Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Sep 11, 2017

Ännu ett storslaget smakmaraton!

Innan sommaravbrottet avslutade vi på ett magnifikt sätt med maratonlöpare och hejarop utanför restaurangen. Och på ett minst lika enastående vis kickar vi igång hösten, men denna gång med ännu flera löpare utanför då halvmaratonen har gått av stapeln.

30 nyfikna deltagare hade lämnat löparskorna hemma denna lördagskväll för att istället samlas på Sheraton, där en avslappnad och trevlig miljö väntade på en unik ost och ölprovning. Kombinationerna följde en tråd varpå alla fick friheten, så klart, att hitta sitt eget favoritrecept. Med fyra distinkt skilda och karaktäristiska kvalitetsostar fanns minns sagt mycket att upptäcka.

Vi provade Lager med Brie, Veteöl med kittost, Strong Ale med lagrad hård ost samt Stout med blåmögelost.

1. Nils Oscar God Lager tillsammans med Brie de Meaux.
Här möter en svensk succé-lageröl av högsta kvalitet en ursprungsbetecknad och klassisk Brie från staden Meaux strax utanför Champagne. Ölet har en väldigt fyllig och len känsla för att vara en lager. Tydlig beska och avrundad krispighet. Detta har med de kvalitativa råvarorna och den långsamma jäsningen som bryggeriet använder sig av. Det ger full extraktion av smaker och en bra längd i såväl krydda som frukt. Tillsammans med krämigheten och den nötiga, nästan smöriga tonen i osten lyfter de varandra. Osten blommar ut med sin fulla smak och ölet blir mer rikt på örter, beska och humletoner. En perfekt aptitretare.

2. Paulaner Hefe-Weissbier möter Münsterost.
Att kombinera en Münster med något öl kan tänkas svårt, men faktum är att en enkel tumregel är att kraftig smak i maten kräver kraftig smak i drycken. Här matchas en veteöl med anor tillbaka till medeltidens klostermunkar. Paulaner har sin produktion i München och är idag ett av världens mest välrenommerade veteöl. En hefe innebär att ölet är ofiltrerat och därmed fick vi uppleva en hel del grumlighet i glaset. Helt klart en smakhöjare. Den är gjord enligt de tyska renhetslagarna (med ytterst strikta regler om vad ölet får innehålla) och har därför inga tillsatta smaker. Den bär på fruktigheten av lite persika, skumgodisar och mosad banan som kommer från den stora jäsningen med hög temperatur. Syran är även något högre vilket är vanligt i veteöl. När vi luktar på vår kittost, som Münster är, förstår vi att här kommer det smaka ost. Den är perfekt krämig i mitten, nästintill rinnande, med ett hårt, rosa skal. Smaken bär mot honung, knäck och torkade örter. Med en distinkt smak och perfekt sälta i skalet möter den både frukten och syran i ölet väldigt harmoniskt.

3. Innis & Gunn Original med Gruyère AOC Margot
I&G är som många andra framgångshistorier något som uppstod av en ren slump. Syftet från början var att denna öl skulle endast användas för att smaksätta fat som sedan skulle användas för att lagra whisky. Ölet i sig fick ligga i 77 dagar på fat, som det självklart tog smak och kropp av. Resultatet är det som vi idag kan se i våra glas på provningen. Med utvecklade toner av vanilj, karamell och lite kola, och en fyllighet som står sig mot många andra porters, har bryggeriet lyckats få fram en öl som nischat sig på fatlagring och passar våra svenska smaker optimalt. Sötman och sältan i vår matlagning passar ypperligt till en fyllig öl med lite restsötma i sig. Sälta är just vad den hårda, men inte smuliga, gruyèreosten har gott om. Det sägs att de bästa gruyèreostarna är från Schweiz, men den får även göras i vissa delar av Frankrike. Osten smakar lätt av stenfrukter och har en matig ton av nötskal. Att den behåller sin krämighet och fasta form trots den långa lagringen är tack vare en naturlig lagring i grottor som även bidrar till dess sälta. En perfekt kombination med salt och sött vill säga.

4. Wisby Stout tar sig an Engelsk Stilton
För att avsluta kvällen får en rumstempererad stout chansen att möta en riktigt smakbomb i form av en Stilton, som mer än väl uppfyller kraven för att klassas som just detta. En Stilton görs inte i staden Stilton, otroligt nog, utan i fyra andra counties i England. Tillverkningsprocessen är väldigt strikt med att skapa ett eget skal utan saltning eller baddning av andra tillsatser. En Stilton skall ha en genomgående blå krackelering och inte pressas. Det är alltså en väldigt naturligt mognad produkt. Den ger även sötare toner med mycket doft av källare, läder, mörk choklad samt en syrlig touch i avslutningen. För att inte bli för mäktigt har vi avnjutit den tillsammans med en något hårdare rostat stout i torr stil. Den är påtaglig i kaffesmak, med doft av espresso, torkad lakrits och bitter choklad. Humlen finns med enda ner i strupen och ölet blir inte det minsta "sliskigt". Väldigt komplexa smaker med andra ord som går i etapper genom munnen. Och med en ost med en sådan härlig längd så blommar ölet verkligen ut, och vi får känslan av att vi kan skippa både kaffe och kaka. Nästa gång kör vi på Stout och Stilton efter maten!

Med detta sagt tycker jag att aftonen var helfestlig. Vi upplevde flaskvariationer på Innis & Gunn, förstod skönheten i en välbalanserade lageröl, samt hur en ost kan påverka smaklökarna och varför vissa saker fungerar ihop och andra inte. Jag skulle vilja ha gästerna på en vända till så vi kan fortsätta grotta ner oss i ämnet. Det finns så mycket mer att lyfta fram.

Så välkommen åter, hoppas vi ses igen! Mer information om alla våra provningar finner du här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS