Vin & mat
Skribent Riin
Jun 05, 2020

Allesverloren till ost

Sydafrikanska viner är väldigt populära här i Sverige. Sett till försäljning är det faktiskt det fjärde populäraste vinlandet på Systembolaget. Det kanske inte är så konstigt då vinerna ofta är välgjorda och till ett överkomligt pris. För att prova några sydafrikanska viner hölls en ost- och vinprovning på Saluhallen i Uppsala. Vinerna till kvällens provning kom från producenten Allesverloren.

 

Nyfiken på att lära dig mer? Här kan du läsa mer om sydafrikanskt vin.

Chenin Blanc 2019 & Gruyère AOP Margot Reserva

Druvan Chenin Blanc är Sydafrikas mest odlade gröna druva och kallas ibland för Steen i Sydafrika. Ursprungligen hör druvan hemma i Loiredalen, Frankrike, där den ger viner som är allt från friska med hög syra till söta dessertviner. 

 

Allesverlorens variant av Chenin Blanc är ett medelfylligt vitt vin med mycket frukt och hög syra. Vinet har fått vila några månader på gamla ekfat för att få extra struktur. I doft och smak hittar vi gula äpplen, päron, apelsin, kryddor, bivax, vanilj och inslag av fataromer. Texturen är lite oljig med feta inslag, vilket ger vinet en större kropp. 

 

Gruyère AOP Margot Reserva är en ost som är lagrad i minst 10 månader och har en nötig, ganska söt smak, med blommiga och fruktiga inslag. Gruyère är en av de mest kända ostarna från Schweiz och är gjord på komjölk. Vinets frukt mötte sältan från osten väldigt fint och vinets höga syra gifte sig bra med ostens feta konsistens. Förutom till hårdostar passar det här vinet även bra till laxpasta med gräddig sås eller smörstekt torsk med potatis. 

 

Läs även: Vin till ost

Tinta Rosé & Buchettes Nostalgie Herbs

Tinta Rosé är ett mycket ovanligt vin som säljs endast på gården i Sydafrika och i Sverige. Druvan Tinta Barocca har sitt ursprung i norra Portugal, där den bland annat används för att göra portvin. Tinta Rosé är ett medelfylligt, laxfärgat rosévin med en bärig doft och smak. Vi hittar hallon, körsbär, jordgubbar och en hint av vanilj. 

 

Buchettes Nostalgie Herbs är en mjuk dessertost från Loiredalen, Frankrike, gjord på getmjölk och smaksatt med vitlök och örter. Osten var krämig med mycket smak och passade väldigt bra till rosévinet. 

Förutom till ost passar även Tinta Rosé perfekt som fördrink med små tilltugg. Eller varför inte prova den till en laxtartare med getost och örter eller till kycklingsallad. 

Allesverloren Shiraz & Cheddar Smoked Applewood

Det här är troligtvis vingårdens mest kända vin och även vinet som gjorde vinmakaren Danie Malan till årets vinmakare i Sydafrika. Vinet är gjort på handplockade Shirazdruvor som vuxit på 170-350 meters höjd. 

 

Allesverloren Shiraz har fått vila 18 månader på både nya och 1-2 år gamla ekfat samt en liten del på nya amerikanska ekfat. Vinet är en Shiraz i modern ”Nya Världen” stil med både frukt- och fatkaraktär. 

 

Färgen är mörkröd och i doft och smak hittar vi björnbär, kaffe, sötlakrits, peppar, plommon och lite choklad. Det är ett fylligt vin med bra syra, balanserad strävhet och en eftersmak med lätt rostad fatkaraktär. 

 

Osten till det här vinet var en engelsk cheddar smaksatt av rökta äpplekvistar. Osten hade en kraftig smak med mycket sälta och nötighet och den rökiga eftersmaken låg kvar länge i munnen. 

 

Den rökiga eftersmaken gick väldigt bra ihop med de rostade fattonerna i vinet. Allesverloren Shiraz och cheddarosten gifte sig verkligen. Vinet passar även bra till helstekt oxfilé med rödvinssås och hasselbackspotatis eller aubergine och tomat tillsammans med ost. 

 

Missa inte: Sydafrikas kalla klimat

Tinta Barocca & Altesse

Tinta Barocca är ett rött vin av samma druva som i det tidigare nämnda rosévinet Tinta Rosé. Druvorna har även här vuxit på sluttningar på upp till 350 meter höjd. Den höga höjden ger druvorna viss svalka och på så vis kan de behålla sin fräschör. 

 

Allesverlorens Tinta Barocca är ett kryddigt rött vin med fatkaraktär. I doft och smak hittar vi björnbär, plommon, mörka körsbär, choklad och kaffe. Det är fylligt med en bra strävhet, fin syra och en lång, kryddig eftersmak.

 

Altesse är en mjuk kittost från Alsace, Frankrike. Den är krämig och något söt i smaken med fin sälta. Ostens krämighet mjukade upp vinets strävhet och dess sötma mötte perfekt sötman i vinet. Förutom till Altesse-osten passar Tinta Barocca till långkok och grytor, som till exempel en mustig vegetarisk gryta. Men det passar även till en fin köttbit med potatisgratäng.

Fine Old Vintage och Cambozola

Fine Old Vintage 2012 är ett starkvin gjort på ungefär samma sätt som ett portvin, i stilen Late Bottle Vintage. Men för att få kallas portvin måste vinet komma från Portugal så därför kallas det här vinet istället för Fine Old Vintage. 

 

Vinet har flera gånger blivit utsett till Sydafrikas bästa starkvin och har fått vila fyra år på ekfat innan buteljering. Vinet är fylligt och smakrikt och i doft och smak hittar vi kryddor, fat, torkad frukt, katrinplommon, peppar, russin, och kanel. Det är fylligt, sött, lätt eldigt med en fin syra och bra strävhet. 

 

Cambozola är en tysk grön/vitmögelost med krämiga och smakrika inslag. Den är inte lika kraftig som en stilton eller gorgonzola men mer krämig och mjuk. Osten gifte sig väl tillsammans med Allesverlorens Fine Old Vintage. Vinet passar också bra till andra blåmögelostar eller till efterrätter, gärna med choklad. 

 

Vill du också prova dig fram i vindjungeln och hitta din sydafrikanska favorit? Boka Taystas provning med sydafrikanskt vin och ost redan idag!


Här är även ett annat spännande event med viner från populära Allesverloren.

De fem flaskorna vin från Allesverloren

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS