Öl & Whisky
Skribent Frida
Jan 06, 2017

Ale

Golden Ale/Blonde Ale
Ljus, gulfärgad öl med lätt fyllighet. Oftast mild smak och torr med toner av malt och frukt. Tillverkas oftast av pilsnermalt samt en del blek malt (pale malt). Heter även Kölsch i Tyskland och jäses då i lägre temperatur samt lagras i minst två till tre veckor innan buteljering

Brown Ale 
Denna typ av Ale är brun till kopparfärgad med en hög andel brunmalt och karamellmalt som ger karamelltoner samt gör ölen sötare jämfört med många andra Ale's. Har vanligtvis toner utav nötter och choklad. Stilen kommer från England, London runt sent 1600-tal, och går att delas in i sydlig Londonstil, Southern English Brown Ale med bryggeriet Manns i spetsen. Stilen har något lägre alkohol och är något sötare jämfört med den nordligare Newcastle-stilen, Northerns English Brown Ale. Ölstilen är även vanligt förekommande i Amerika där den är mer humlad med Sierra Nevada i framkant.

Scottish Ale
Har stora stilskillnader från lätta till tunga ale-stilar. Det som för dem samman är att de oftast har mycket karamellmalt och får således en rubinfärgad öl med sötma och karamelliserade toner. Stilen är oftast mer maltbaserad med tydlig maltig smak och lite humle.

English Bitters
Namnet Bitters uppstod för att skilja mellan den nya humlade ölstilen som var bitter, en öltyp som tros ha kommit till England under 1400-talet från Holland och Flanderna, från den vanliga Alen som inte var humlad. Senare under denna tidsperiod kallades humlad öl för ”beer” och den tidigare något söta ölstilen för ”Ale”. Den var oftast bärnstens- till rubinfärgad, lite humle och mild. I början av 1500-talet blev humlad öl allt vanligare än ale.

Irish Red Ale
Denna ölstil är lätt med lite humle som ofta bidrar till en ton av svart te. En del rostad malt vilket bidrar till en mörk röd färg, rostade toner och ett torrt avslut. Bryggs med kornmalt, men ibland med en del vetemalt. Kan ha medel till hög alkoholstyrka. Resultatet är en mörk rödfärgad öl med ren och frisk smak, mer maltiga toner och lite aromer från humle.Vanligtvis lite sött med ett värmande avslut.

 

Lär dig mer om öl och dess olika stilar på våra ölprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS