Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 08, 2018

Ölbryggeri utsett till All-time Top Brewery on Planet Earth

Solen sken för fullt och det var en härlig sommarvärme ute på Västerås gator, då passar det bra med en stor och härlig ölprovning såhär i början på maj. Vi provade totalt sex olika öl i olika stilar på Best Western Esplanade.

Några av kvällens höjdpunkter var den spontanjästa Boon Kriek samt en Amerikansk IPA från ett bryggeri som är utsett till All-time Top Brewery on Planet Earth. Till all öl som skulle provas hade vi lagrad hårdost, mörk choklad, het chorizo salami, rökt skinka, oliver, brieost och tryffelchips.

Röd öl från Belgien


Kvällens ölprovning började med att vi provade Boon Kriek, en spontanjäst öl som är röd till färgen. Brouwereij Boon som brygger denna öl är drivande i arbetet att säkerhetsställa kvaliten på spontanjäst öl i Belgien.

Den här är gjord på ny och gammal lambic som lagrats på ekfat. Vid lagringen på ekfat har man tillsatt riktiga körsbär som fått smaksätta ölen. Doft och smak är frisk, fräsch och med kraftiga inslag av körsbär. Karaktären är mer vinös och gör att  man outalat tänker på vin när vi prover den.

Klassisk tysk öl med kryddig chorizo


Den andra ölen vi provade var Weihenstephan Hefe Weissbier från Tyskland. Weihenstephan är ett av världens äldsta, om inte det äldsta bryggeriet. Det är grundat år 1040 och ligger strax norr om Munchen.

Doft och smak är fruktig med mogna bananer, krydda, inslag av aprikos, jasmin och vetebröd. Ölen är grumlig då jästen finns kvar. Några deltagare tyckte att den passade bra ihop med den kryddiga chorizosalamin som gjorde ölen mjukare och lenare att dricka.

Ett gammalt svenskt öl


Den andra ölen vi provade var den svenska Jämtlands Bärnsten som är en lager gjord i stilen wiener/märzen. Den är mörkt gyllene till färgen. Smak och doft är något maltig och fruktig, med inslag av apelsinmarmelad, kryddor och honung.

Bryggeriet var ett av de första som grundades i Sverige, redan 1995. Långt innan vågen av microbryggerier började. Denna passade väldigt bra ihop med den lagrade greveosten. Osten försvann ned i magen sade en av deltagarna när de provade den här kombinationen.

En ljus belgisk ale


Vår tredje öl den här kvällen var den belgiska ölen Duvel. Det är en ljus ale med doft och smak som är fruktig med inslag av vetebröd, citron, halm och honung. Den har även en påtaglig beska och en kraftig fyllighet.

Duvel har genomgått en andra jäsning på flaska för att sedan lagras i ytterligare sex veckor för lagom mognad. En öl som passar bra ihop med grillade lammracks, grönsaker och en palsternackspuré. Den gick mycket bra ihop med den mörka chokladen.

Amerikansk öl från ett toppbryggeri


Från det amerikanska bryggeriet Stone Brewing kom den här IPAn. Det här är en IPA där humlen står i centrum och den är full av djärva smaker. I doft och smak hittar vi allt från citrus, grapefrukt, örter och aprikos. Beskan är påtaglig och den ligger kvar länge i munnen.

Bryggeriet är unikt på så sätt att de även har ett bryggeri i Berlin. Det har blivit utnämnt till All-time Top Brewery on Planet Earth flera gånger. Även denna gick bra ihop med den mörka chokladen tyckte deltagarna.

Vi avslutar kvällen med en holländsk trappistöl


Vi avlsutade kvällen med att prova en holländsk öl i stilen dubbel. La Trappe kommer från Nederländerna och är en trappistöl. Att vara en trappistöl är en form av kvalitetsstämpel som visar på god kvalitet.

Smak och doft är nyanserad med lätt sötma med torkade aprikoser, knäck, röda äpplen, limpa och nötter. Beskan är inte påtaglig utan är mer moderad men ölen har en behaglig sötma. Även den här gick bra ihop med chokladen.

Den spontanjästa Boon Kriek blev kvällens överraskning för många, just att en öl kan smaka så. Det var jämt mellan vilken öl som blev kvällens favorit, god öl hade vi provat i alla fall.

Vi pratade även om typ av glas, ölens historia och bland annat det numera höga priset på viss öl under kvällens gång. Men ni får vi tacka för oss för denna ljuvliga kväll. Vi hoppas på att träffa er igen på kommande provningar under sommaren.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS