Öl & Whisky
Anton S
dec 16, 2022

Allt om lager, pilsner och underjäst öl.

Lager eller underjäst öl är enormt populärt världen över, men hur kommer det sig? Hur görs den och hur många sorters lager finns det egentligen? Det och mer kommer denna artikel gå igenom!

 

Lager, pilsner, underjäst öl, en stor stark. Kärt barn har många namn, det alla lageröler har gemensamt är däremot underjäsning. Om du är nyfiken på vilka tilltugg som går att matcha till öl? Då tipsar Systembolaget om de bästa snacksen och tilltuggen att kombinera med lager, pilsner och annan öl.

Vad är Lager?

Underjäsning är troligtvis kanske inte det mest spännande att läsa om men det är extremt viktigt i detta samband.

 

När en öl jäser på låg temperatur och med jäststammar som jobbar underifrån istället för att simma runt som koffeinstinna grodyngel får öl en mycket låg smak från jästen.

 

Jäst är förvånansvärt smakrikt i annan öl, vissa ölstilar tar i min uppskattning 80-90 % av sin smak från jästen och hur den jäst.

Lagerjäster har motsatt effekt vilket ger extra fokus till de övriga ingredienserna som ingår i öl. Dessa är såsom ni förmodligen vet; Vatten, malt och Humle. Ibland även frukt, bär och råfrukt.

 

När en öl utvecklas kan alla ingredienser mycket noga väljas ut, valet av malt är A och O vad gäller lager! Små förändringar kommer i slutändan ha mycket stor påverkan. Pilsnermalt är en mycket lätt rostad kornmalt som ger en fräscht halmig ton i öl, smakar man på den är den inte långt ifrån innanmätet på en formfranska. Detta är och ger en lätt bas till nästan all lager.

Viktig i bryggerivärlden

Lager som bryggs med mycket stor majoritet (vi pratar om 95 % och uppåt) av denna malt känner många igen; Pilsner Urquell, Pripps Blå, Heineken och listan går att förlänga tills armen går av. Denna malt är med andra ord viktig i bryggerivärlden, även i lageröler som har mer kropp och färg utgör denna basen. Denna malt är nämligen även sprängfylld med potentiell alkohol.

 

Malten är inte rostad till den grad att maillardeffekten bränt ihop kolhydrater och protein. Kolhydraterna är mer eller mindre helt intakta och kan därmed konverteras till härlig etanol.

 

Humle som växer på en gård

Humle har stor plats i lager

Humle märks av väldigt tydligt då jästen knappt ger inverkan. Ni som har vant er vid IPA eller APA kanske inte känner igen humlen i lager helt. Att humlen inte känns igen beror på att amerikansk humle sällan används, det är främst sådan som får hamna i IPA och APA nämligen. I Lager används istället oftast Europeisk humle.


Europeisk humle har en annan karaktär än den amerikanska; den är oftast mycket mild och aromerna drar mer åt det gräsiga och jordiga hållet gentemot den amerikanska som ofta är citrusstinn och blommig. Vattnet i sig sägs också vara viktig i öl överlag och detta stämmer till viss del. Vissa vatten runt om i världen är för mineralrika för att passa ljus lager, de kan också vara för basiska.

 

Vid vissa PH-värden kan jäsning bli problematisk, även stärkelse-sockerkonverteringen kan få problem. Detta går till viss del att åtgärda med exempelvis mjölksyra. Ett vatten som gjort sig känt för lagerbryggning är det som rinner genom Pilsen. 

 

Det är ett mjukt vatten som är väldigt lämpat för ljus lager. I Sverige har vi överlag mycket lämpligt vatten för lagerbryggning. Det ligger på den syrliga sidan av PH-neutralitet och det är nästan alltid fattigt på mineraler. Undantag är exempelvis Uppsala.

 

Om du undrar vilken öl som är bäst på julbordet, så har Joel Linde tagit fram en lista över den bästa julölen.

 

Missa inte: Allt du behöver veta om tjeckisk pilsner

Vikten av Jäst

Men hur ligger det till med underjäsning? Vad är det som krävs?

Jo, för att en jäst inte ska hetsäta socker och skapa exempelvis kraftiga estrar (smakämnen) under jäsning går det att hålla den kall.


En lager ska jäsas kring 6-12 grader Celsius för att få den karaktärsfulla ”renheten”. Till detta krävs det kylning och aktiv kylning på stor skala är relativt nytt. Öl är minst 5000 år gammalt men lagern är betydligt mycket yngre än så.

 

Visst har det funnits jordkällare och andra underjordiska hjälpmedel för hemmabruk men på stor skala fick Sverige vänta tills 1840-talet då Tyska bryggeriet etablerades i Stockholm.

Den svenska ölhistorian

I ölvärlden talas det till skillnad från vinvärlden gärna om jäststammar. Louis Pasteur var inte först med att upptäcka jäst men kring mitten av 1850-talet gjorde han många upptäckter som gynnade bryggerier. Han kom också på att om öl kokas innan jäsning så håller den bättre och håller högre kvalitet. Pastöriseringen var född!

 

1883 Jobbade Carlsberg fram en metod som kom att revolutionera bryggerivärlden. Saccharomyces Carlsbergensis var en jässtam som togs fram, en ren stam som inte innehöll andra jässorter. Innan jäst gick att isoleras och hållas ren från andra jäststammar var det lite av ett lotteri när ett recept gjordes gång på gång. Trots samma recept kunde jäsningen helt enkelt skapa olika öl.

 

Carlsberg var snälla nog att dela denna jäststam med andra bryggerier, denna jäst lever än idag vidare och har legat till grund för en enorm andel lager genom åren, den var nämligen en underjäsande jäst.

 

Läs också: Hur du matchar öl och mat

 

Ett glas underjäst öl på ett bord

Den ljusa lagerölen uppkom

Från och med då fanns därmed fundamenten att bana vägen för den idag med hästlängder mest populära öltypen: Ljus lageröl!

Räcker det att med att bara säga ljus lager vid beställning eller går det ytterligare att snäva ned stilar för att komma fram till vad som någon tycker är godast? Självklart!


Vilka stilar finns det då? Var hittar du din favoritlager? Dags att utforska det! 


För er som tar illa upp om er favorit öl ingår i samma kategori som en ni avskyr har jag ett förslag! Nästa gång det ska drickas fler än en öl; köp några från samma kategori och be någon att hälla upp det blint till er.


Skillnaderna kan vara mycket subtila och det är inte helt omöjligt att det hittas en ny favorit. Detta är också ett ypperligt tillfälle att möjligtvis spara mycket pengar i framtiden om den eventuellt nya favoriten också är billigare!

 

Vill du veta hur du kombinerar öl med mat? Ölexperten Lise Ljungman berättar i denna artikel om hur du ska tänka när det kommer till öl och mat.

 

Ett stortglas pilsner med ett par brödpinnar i bakgrunden

Stilarna man ska ha koll på

Nedan har vi tagit fram en lista på några ölstilar som vi tycker är värda att kika på. 

Internationell stil 

Den lättaste, mest lättdruckna av stilar inom ljus lager. Dessa öl beskrivs ofta som halmiga, lätt brödiga och har ofta en lätt ton av citrus. Hög kolsyra, låg viskositet (lättflytande).

 

I denna kategori hittar vi bland annat; Tuborg Grön, Carlsberg Hof, Sofiero, Pripps Blå, Heineken, Norrlands Guld, Budweizer, Stella Artois, Peroni och Miller.

Pilsner – Tjeckisk stil

En något brödigare stil, lite fler örter och ofta en ton av smörkola är typiskt för tjecker. Ursprunget är Pilzen i Tjeckien och den första inom den var Pilsner Urquell.

 

Denna kategori inkluderar såklart Pilsner Urquell men även; Breznak, Staropramen, Budvar, Gambrinus, Zlatopramen och troligtvis många lokala bryggerier i ditt område!

Pilsner – Tysk stil

En stil som inte skrider så långt från den tjeckiska men här saknas smörkolan som kan vara lite av en vattendelare. Däremot tenderar den att sprudla av halmaromer.

 

Här finns; Bitburger, Radeberger, Veldensteiner, Berliner Pils, Melleruds Utmärkta Pilsner och Wisby Pils av Gotlands bryggeri.

Dortmunder och Helles 

Två stilar som påminner om varandra. För att vara ljusa lageröler har de högre fyllighet, något djupare färg och lite robustare beska än de tidigare nämnda. Helles är typenligt något lättare än Dortmunder.
 

Denna kategori har; Löwenbräu, Mariestads Export, Spaten München, Bryggmästarens Premium Gold, Eriksberg och Arboga Originalet.

Modern stil/India Pale Lager: 

Är vad som händer om IPA/APA korsas med Internationell Ljus Lager. Det är helt enkelt Ljus Lager som fått sig en kyss av aromatisk humle, bryggan mellan stilar. Bland dessa stilar går det att hitta: Brooklyn Lager, Wisby Lager, Bomble Bee 17 och Pistonheads alla varianter.

 

Ett glas med lager

 

Inte bara ljust

Finns det annat än ljus lager då? Absolut! Mörk lager är långt ifrån lika populär som sina ljusa syskon men väl värt att utforska!

Det som kännetecknar dem är såklart färgen. Färgen kan gå från lätt bärnstensfärgad till kolsvart. Det som gör färgskillnaderna är valet av malt. Malt kan rostas i många steg.


I ljus lager används nästan enbart pilsner malt som i sig också är ljus. Men vill man skapa en mörkare öl med härliga knäckebrödstoner går det att slänga i ca 15 % av en något mer färgglad sådan.

Vill någon ta steget längre och få en nästan svart öl med choklad och kaffetoner går det att istället använda exempelvis 10 % svartrostad malt.

 

Exempel på lager med bärnstensfärg är Märzen och Wienerstil.; Falcon Bayersk, Eriksberg Karaktär och Oktoberfest-öl ingår här. De är lätta men har föutom det som ingår i Tysk Pilsner även knäckebrödstoner.

 

För er som känner sig våghalsiga vill jag även tipsa om Dubbel Bock! En ölstil som förutom en härligt brun färg har hög alkoholhalt för en Lager. Med detta komemr även en rätt märkbar sötma.

 

Våga experimentera, det lönar sig, lager är inte bara det som säljs som stor stark. De kraftigare lagervarianterna kan vara helt fenomenala till svensk husmanskost!

 

Köp nu: Ta med vän eller partner på en ölprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS