Upplevelser
Sommelier Anne-Charlotte
Jun 19, 2019

Fredagsmys i Uppsala

En varm fredagkväll var vi ett glatt gäng som samlades på City Stay Hotel  i Uppsala för Vin och Chokladprovning.

Kvällens första vita vin kommer från Languedoc i Frankrike och tillverkas av producenten Gérard Bertrand. Vinet heter Picpoul de Pinet och är gjort på den något ovanliga druvan Picpoul. Doften och smaken är fruktig med inslag av päron, färska örter, honungsmelon och lime.

Nästa vin, Chateau Mont Redon Cote du Rhone Reserve Blanc är ett fylligt vitt vin från södra Rhonedalen. I smaken hittar vi bland annat blommor, melon, gula päron och örter samt en viss kryddighet. Vinet har en bra fyllighet med en balanserad friskhet och en kännbar alkohol. Smakar gott till fisk, kyckling och ljust kött gärna med krämiga inslag som neutraliserar upplevelsen av alkoholen.

Kvällens första röda vin som vi provad kom från distriktet Valpolicella i norra Italien. Masi Campofiorin är ett medelfylligt vin med hög syra och balanserad strävhet. I smaken hittar vi aromer av körsbär, fat, kryddor, choklad, vanilj och blåbär. Ett vin som vi gärna dricker till charkueterier, lagrade ostar samt pastarätter. Passar mycket bra till en gnocchi gärna med tryffel.

Ferrari Brut heter nästa goda vin. Framställningsmetoden är fortfarande den klassiska med en andra jäsning på butelj, precis som den blev tillverkad ända från första början. Även druvorna är desamma som för den franska förlagan: Chardonnay och Pinot Noir, eller Pinot Nero som den heter här. Det här vinet passar till fet och het mat med mycket sälta och syra. Riktigt gott till en krämig skaldjursrisotto.

Ett fylligt vin gjord på druvan Cabernet Sauvignon med hög syra och mycket tanniner, det är Haras de Pirque Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon. Doft och smak av svarta vinbär, ceder, plommon, färska örter, gummi och mörk choklad. Det här vinet är ett mångfacetterat matvin som passar till många rätter. Men inget passar bättre än mat från regionen där vinet kommer ifrån. Chilenska grytor ger en smakrik och utmärkt motvikt till vinet. Även lamm och nötkött går alldeles utmärkt eller grillad zucchini med smält hårdost ovanpå.

Med smaker som mogna hallon, jordgubbar, sötlakrits, mynta och kryddor, kommer nästa vin. Bodega Juan Gil the Golden Stallion är ett mycket fruktigt rött vin från södra Spanien. I varma Jumillaområdet växer druvan monastrell som älskar värmen. Vinet smakar nästan av den härliga värmen. Det är ett fylligt vin med balanserad strävhet och trevlig friskhet. Passar bra till grillat och grytor. Prova till en köttgryta.

När det gäller chokladen så var Cru Venezuela var ett vinnande koncept med sin rökighet samt sommarens viol och hallon choklad som passade till de flesta viner och bjöd på olika upplevelser beroende på vilket vin vi provade!

Tack för att ni ville komma och vi ser fram emot att se er igen på någon av höstens provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS