Öl & Whisky
Simone S
mar 03, 2023

Allt om svensk whisky

Du har säkert hört talas om klassisk skotsk whisky, men visste du att det även finns svensk whisky? I denna artikel tar vi med dig till whisky landet Sverige och lär dig allt du behöver veta om autentisk svensk whisky. 

 

Whisky är en spannmålsbaserad sprit som lagras på fat. Smaken varierar beroende på var den kommer ifrån, hur den är gjord och hur den blandas. Det största land som producerar whisky är Skottland som producerar kring 400,950,000 liter varje år. Därefter följer länder som Irland, Japan samt USA.

 

Sverige började producera sin egna whisky så tidigt som på 1800-talet, men mer om det får du läsa om snart. I artikeln kommer vi även ta upp tre av de största whiskydestillerierna i Sverige, samt ge några tips på riktigt goda svensk whisky.

 

Vill du istället få tips på hur du kombinerar mat och whisky? Då kommer dryckesskribenten Anders Bizzozero med några råd om hur du ska tänka nästa gång du ska kombinera svensk whisky och mat.

 

Ett whiskyglas fyllt med is tillsammans med två karaffer fyllda med whisky

Den svenska whiskyhistorian

Sveriges whisky historia tar sin början redan under 1930-talet. För att bli oberoende av import av rom, gin och likör ville man säkerställa en svensktillverkad produkt. Detta tydliggjordes av den brist på whisky och sprit som svenska folket upplevde under andra världskriget. 

 

Planerna blev verklighet 1955. Bladnoch-destilleriet som låg i de skotska lågländerna skulle läggas ner. Det innebar att utrustningen var till salu och Sverige köpte två pannor som fraktades till Vin- & Spritcentralens fabrik i Södertälje. Hösten samma år kom den första svenska whiskyn ur kranarna efter att fabrikens personal gått en intensivkurs i whiskydestillation i Skottland.

 

Den första whiskyn som producerades från 1955 fram till 1960 blev inte så lyckad. Torven som användes i spriten var alltför fuktigt och tillgav en kraftig smak av rök. Dessutom hade spriten en motbjudande eftersmak. 

Sveriges första whisky - Skeppet

År 1961 lanserades den första svenska whiskyn på Systembolaget, Skeppets whisky. Till en början var Skeppets en stor försäljningssuccé. 

 

Den första satsen på 130 000 liter sålde slut inom en vecka, trots att Vin & Sprit försökte tona ner förväntningarna. Trots att kritiken på whiskyn var god, så var inte produkten den bästa. 

 

Rökigheten i spriten chockerade folket, och den lite sura, unkna eftersmaken avskräckte både konsumenter och kritiker. Whiskyn marknadsfördes som en maltwhisky med en rökig smak som hade lagrats på ett sherryfat i tre år. 

 

Skeppets whisky såldes på Systembolaget i mer än 10 år innan dess produktion avslutades. Den första svensk producerade whiskyn är nu en kultklassiker och går att hitta vid vissa auktioner då och då. 

 

Flera fat av whisky

Hur smakar svensk whisky?

Den svenska whiskyn har en kraftig rökighet. För att få en svensk karaktär på whiskyn, så röker man kornet med torv, men man kan även röka kornet med exempelvis björk eller enris. Ett annat kännetecken för svensk whisky är dess ungdomlighet. 

 

Eftersom att Sverige har stora skillnader i temperaturer mellan årstiderna, så expanderar träet i fat under under fatlagringen. Detta bidrar till att whiskyn får en fatkaraktär. 

 

Läs också: Det bästa receptet på en Old fashioned.

Svenska whiskydestillerier

Det finns runt 10 olika whiskydestillerier runt om i Sverige. Allt från destillerier högt uppe i norr till destillerier nere i Skåne. 

 

Vi har fått chansen att prata med två av de största whiskyproducenterna i Sverige för att höra mer om deras tankar kring sin egna whisky och den svenska whiskyindustrin.

 

Om du är sugen på att besöka en whiskybar, så har whiskyexperten Håkan Dahlberg en lista över de bästa whiskybarerna i Sverige.

High coast whisky

Uppe i Kramfors på en udde vid Ångermanälven gömmer sig whiskydestilleriet High coast whisky. High coast som till en början hade namnet Box destilleri skapades från början av bröderna de Vahl. 

 

Mats de Vahl ägde det gamla ställverket som numera är vårt destilleri vilket på den tiden var riktigt nedgånget. Kommunen var till och med inne på att riva huset om inget gjordes. 

 

När bröderna tillsammans med några kamrater besökte Skottland väcktes idén om att tillverka egen whisky i höga kusten och resten är historia. Vi har pratat med High coast Whiskys VD Henrik Persson. 

 

Destilleriet i Kramfors med röda tegelhus och älven

Whiskyns smak

Det finns många smaker som kännetecknar High Coasts whisky. Enligt Henrik Persson är det whiskyns renhet och rökighet som bidrar mest till whiskyns signatursmak. 

 

Whiskyn kommer även i flera olika smaker. Det finns allt från whisky som har toner av vanilj till kryddig whisky som har lagrats på fat av svensk och ungersk ek. 

 

Det som gör destilleriet i Kramfors dess unika smak och som skiljer High coast från andra whiskydestillerier är tre viktiga saker, säger Persson. Den första är deras klimat. Destilleriet är ett av världens nordligaste destillerier vilket gör att temperaturen i lagerhusen varierar mellan -30 på vintern till +30 på sommaren. 

 

Persson påpekar att Ångermanälven som är en bidragande faktor. Älven ger destilleriet iskallt kylvatten året om. Vilket bidrar till att skapa elegansen i spriten. High coasts destillerichef Roger Melander är även en stor del till varför High coast är unikt. 

 

– Roger har en oöverträffad kunskap om whisky, whiskytillverkning, smaker och träsorter till whiskytunnor. Roger lämnar aldrig en detalj åt slumpen vilket gör att vi kan tillverka så högkvalitativ whisky, menar Persson.

High Coast drömsamarbete och tips från whiskyexperten

När det kommer till samarbeten med andra whiskydestillerier runt om i världen, är det den japanska whiskyn som är drömsamarbetet. Mer specifikt den japanska whiskyn Chichibu. 

 

– Det finns många destillerier vi gärna gör samarbeten med. Så länge de har liknande filosofi som oss, tillverkar bra whisky och tycker det roligt. Ett drömsamarbete vore att göra något ihop med det japanska destilleriet Chichibu. De gör fantastisk och god whisky, säger Persson.

 

Whisky är en av Sveriges största spritsort. Men det kan vara svårt att börja dricka whisky och det kan vara svårt att veta vart man ska börja någonstans. Persson har sina knep på hur man bäst blir en van whiskydrickare.

 

– Om man är ovan whiskydrickare behöver man inte vara rädd för att droppa i en del vatten i whiskyn. Det sänker alkoholhalten och kan göra whiskyn mer tillgänglig. Det gäller dock att vara försiktig med doseringen då det är ganska svårt att ta ur vatten om man råkar ha i för mycket, understryker Persson.

 

Det finns många goda whiskys att välja på hos High Coast Whisky, men en av Henriks egna favoriter är Berg (nr 82375, 501 kr) som är med i High coast whiskys Orginsserie som är en hyllning till Höga kusten. Whiskyn är orökt och först lagrad på bourbonfat för att sedan slutlagras på fat som innehållit sherryn Pedro Ximenes. 

En smakrik framtidsutsikt

Henrik Persson anser att High Coast har en ljus, smakrik och rolig framtid. De vill fortsätta att erbjuda spännande smaker och upplevelser till whiskynjutare i Sverige men också världen runt. 

 

En whiskyprovning med människor och glas av whisky på bordet

 

Se även: Den bästa japanska whiskyn

Mackmyra Whisky

Mackmyra whisky gjorde sin första whisky redan i december 1999 och är därav ett av de första whiskydestillerier i Sverige. Vi har fått chansen att ställa några frågor till Mackmyras blender Lii Johnson för att ta reda på hennes tankar kring destilleriet och den svenska whiskyn.

Allt började med en skidsemester

Historien hur Mackmyra kom till, tar sin början i Sälen. Det var 4 par på 8 personer som pluggade tillsammans och var på en skidsemester och alla hade tagit med sig lite skotskt whisky och senare på kvällen så var det någon som ifrågasatt varför det inte fanns någon svensk whisky, berättar Lii Johnson. 

 

– De var drivna människor, väldigt diversifierat gäng också med olika kunskaper. De åkte på en resa till Skottland. De gjorde provjäsningar och provkok och redan i februari 1999, knappt ett år efter tanken om att starta ett svensk destilleri, så startade man företaget Mackmyra Whisky. Och den 18 december 1999 kom de första dropparna av deras whisky. 

 

Namnet på destilleriet kommer från byn med samma namn och det ligger i Valbo som inte är långt från där en av grundarna har sitt ursprung. Namnet har också koppling till insekten mack.

 

 

Ett fat och en whiskyflaska från Mackmyra

Mackmyras signatursmak

När man talar om Mackmyras whisky talar man ofta om deras fruktighet och rena rådestillat. Just dessa smaker är lite av Mackmyras signatur när det kommer till själva rådestillatet. I de flesta av Mackmyras färdiglagrade whiskyprodukter finns det toner av vanilj, gröna äpplen och mogna päron. 

 

Utöver dessa smaker kan man även finna en kryddighet i whiskyn, om den är lagrad på ett nytt ekfat vill säga. För att skilja sig från andra whiskydestillerier i Sverige fokuserar Mackmyra på de svenska smakerna och vill gärna hitta på nya och unika uttryck av whisky. 

 

Det är även deras processparametrar som används och deras råvaror som gör att Mackmyra får ett väldigt fruktigt destillat. Mackmyra har sedan starten blivit kända för deras olika mättningar av fat. 

 

De vill alltid hitta nya smaker och speciellt använda sig av svenska smaker, såsom hjortron och lingon. Liis personliga favorit är single malten Svensk rök (nr 408, 569 kr) Whiskyn har inslag av bland annat ek, vaniljkola, enbär samt örter. Det som gör denna whisky speciell är dess rökighet, som destilleriet är stolta över. 

 

– Ja mitt hjärta klappar lite extra för svensk rök. Den är Mackmyras karaktär i en flaska. Vi röker ju vår egen malt vilket är ganska ovanligt, påpekar Lii.

Några tips till ovana whiskydrickare

Det finns många tips att ge till nya whiskydrickare, men det bästa tipset som Lii vanligtvis ger ut till ovana drickare är att man ska öva på sina sensoriska färdigheter. Det vill säga sina smak- och doftupplevelser. Det kan vara svårt för nybörjare att säga vad whisky smakar, men med övning och hjälp av till exempel smakhjul kan man hjälpa hjärnan att fokusera på smakerna. I längden lär du dig då hitta nyanser, undersöka orsaker till att olika whisky smakar som de gör och på så sätt blir upplevelsen mer än bara ren njutning.

Framtiden är ljus

När Lii blickar framåt ser hon en ljus framtid på Mackmyra. Även om det för tillfället är dyrt med whisky på grund av den pågående inflationen har Lii ändå en tro om att framtiden ser bra ut. 

 

Ett mål som Mackmyra har för framtiden är att bli ett mer internationellt varumärke. De har börjat smått med att öppna dotterbolag i Tyskland och startat samarbeten med distributörer ibland annat Frankrike, UK, Taiwan och Polen. 

 

– Vi kommer ut med en helt ny design på Mackmyra i vår för att göra det tydligare för alla kunder vad Mackmyra är för någonting. Jag ser, med tillförsikt, fram emot de närmsta åren, säger Lii

 

Ett grått whiskydestilleri omringad av träd

Agitator

Agitator är ett av de nyaste whiskydestillerierna i Sverige. Idén till ett destilleri kom redan 2013, men det var inte förrän 2018 som produktionen startade, och hösten 2021 kom den första produkten ut på marknaden. Vi har pratat med Agitators destillerichef Oskar Bruno för att få höra mer om färskingen i whiskyvärlden. 

 

Vill du använda Agitators whisky i en drink? Då har tidningen Elle en lista på klassiska whiskydrinkar.

Uppviglare och upprorsmakare

Den första tanken var att Agitator skulle heta Whisky Arboga. Men efter några funderingar kring vilket sorts företag som de ville bygga upp, blev namnet till sist Agitator. Som i sin tur betyder uppviglare och upprorsmakare. Destilleriet ville sticka ut från mängden och valde därför inte att gå samma rutt som Mackmyra och High coast, det vill avsäga sig att använda ett ortnamn. 

                                                                                                                        

– Vi går vår egen väg och vi vågar berätta varför vi göra det. Därför ville vi knyta an namnet med någonting som representerar oss som verksamhet, säger Oskar Bruno. 

 

Whiskyproducenten är ägd av företaget Nordic Whisky Capital som var intresserade i att starta ett svenskt whisky destilleri. Och det var en ganska lång resa från att den första idén om ett nytt svensk whisky destilleri uppstod till produktionsstart. 

 

En flaska whisky tillsammans med ett glas på ett bord

Nyskapande tekniker

Något som gör Agitator unikt från andra svenska whiskydestillerier är deras tillverkningsmetoder. De var de första i världen att använda sig av vakuumdestillering, vilket innebär att de kan kontrollera kokpunkten på vätskan i pannorna när de destillerar. Det gör att råvaran behandlas skonsammare och det finns ingen risk att det som ska destilleras bränns eller kokar över, och det bidrar till renare och naturligare smaker. 

 

Whiskys smak har mycket fruktiga inslag med en hint av rökighet som passar vid de flesta tillfällen. Agitator gör en mängd olika sorters whisky, från råg whisky som har en typ av kryddighet till komplexa varianter med tyngre rökiga produkter. Oskar Bruno beskriver whiskyns smakprofil som väldigt ren. 

 

En av destillerichefens egna favoriter är Agitators single malt whisky (nr 54089, 489 kr) den har en rökig smak med inslag av aprikos, kanel, honung samt vanilj. 

 

– Det är den typen av whisky som vi ser som våran husstil och den som representerar vår profil av sprit.

 

Ett fat av whisky från Agitator

Vad är det som gör en whisky god?

Det finns många komponenter som bidrar till en god whisky. Enligt Oskar så är det viktigt att uppnå en form utav balans där man ser både sötma som man får från faten med fruktighet som man får från jäsningsprocessen. Då får man även en viss komplexitet. 

 

– Det jag försöker eftersträva är att bygga den här komplexiteten med blandningen av alla de här olika elementen så att man får upp en sötma. Du hittar lite rökighet i din produkt. Det finns väldigt mycket fruktiga toner som egentligen känns ganska inbjudande och flörtiga när man nosat på spriten och det är nog det jag tror gör en bra whisky, att det finns många element som bjuder till analys och djupdykning, att man kan trigga sinnet på flera olika sätt, menar Oskar.

 

Om man vill börja dricka mer whisky är det viktigt att man gör det på det sätt man själv föredrar. Det är även viktigt att prova sig fram för att hitta den whiskyn som man tycker bäst om. 

Vill fortsätta hitta nya smaker

Agitator är en av de största whiskyproducenterna i Sverige och vill fortsätta att utforska nya och intressanta smaker. De vill även hitta nya råvaror och fortsätta att erbjuda mer intressant whisky till alla konsumenter. 

 

Köp nu: Bjud med vänner eller familj på en whiskyprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS