Upplevelser
Skribent Frida
Mar 17, 2014

14/3 Whiskyprovning Stockholm

Fredagen den 14 mars arrangerade vi en anrik whiskyprovning i Stockholm, Gamla Stan. Whisky är en av världens äldsta lagrade spritsorter, och tillverkas idag över hela världen. Drycken tillverkas vanligtvis av korn, vete, råg, eller majs vilket påverkar hela drycken i munkänsla och smak. Destilleringspannorna ser väldigt olika ut, vilket bidrar till olika smaker – rivig eller fruktig. Sedan lagras spriten i ekfat, för Whisky från Skottland ligger spriten på ekfat i minst 3 år, men oftast mycket längre. Dessa faktorer bidrar till att Whisky kommer i många former och smaker.

Provningen hölls av Sommelieren Sebastian Lewin som har en gedigen kunskap kring ämnet. Som grund ligger en Sommelier och måltidskreatör kandidatexamen från Gryhytte Akademi. Efter utbildning valde Sebastian att jobba som chefssommelier på res     taurang för att utveckla sina kunskaper. Under årens lopp har Sebastian provat sig fram i Whiskyns värld och fått en förkärlek till de mer fruktiga och lena varianterna.
Provningen bestod av fyra whiskysorter:

  1. Bushmills Single Malt 10 år, är en Irländsk whisky gjort på endast kornmalt och har legat i tio år på X Bourbon fat. Inslag av choklad, honung och citrus. Lätt och ren.

  2. Auchentoshan Single Malt 12 år, är en Skotsk whisky från Lowland. Den är gjort på endast kornmalt och har destillerats tre gånger. Lagrats i 12 år på ekfat varv en del på X Bourbon och X Sherry Oloroso fat. Toner av rostade mandlar, karamelliserad toffee och en viss ton av gräs. Väldigt slät och fin i smaken.

  3. Blanton’s Gold Edition, är en Amerikansk whisky från Kentucky som är gjort på en blandning av majs, råg och kornmalt. Lagrats i Amerikansk vitek. Exceptionell mjukhet med en rik smak. Inslag av mörk kola, torkade aprikoser, ek och grädde i kombination med vitpeppar, lakrits och pekannötter

  4. Nikka Whisky Single Malt Yoichi 10 år, är en Japansk whisky från staden Hokkaido och är gjort på endast kornmalt. Lagrats i tio år på ekfat. Fruktig, mjuk och sammetslen smak med toner av en aningen maltig rökighet. Inslag av halm, aprikos, jod och nötter.


 

Whiskyprovning Stockholm, Gamla Stan den 14/03 -2014.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS