På den högsta punkten längs vinvägen i vackra Alsace hittar vi Domaine Kuentz-Bas. En anrik vingård som producerat kvalitetsviner i alsacisk tradition sedan 1700-talet. Vi fick besöka vingården för att se vad som ligger bakom de högt prisade vinerna. I den här artikeln kan du läsa om vingårdsbesöket, biodynamisk odling, Alsace och lite till.
Vill du veta mer om Alsace-viner och mat? Då ger Gunilla Hultgren-Karell väldigt bra tips om Alsace-viner i kombination med mat.
Alsace är en region med mycket historia men som blivit lite bortglömd i vinsammanhang. Detta beror mycket på att man efter andra världskriget ville producera stora volymer vin och vingårdarna anpassades därefter.
Det är också anledningen till att Alsace fick ett rykte om sig att göra billiga, lättdruckna viner som sågs mer som bordsviner. Detta rykte har varit svårt att tvätta bort trots att väldigt mycket har förändrats sedan dess.
Genom hela Alsace går den så kallade ”Route des vins”, vinvägen, som gör det lätt att ta sig runt med bil och hitta dessa små pärlor till vingårdar. För en lyckad vinresa i Alsace kan det behövas lite grundkunskaper, därför kommer här ett avsnitt med allt man kan tänkas behöva.
Det första som kan vara bra att veta är att sju olika druvor används i appellationen Alsace. Dessa sju druvor är Riesling, Pinot Gris, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Sylvaner och Pinot Noir.
Det andra är att man enligt traditionen gör viner på endast en druva per vin, till exempel ett vin gjort på 100% Riesling. Man bör också veta att det produceras mest vita viner och bara 5% röda viner, gjorda på druvan Pinot Noir.
I Alsace är man även väldigt stolt över den mosaik av jordmåner som finns. Här finns allt från vulkanjord till granit och kalksten som alla utrycker sig i vinerna på olika sätt.
Slutligen kan det vara bra att hålla koll på de olika klassificeringar av vin som finns, så kallade appellationer. I Alsace finns det tre olika, AOC Alsace, AOC Crémant d'Alsace och AOC Alsace Grand Cru.
Alsace Grand Cru står för vinerna med högst kvalitet, därför är reglerna också mycket striktare. Just nu finns det 51 olika Grand Cru-lägen i Alsace och alla har de olika jordmån och läge som sätter sin specifika prägel på det producerade vinet. Dessa Grand Cru-viner måste göras på de fyra så kallade ”ädla” druvorna - Riesling, Pinot Gris, Muscat och Gewurztraminer.
Läs även om vårt: Spännande besök på vingården Quinta do Mondego
Vingården Kuentz-Bas ligger på "Route des vins" högsta punkt, 400m höjd, i den lilla byn Husseren-les-Châteaux. Byn ligger ca 15 minuter från den större staden Colmar och 5 minuter från turistpärlan Eguisheim. Högst uppe på berget över byn hittar man ruinerna av tre slott och en fantastisk utsikt över Eguisheim och Colmar. Förutom att ge namn till den lilla byn har slotten även inspirerat serien Trois Châteaux hos Kuentz-Bas.
Historien börjar när familjen Kuentz bestämde sig för att börja producera vin år 1795, men då främst till restauranger i Frankrike. Försäljningen gick så bra att man år 1894 blev tvungen att bygga ut vinkällaren för att hinna med den stora efterfrågan på vin. Till exempel installerade man ett flertal riktigt stora ekfat, de största på 7000 liter, och faktum är att dessa ekfat används i produktionen även idag.
Några år senare förenades de två familjerna Kuentz och Bas genom ett giftermål och Domaine Kuentz bytte namn till Domaine Kuentz-Bas. Efter det fortsatte Kuentz-Bas rykte att växa tills år 2004 då familjen bestämde sig för att sälja till Domaine Jean-Baptiste Adam, en renommerad vingård i Ammerschwhir.
Beslutet att ansluta sig till Domaine Jean-Baptiste Adam har visat sig öppna nya dörrar för Kuentz-Bas då de kombinerat sina resurser och kunskaper för att nå nya höjder i vinvärlden.
Vill du läsa mer om Kuentz-Bas och se fler bilder? Då rekommenderar vi ett besök på Kuentz-Bas egna hemsida.
På Jean-Baptiste Adams initiativ började man på Kuentz-Bas konvertera till biodynamisk vinodling år 2004. Detta har lett till att Kuentz-Bas idag är certifierade med Demeter, som visar att druvorna är odlade och behandlade på ett biodynamiskt sätt. Men vad innebär egentligen biodynamisk odling?
Jo, biodynamisk odling är en typ av ekologiskt jordbruk som är återbildande och där man ser naturen som en helhet. Den biodynamiska filosofin grundades av filosofen Rudolf Steiner på 1920-talet och utvecklades sedan av bönder och vinodlare världen över.
Enligt den biodynamiska filosofin är det viktigt att uppskatta, återställa och stödja de naturliga cykler och förhållanden som finns i naturen. Det vill säga, allting hör ihop och alla komponenter behövs för att hjulet ska gå runt. Det är också anledningen till varför man aldrig använder kemiska bekämpningsmedel utan istället använder naturliga plant-teer och naturlig kompost och gödsel. Genom dessa plant-teer kan man förbättra den biologiska aktiviteten i jorden och därigenom stärka vinrankan så att den kan prestera sitt bästa.
Självklart är även solen, månen och andra himlakroppar del av denna helhet som påverkar vinrankans växtprocess. Därför följer man som biodynamisk vinodlare en kalender för att veta när det är dags att plantera, skörda och så vidare.
Intresserad av att dyka ner lite djupare? Läs mer om biodynamisk vinodling på Demeters hemsida.
Vingården Kuentz-Bas äger idag ca 10 hektar vinrankor som odlas och behandlas enligt biodynamiska principer. Från dessa druvor producerar man vinserien Trois Châteaux som är märkta med Demeter-certifieringen.
Förutom detta köper man även in druvor för att kunna möta den allt mer växande efterfrågan. Men oavsett hur vindruvorna blivit odlade, behandlas de på samma sätt i vinkällaren.
Att göra naturliga och ärliga viner är viktigt för Domaine Kuentz-Bas. Därför vill man göra vinerna på ett så naturligt sätt som möjligt för att respektera både druvan och platsen den kommer ifrån.
Alla druvor skördas också förhand och pressas sedan väldigt försiktigt och under lång tid för att få ut en juice av högsta kvalitet. Sedan ska vinet jäsa och man använder då endast den naturliga jästen som redan finns på druvorna och så lite tillsatser som möjligt.
Därefter läggs vinerna på ekfat eller i rostfria ståltankar, beroende på vin, tills de är redo att buteljeras. De stora ekfaten använder man för att få större komplexitet och mognad i vinerna och eftersom de är så stora och gamla tar vinet inte upp smak av träet.
Till skillnad från ekfaten släpper ståltankarna inte in något syre till vinet och detta gör att man kan behålla den fräscha fruktigheten. Ståltankarna används till de fruktigare vinerna där man vill behålla fräschör och fruktaromer.
Kuentz-Bas terroir är varierad och vinrankorna hittar vi på ca 400 m höjd runt den lilla byn Husseren-les-Châteaux. Vingården jobbar med flera olika lägen och jordmåner och 30% av de vinerna kommer från Grand Cru-lägen. Framförallt äger Kuentz-Bas vinrankor på två Grand Cru-platser i området, Pfersigberg och Eichberg.
Pfersigberg är ett Grand Cru-läge som tillhör Eguisheim och Wettolsheim. Läget ligger inbäddat mellan de alsaciska bergen i riktning syd, syd-öst vilket gör att druvorna får mycket sol.
Jorden består av lera, kalksten och småsten från juraperioden (ca 201-245 miljoner år gamla). Man kan till och med hitta fossiler i jorden och det finns ibland lager av gul sandsten som är typiskt för regionen.
Men vad betyder allt det här för vinet? Jo, leran hjälper vinrankan att ta åt sig näringen i jorden genom att tvinga rötterna att gräva sig djupare. Sedan bestämmer strukturen av jordmånen även hur lätt vattnet stannar kvar i jorden, i det här fallet medel.
Detta i sin tur, tillsammans med det varma läget, gör att druvorna mognar tidigt. Viner från Pfersigberg är kända för sin finess och elegans och har hög lagringspotential.
Eichberg är den medeltida staden Eguisheims Grand Cru och ligger på mellan 220 till 340 meters höjd. Redan på 1000-talet gjorde man vin från Eichberg så platsen har en lång vinhistoria.
Eichberg ligger skyddad av Vogeserna i riktning syd-öst och har ett eget mikroklimat med minst regn i hela Colmar-området. Vilket leder till riktigt varma, torra somrar och tidig mognad på druvorna.
Jorden består av lera och kalksten med stenar från oligocen-epoken (ca 37-23 miljoner år gamla). Klimatet och jorden här är perfekt lämpat för Riesling, Pinot Gris och Gewurztraminer. Den leriga jorden behåller vatten lätt och gör att vinerna här blir otroligt smakrika och fruktiga.
Läs även: Mer information om vinets intressanta historia
Variationen av druvor och de olika terroiren gör att det finns många viner att välja på hos Kuentz-Bas. Vi provar en mängd viner, alla med olika stil och karaktär, här finns någonting för alla. Här kommer mina tre favoriter från Kuentz-Bas:
Det här är ett riktigt elegant vin med fin frukt och upplyftande syra. I doften hittar vi inbjudande aromer av aprikos, persika och citrus. Och i smaken finns en fin mineralitet med en hint av sälta, vilket gör att vinet passar perfekt till ostron.
Sylvaner är en druva med lite sämre rykte i Alsace så jag blev väldigt positivt överraskad av denna fantastiska ekfatslagrade Sylvaner. I doften hittar vi mogen frukt med aromer som päron, nektarin och sedan inslag av honung. Smaken är komplex och fruktig med en hint av ekfat som lyfter hela vinet och ger det längd. Komplexiteten och fylligheten gör det till ett perfekt vin till kyckling eller fisk i gräddig sås.
Gewurtztraminer en väldigt aromatiskt druva som är typisk för Alsace. Doften är fruktigt med toner av tropisk frukt, blommor och en hint av marsipan. Sedan följer smaken samma spår med mycket frukt men också lite kryddighet och lite sötma. Därför går detta vin jättebra ihop med kryddiga rätter som till exempel Kyckling Thai-curry eller indiska grytor.
Vill du prova viner från Kuentz-Bas? Hitta dem i Systembolagets beställningssortiment.
NYHETSBREV
Kommentarer (+0)