Vin & mat
Skribent Frida
Jan 24, 2013

Att lagra Champagne

Igår hade vi en lyckad Champagneprovning tillsammans med tillbehör. Deltagarna uppskattar när man har något till - då förstår man vad vinet går för, sa en av deltagarna. Hon ansåg att vinet förändrades tillsammans med maten och att man märkte att de kombinationer som sommelieren ansåg passande - var som gjorda för varandra. Från och med nu har alla våra Champagneprovningar tillbehör till. Det blir mycket lättare att förstå sig på de olika bubblande vinerna samt är det alltid trevligt att ha något framför sig.
Många av deltagarna var nyfiken på vad som gör en Champagne bra att lagra samt hur det ska lagras. Så därför tänkte vi även dela med oss av den kunskapen här.

Det är otroligt svårt att lära sig bedöma om ett vin är bra eller dåligt, det tar framför allt lång tid. Först måste man lära sig om vin och framförallt om metodiken - hur man provar ett vin - sedan måste man prova många viner varje månad under en lång tid. Tillslut har man byggt upp en doftbank som hjälper dig att jämföra olika viner och årgångar med varandra. På så sätt kan man bedöma om vinet sticker ut, har en hög syra, är komplext samt balanserat - vilket resulterar till att vinet är lagringsdugligt. Dock finns det ett knep. Jämför olika professionella vinkritikers bedömningar för olika årgångar, somliga har informationen gratis på sin hemsida - som Robert Parker & Wine Enthusiast - andra som Richard Juhlin och Michael Edwards har det skrivet i sina böcker. Topp årgångar är 1949,64, 66, 76, 82, 88, 90, 96, 02. Bra årgångar är även - 08, 04, 98,95 & 89. Sedan beror det även på producenten, exempelvis gjorde Pol Roger deras bästa vin någonsin 1995 - om man lyssnar till Winston Churchill och många andra vinkritiker. Välj ut en av dina favorit producenter och köp en bra årgång = kan minst lagras i tretton år. Visserligen kan du läsa på otroligt mycket om en producent och hitta just den producentens bästa årgång och lagra den i upp mot 25 -30 år. Dock vill alla inte de och då är det sannerligen lättare att följa detta schema.
Välj en av dina favorit producenter och köp en bra årgång = kan minst lagras i tretton år.

Men hur ska vinerna lagras? Ultravioletta strålar påverkar vinet och kan ge den en "smak av ljus" - goût de lumière - låter konstigt jag vet, men det existerar. För mycket ljus kan också producera elaka lukter - ruttna ägg och gamla disktrasor. Därför är det bra att lagra Champagnen i ett mörkt rum med en konstant ganska sval temperatur. Dock är det är inte så mycket den exakta temperatur som är viktigt, det är stabiliteten hos temperaturen. Någonstans mellan ca 8-15 C är bra. En hög luftfuktighet är att föredra. Inga vibrationer eller starka lukter.

 

Lycka till och god fortsättning!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS