Upplevelser
Skribent Frida
Dec 13, 2013

10/12 Ost och vinprovning i Örebro

10/12 Ost och vinprovning i Örebro


I vintermörkrets Örebro arrangerade vår egna sommelier Robert en ost och vinprovning för att lysa upp vardagen. Det blev ett förträffligt evenemang med många leenden. Inriktningen blev kundernas egna favorit - Italiensk ost och vinprovning. Provningen tog plats i centrala Örebro.

Många av deltagarna tyckte om osten Basaio och hade mycket frågor om den. I slutet av första världskriget, när striden rasade i Veneto fick lokalbefolkningen livsmedelsbrist. Inte nog med att de kämpade för att försörja sig själva, men de förväntades att ge soldaterna en bit av kakan också. Då kom några geniala jordbrukare i provinsen Treviso på att de kunde begrava osthjulen i fat med delvis jäst druvmust. Osthjulen undgick upptäckt och blev även ännu bättre. Så kom osten Basajo till som görs på fårmjölk och lagras i minst sex månader i det söta, vita vinet Passito di Pantelleria från Sicilien. Den täcks också med druvorna i slutet av lagringen. Smaken är krämig, sammetslen, fruktig och med en ton av honung. Osten passar utmärkt till söta, blommig och fruktiga viner som Michele Chiarlo Nivole 2012 DOCG - som kommer från Italien, Piemonte, Moscato d'Asti. Ett lätt bubblande söt vin som sköljer bort ostens krämighet samt möter sötman och smaken.

Det är viktigt att smaka denna ost innan man köper den. Osten mognar otroligt fort i kyldisken och kan få en bitter lite stingig smak.

Viner:
  1. Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo 2012 IGT

  2. Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2011 DOC

  3. Tenuta Sant' Antonio Monti Garbi Ripasso 2011 Valpolicella Classico DOC

  4. Michele Chiarlo Nivole 2012 DOCG


Ostar:

  1. Carlina

  2. Taleggio

  3. Parmigiano Reggiano Vecchio

  4. Basaio


 

Sommeliererna på Taysta önskar er alla en underbart härlig Lucia!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS