Upplevelser
Skribent Frida
Dec 06, 2011

Italienska vindagen

På måndagen den 28 november runt en klockan sju på kvällen stängdes portarna till den årliga mässan för Italienska viner, men gråt inte över det, många av vinerna finns att köpa på systembolaget eller igenom HERECO (hotell,restaurang, etc). Ett måste för att klara av den kalla vintern som kom så plötsligt. Vaknade nämligen upp på morgonen och såg till min förvåning att den första snön hade kommit till Uppsala. Splittrade känslor blandades, men vuxen som man är bet jag tag i ett stycke bröd - så där hårt som man ibland kan göra för att avreagera sig. Men så plötsligt kom jag på - idag är det Italienska vindagen!

Det var en underbar provning med en stor variation av viner från de olika vinimportörer och italienska vinproducenter som hade kommit -dåligt räknat ett 50 tal. Jag har i listan här nedanför plockat ut de mer lätt tillgängliga vinerna i en bra prisklass som passar de flesta.

Från vingården Ciavolich, som har varit i familjens ägo sedan 1853, kommer det torra vita vinet Ancilla Trebbiano d'Abruzzo. Egendomen sträcker ut sig mellan Chieti och Pescara i Abruzzo i södra Italien och ligger på en höjd som varierar mellan 80-300 meter över havet. Vinet visade upp en lätt kropp med en bra fräschör. Toner av gula äpplen, bivax, citrus och en subtil mandelton. Lättbitterhet i eftersmaken.


Inte att glömma är Bolla le Poiane Ripasso som fortfarande står sig bra i konkurrensen med sin något mustiga doft och smak med toner av mörka körsbär, plommon, nötter, mörk choklad en bastanta fat toner samt en subtil örtighet av lakrits och lavendel.

Brumo Nebbiolo d'Alba (nr 75412) och Costa di Bussia Barbera d'Alba (nr 75846) är två prisvärda viner för cirka 140kr flaskan, nackdelen är att man måste köpa minst sex flaskor åt gången - men då å andra sidan går dessa snabbt undan, riktigt prisvärda, trevliga viner som bjuder till rätt sinnesstämning.

För att fira det nya året behöver man någonting speciellt och de finare Champagnerna kan då vara ett för dyrt val, speciellt om man ska anordna ett evenemang med flertal gäster. Till nyår har vi ett härligt mousserande vin Ziliani C Franciacorta DOCG Brut, Chiara Zilianis filosofi bygger på två huvudprinciper: strävan efter kvalitet och respekt för miljön. Deras mål är att producera kvalitets viner som uttrycker sin karaktäristiska bukett, briljans och färger med respekt för naturen, utan att någonsin förråda sin originalitet och sitt band med Franciacorta jordmånen. Vinet är gjort på Franciacorta metoden som är samma metod som används i Champagne, med igenkännande karakteristiska drag av små lena bubblor som fyller munnen och en brödighet i tonen som går tillsammans med Cavans drag av citrus och en bitterhet samt de Italienska draget av fräscha frukter och en subtil blommighet - en intressant blandning som gör detta vin speciellt, prova är ett måste!

20111206-120521.jpg

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS