré

Traditionellt och modernt i harmoni

Restaurangen poppar upp nästan från ingenstans längs den lilla landsvägen. Illhausern är en liten by vars namn betyder "husen vid floden Ill" och det är precis vad det är. Huset är ett typiskt alsaciskt, korsvirkeshus med en mer modern utbyggnad. Det utstrålar verkligen det familjen Haeberlin vill förmedla med sin restaurang - traditionellt och modernt i harmoni. 

 

När man kommer in, möts man direkt av Danielles värme och gästvänlighet. Stjärnkocken Marc Haeberlin tar sig även tid att gå runt till varje bord och hälsa alla gäster välkomna. Det märks tydligt att upplevelsen är viktig, man ska som gäst känna sig välkommen. Trots att denna Michelin-restaurang är ganska stor med sina 70 platser, känns det som att man kommer hem till familjen Haeberlin. 

 

Missa inte: Se våra spännande restaurangerbjudanden

Hummer med kantareller och örtemulsion
Hummer med kantareller och örtemulsion

Det finns två olika menyer att välja på. En helt vegetarisk meny och en kallad "Menu Haeberlin" med både fisk och kött. Man kan välja att lägga till ett vinpaket med fem glas vin till de sju olika rätterna på menyn. Menyerna är konstruerade så att man kan dela vinpaketet även om man inte väljer samma meny. Det vill säga, menyerna följer samma smakprofil så att samma vin kan passa till båda. 

 

Det finns även fristående rätter att välja om man inte vill äta avsmakningsmeny. Man kan då istället välja någon av Marc Haeberlins paradrätter som "Le saumon soufflé Auberge de l'Ill" eller "La mousseline de grenouilles Paul Haeberlin". 

 

Eftersom att restaurangen ligger vid floden har den traditionellt alltid serverat mycket fisk och skaldjur. Denna tradition lever kvar än idag och det är förmodligen varför Marc Haberlins paradrätter är lax och grodlår. Vad man än väljer är ett besök på Auberge de l'Ill en upplevelse man sent glömmer!

 

Vill du prova att laga några maträtter från Alsace hemma i ditt egna kök? Här har matskribenten Mia Gahne samlat några enkla, goda recept från Alsace.

Den vegetariska menyn på Auberge de l'Ill
Kvällens vegetariska meny på Auberge de l'Ill

Andra stjärnrestauranger i Alsace

Som tidigare nämnts är Alsace en av de regioner i Frankrike med flest stjärnrestauranger. Mat- och dryckeskulturen är väldigt viktig i Alsace. Man är stolt över det alsaciska köket och det finns väldigt många fantastiska restauranger att upptäcka. 

 

Med Tyskland bara ett stenkast bort säger man ofta att alsacisk mat har tysk kvantitet men fransk kvalitet. Det vill säga mycket och väldigt god mat på tallriken.

 

Några andra stjärnrestauranger i Alsace värda ett besök är:

 

La Table d'Olivier Nasti, Kaysersberg - 2 stjärnor

Villa René Lalique, Wingen-sur-Moder - 2 stjärnor

L'Auberge du Cheval Blanc, Lembahc - 2 stjärnor

Maximilien, Zellenberg - 1 stjärna

L'Atelier du Peintre, Colmar - 1 stjärna

La Nouvelle Auberge, Wihr-au-Val - 1 stjärna

 

Hitta alla Michelin-restauranger i Alsace på Guide Michelins hemsida.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS