Recept
Joel B
maj 20, 2022

Aperol Spritz och andra häftiga Spritz-drinkar

5 min

4 ingredienser

Enkel

Sommaren är snart här och inget säger semester som ett orange bubblande glas Aperol Spritz, eller som den egentligen heter Spritz Veneziano. Denna italienska klassiker uppskattas numera av folk världen över som bara vill njuta i solen ett tag.

 

Här kommer vårt bästa recept på Aperol Spritz - denna färgsprakande drink som är en fröjd för alla sinnen hittar du längst ner på sidan men läs vidare ifall du vill veta mer om dess historia.

 

Även om Aperol Spritz idag är den kändaste drinken gjord på mousserande vin så är det långt ifrån den enda. Italien är hem till många varianter och beger vi oss ut i världen hittar vi ännu fler. Därför ger vi dig här även recept på våra fyra favoritalternativ till Aperol Spritz att prova i sommar!

 

Letar du efter inspiration till att laga en alkoholfri Aperol Spritz? Då kan vi rekommendera detta recept på en god alkoholfri Aperol Spritz

Njuter av ett glas Aperol Spritz på uteserveringen

Hur Aperol Spritz tog världen med storm

Spritz är en kategori drinkar som har avnjutits i minst hundra år i Italien, främst i nordöstra delen av landet i Veneto-regionen. De är friska, lågalkoholhaltiga drinkar som oftast avnjuts innan maten som en apéritif.

 

Ordet spritz kommer från tyskans spritzen vilket betyder stänka. Det har sitt ursprung från tiden då delar av Veneto-regionen tillhörde Österrike-Ungern. 

 

Österrikiska besökare i området tyckte det lokala vinet var för starkt för deras smak och spädde därför ut det med ett stänk vatten. Över åren blev vattnet till bubbelvatten, vinet blev mousserande och smakerna förstärktes med olika likörer.

 

De första recepten på Aperol Spritz kom till dagen under 50-talet och har varit populär i Italien sedan dess. Det var dock inte förrän företaget bakom Campari i början av 2000-talet köpte Aperol och började kraftigt marknadsföra Aperol Spritz som drinken tog världen med storm. 

En välkyld flaska Aperol

Vad är Aperol egentligen?

Aperol är en amaro, vilket är en bred grupp italienska bittra likörer, oftast innehållande många olika sorts örter, växter och frukter. De varierar väldigt i smak och alkoholstyrka, där Aperol räknas till den lättaste och fruktigaste amaron på bara 11%.

 

Detta gör att Aperol håller sig bäst i kylen, då en tumregel brukar vara att drycker på under 15% eller med vin som bas bör stå i kylen. Där håller sig en öppnad flaska Aperol i minst 3 månader.

 

Receptet på Aperol har varit detsamma sedan bröderna Silvio och Luigi Barbieri skapade det 1919. Även om det än idag är hemligt och ingen utom producenten själv vet vad som är i, så är det ändå känt att stora delar av smaken i Aperol kommer från bittra och söta apelsiner samt rabarber.

 

Missa inte: Allt om Martini-drinkar

Lite om prosecco

Prosecco-vinet har fått sitt namn efter byn Prosecco i nordöstra Italien. I ett prosecco-vin måste minst 85% av vinet komma från Glera-druvan, men det finns inget geografiskt skydd. Det betyder att så länge vinet innehåller minst 85% Glera får du kalla det Prosecco, även om det inte ens är gjort i Italien. 

 

För att få sälja det som prosecco inom EU måste det dock komma från Italien. Däremot har Italien infört sina egna kvalitetsmärkningar för att urskilja seriösa producenter, DOCG och DOC, där DOCG har högst standard. Det är främst i Veneto och Friuli Venezia du hittar dessa producenter.

 

Till skillnad från champagne så får prosecco oftast sina bubblor från en andra jäsning på stora ståltankar i stället för direkt i flaskan. Detta gör prosecco billigare och snabbare att tillverka, även om den andra jäsningen hos mer högkvalitativa Prosecco tillåts pågå under en längre tid. 

 

Det finns även varianter av prosecco helt utan bubblor, men dessa är i minoritet. Prosecco klassificeras även efter sockerinnehållet från torrast till sötast som följer: extra brut, brut, extra dry, dry, demi-sec och dolce. Denna lite förvirrande skala gör att extra dry fortfarande kan uppfattas som rätt söt.

Cava Aperol redo att avnjutas

Så här väljer du rätt prosecco till Aperol Spritz

Vilken prosecco ska du då välja till en Aperol Spritz? Som alltid är svaret: det är upp till din egen smak. Med det sagt rekommenderar vi ändå en lite torrare prosecco som balans mot den ganska söta Aperolen. 

 

Din drink kommer aldrig bli godare än ingredienserna, så vill du göra den bästa Aperol Spritz du kan, satsa på en prosecco med DOC- eller DOCG-klassificering.

 

Det går även att byta ut prosecco mot ett annat mousserande vin, såsom cava eller champagne. De olika druvinnehållen och metoderna för vinerna påverkar smaken och gör att du friskt kan experimentera för att hitta din favorit!

 

Väljer du cava och Aperol istället för prosecco, brukar drinken kallas för Cava Aperol. Det går även att kombinera Aperol med gin. Prova exempelvis en Gin fizz med Aperol. Allt om Mat:s Gunilla von Heland ger dig ett enkelt recept på Gin fizz med Aperol

 

Se även: Så lagar du en god Old Fashioned

Några tips på andra Aperol-drinkar

Även om Spritzen med hästlängder är den kändaste drinken med Aperol, är det långt ifrån den enda. Här kommer tre tips på andra ljuvliga drinkar med Aperol.

Paper Plane

Paper Plane skapades av Sam Ross för öppningen av baren The Violet Hour i Chicago 2008 och namngavs efter MIA:s låt av samma namn som var populär samtidigt. Drinken tillhör kategorin Daisy, som är en Sour där sockerinnehållet helt kommer från likörer. Den är inspirerad av den klassiska cocktailen Last Word med samma proportioner. 

 

För att göra en Paper Plane, blanda 22.5ml Aperol, 22.5ml Amaro Nonino, 22.5ml bourbon och 22.5ml citronjuice i en shaker och skaka med is i 10-12 sekunder. Dränera igenom en sil ner i ett cocktailglas på fot. Amaro Nonino kan även bytas ut mot Amaro Montenegro.

 

Vill du prova att blanda ihop en Aperol Sour istället så kan du följa Drinkotekets recept på en grym Aperol Sour

Archangel

Archangel skapades på den numera legendariska baren Milk & Honey av bartendrarna Michael McIlroy och Richard Boccato. Den påminner om en Dry Martini, men med vermouth utbytt mot Aperol. 

 

För att göra en Archangel, lägg två gurkskivor i botten av ett rörglas och krossa de lätt med en mortel. Häll i 67.5ml gin och 22.5ml Aperol och rör med is i minst 30 sekunder. Dränera igenom en sil ner i ett kylt cocktailglas med fot.

Dead Man's Handle

Dead Man’s Handle skapades av Tiffany Kirk vid Miss Carousel bar i Houston. Det är en otroligt fräsch tequiladrink som på ett fantastiskt sätt balanserar surt, sött och bittert. 

 

För att göra en Dead Man’s Handle, blanda 45ml tequila blanco, 15ml Aperol, 15ml limejuice och 15ml Orgeat i en shaker. Orgeat är en sockerlag där du byter ut vattnet mot mandelmjölk. Skaka med is och häll sedan över krossad is i ett cocktailglas utan fot. Strö lite Tajin över toppen, vilket är en mexikansk kryddblandning bestående av chilipulver, torkad lime juice och salt.

 

Om du inte har fått nog av Aperol än kan du även pröva en Unusual Negroni som vi skrev om i vår artikel om Negroni.

 

Läs mer: Negroni - den perfekta drinken

Barman blandar ihop en god Aperol Spritz

Prova våra favoriter

Venetian Spritz

Aperol Spritz är egentligen en variant av den bredare drinken Venetian Spritz där prosecco, bubbelvatten och en amaro blandas med is i ett vinglas och dekoreras med en apelsinskiva, alternativt en oliv.

 

Venetian Spritz öppnar upp för en massa möjligheter då det finns en uppsjö av amari att välja mellan. Några favoriter är Campari, Cynar eller Aperitivo Select, men det är bara fantasin som sätter gränsen!

 

För att göra en Venetian Spritz, följ receptet i slutet av artikeln men byt ut Aperol mot din valda amaro. Beroende på amaro kan mängden behöva justeras då Aperol är den minst kraftiga i smaken.

Hugo Spritz

Hugo Spritz är en populär sommardrink uppe i Alperna i nordligaste Italien där fläder frodas. Originalet görs med en flädersirap, men det går lika bra att använda sig av en fläderlikör såsom St Germain.

 

För att göra en Hugo Spritz, börja med att lägga en handfull myntablad i botten av ett stort vinglas och tryck på dem lätt så de släpper ifrån sig de väldoftande oljorna. 

 

Fyll glaset med is och häll i 90ml prosecco, 30ml fläderlikör och 30ml bubbelvatten. Rör försiktigt om så att vätskorna blandas men bubblorna blir kvar. Dekorera med en citronskiva och ett knippe mynta.

Golden Gate Spritz

Golden Gate Spritz skapades av Brooklyn bartendern Calire Sprouse för att popularisera amerikansktillverkade aperitifer. Den innehåller en gentiana aperitif från den kaliforniska producenten Lo-Fi som ger drinken en intensiv röd färg, vilket säkert även gett drinken sitt namn. 

 

Lo-Fi går tyvärr inte att få tag på i Sverige, men det går att byta ut mot den franska gentiana aperitifen Suze. Drinken får tyvärr inte samma intensiva färg.

 

För att göra en Golden Gate Spritz, blanda 45ml gentiana aperitif, 15ml grapefruktjuice och 60ml prosecco i ett cocktailglas med fot. Garnera med ett grapefruktskal som du först klämmer oljorna ut ur över drinken.

 

Köp nu: Bli mästare på att blanda ihop drinkar på vår spännande bartenderkurs

Originalreceptet på Aperol Spritz

Ingredienser

9 cl prosecco

6 cl Aperol

3 cl bubbelvatten

1 st apelsinskiva

Gör så här

Fyll ett stort vinglas med is.

Häll prosecco, Aperol och bubbelvatten ner i vinglaset.

Rör försiktigt för att blanda vätskorna men utan att förlora bubblorna.

Garnera med en apelsinskiva.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS